~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Εκθεση Ζωγραφικής της Λίτσας Παγώνη στην Τεχνόπολη

Εκθεση Ζωγραφικής της Λίτσας Παγώνη από το Αστρος Κυνουρίας θα έχουμε την χαρά να δούμε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον Απρίλιο 2008.
Η Λίτσα Παγώνη γεννήθηκε στον Πόρο. Σήμερα ζει στο Αστρος Κυνουρίας. Είναι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Aριστείδη Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη. Εκεί δουλεύει συνεχώς. Εχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις. Τελευταία ήταν η έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο, που οργάνωσε η Εταιρία Αρκαδικών Τεχνών και Γραμμάτων από τις 10 ως τις 16 Απριλίου 2003. Τίτλος της έκθεσης « Τσακωνιά-περιπλανήσεις».

http://www.koutouzis.gr/zografoi.htm
www.kepeme.blogspot.com

Υποψήφιος Βουλευτής Α' Αθηνών ΑΛΕΥΡΑΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ
Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στις 18.3.1963 στην Αθήνα. Έγγαμος με τη Βενετία Φραγκαναστάση. Έχει τρία παιδιά.Επάγγελμα: Δικηγόρος.Σπουδές: Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γερμανική.Διεύθυνση: Γραφείο: Κάνιγγος 28, 10682, Αθήνα, τηλ.: 2103801255. Οικία: Σταυροπούλου 33, 11252, Αθήνα, τηλ.: 2108616130.
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Α΄ Αθηνών από 10.5.1994, όταν ως επιλαχών βουλευτής, αντικατέστησε τον αποβιώσαντα Γεώργιο Γεννηματά. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1996, του 2000 και του 2004. Γραμματέας του προεδρείου της Βουλής από τον Οκτώβριο του 1996 έως τον Μάρτιο του 2000. Κοσμήτωρ του Προεδρείου της Βουλής το 1998. Γραμματέας της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της άδειας του καζίνου του Φλοίσβου. Στις 15.5.1996 εξελέγη μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το 1999 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
Διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από 24.10.2001 έως 10.3.2004 και υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. από 13.4.2000 έως 24.10.2001. Το 1984 εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών Νομικής "Η Θέμις" και το 1984-1985 εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.) το 1985. Από το 1987 μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ειδικευμένος στο Ποινικό Δίκαιο. Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1986-1994). Το 1996 και το 1999, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στις 25.7.1996 εξελέγη γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επανεξελέγη στις 20-10-1996. Το 1995 συμμετείχε ως ομιλητής σε σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με θέμα την Ελλάδα. Το 1998 κλήθηκε στη Γαλλία από τη Γαλλική κυβέρνηση σαν "Προσωπικότητα του Μέλλοντος".
Επιτροπές της Βουλής
Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων Θέση: Μέλος
Ειδική Επιτροπή για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου "Κύρωση Συνθήκης για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης" Θέση: Μέλος
Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος Θέση: Μέλος
Προσωπική σελίδα Βουλευτήhttp://www.alevras.gr/
Διεύθυνση e-mail Βουλευτήmailto:alevras@parliament.gr;

Στηρίζουμε τους υποψήφιους Αρκάδες Βουλευτές

«Ολοι μαζί είμαστε μαχητές της πρώτης γραμμής», είπε ο Γ. Παπανδρέου

ΑΤΤΙΚΗ
Α' ΑΘΗΝΑΣ: Αλευράς Αθανάσιος, Παπουτσής Χρήστος, Γείτονας Κωνσταντίνος, Γιαννόπουλος Αργύρης,
Α' ΠΕΙΡΑΙΑ: Κατσικάρης Δημήτριος,
Β' ΠΕΙΡΑΙΑ: Νιώτης Γρηγόρης,
ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Γιαννακούρας Ευάγγελος, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Παπαηλιού Γιώργος, Ρέππας Δημήτρης.

Οι Aρκάδες στηρίζουμε τους παραπάνω υποψήφιους Βουλευτές συμπατριώτες μας για να έχει ΦΩΝΗ η Αρκαδία στη νέα Βουλή.

«Θα μπορούσε να νιώσει κανείς οίκτο για τους Ελληνες»

«Οταν ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε την εξουσία το 2004 υποσχέθηκε αλλαγές απ' όσα έπραξαν οι σοσιαλιστές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δείχνει πως η συντηρητική κυβέρνησή του σε ορισμένα σημεία παρουσίασε πολύ γρήγορα πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες». Ετσι ξεκινά ένα από τα κύρια σχόλια της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, που αναφέρεται στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τον νεποτισμό που τελικώς δεν απεφεύχθη, όπως και στο σοβαρότατο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκτεταμένων καταστροφικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθύνεται τώρα εσπευσμένως σ' όλες τις εργατικές βαθμίδες εκλογέων -ακόμη και στους Τσιγγάνους, μια συνήθως αγνοημένη κοινωνική ομάδα- με προεκλογικές υποσχέσεις», γράφει η γερμανική ημερήσια εφημερίδα. «Ολα, δηλαδή, ως είχαν -θα μπορούσε να νιώσει κανείς οίκτο για τους Ελληνες- ωστόσο η οικονομία συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο και η ανεργία να μειώνεται», συνεχίζει το δημοσίευμα. Και καταλήγει: «Προς το παρόν φαίνεται πως στον Κ. Καραμανλή προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/08/2007

Αλαβάνος: Εκλογές-τυφλόμυγα με κρυφή ατζέντα

Με το παιδικό παιχνίδι της τυφλόμυγας παρομοίασε τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Ο κ. Αλαβάνος υπονόησε ότι υπάρχει «κρυφή ατζέντα», σχολιάζοντας ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν το πόρισμα Αναλυτή για το Ασφαλιστικό, ούτε και το προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ πρόσθεσε ότι αγνοείται και το περιεχόμενο του πορίσματος Ζορμπά για το σκάνδαλο των ομολόγων.Σε ό,τι αφορά το χρόνο ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών, που συνέπεσε με την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σχολίασε πως «η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει να κάνει με αναστενάρηδες, που ξεχνούν τον πόνο τους εκστασιασμένοι από την ιδέα της ολοκλήρωσης του μεταρρυθμιστικού της έργου».Παρομοίασε επίσης την κυβέρνηση με «επαγγελματία χαρτοπαίκτη», ως προς την αντιμετώπιση των πολιτών σε ό,τι αφορά την υποσχεσιολογία περί παροχών.Σχολιάζοντας, τέλος, την επίθεση που έχει εξαπολύσει το ΚΚΕ κατά του ΣΥΝ είπε πως η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ έως και μετά τις εκλογές είναι η αντιμετώπιση ως «αντιπάλου διαρκείας» των πολιτικών της Ν.Δ. και του δικομματισμού.10 θέσεις για την ακτοπλοΐαΟ πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε χθες το λιμάνι του Πειραιά και παρουσίασε δέκα θέσεις του κόμματός του για την ακτοπλοΐα. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα διεύθυνσης, προγραμματισμού, εποπτείας και ελέγχου συγκοινωνιακών υπηρεσιών στα νησιά, αλλά και τη σύσταση δημόσιου φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.Σήμερα ο κ. Αλαβάνος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πρώτη Σερρών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/08/2007

Ο θλιμμένος και θυμωμένος πολίτης

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα είναι ένα πολύ πιο σημαντικό γεγονός από ό,τι η πλειονότητα της κοινωνίας έχει αντιληφθεί. Αυτό που μένει όμως εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης είναι η μαθημένη ανοχή της κοινωνίας που συντηρεί την εσωτερική θλίψη και μια μόνιμη ερώτηση: Γιατί αισθάνομαι έτσι; Τι να κάνω;».Απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δίνει ο κοινωνικός ψυχολόγος Ορέστης Νέτας:«Θα ήταν ταυτόχρονα εύκολο, αλλά και τετριμμένο να μιλήσουμε για τις καταθλιπτικές επιπτώσεις των τελευταίων πυρκαγιών στην κοινωνία της Αθήνας. Ολοι λίγο ώς πολύ είτε έχουν ακούσει είτε έχουν διαβάσει για την έννοια της φωτιάς ως σύμβολο εξουσίας και πάθους. Ετσι συνειρμικά και μόνο η πλειονότητα αντιλαμβάνεται το γενικότερο συμβολισμό: Αυτή η ανεξέλεγκτη δύναμη (φωτιά) έρχεται να καταπιεί ό,τι πιο ήρεμο, ό,τι πιο ειρηνικό (το δάσος) σε μια πόλη που απεγνωσμένα ζητεί την ηρεμία και αυτό που απομένει -τόσο κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς όσο και λίγο μετά- είναι η αίσθηση του πολέμου, με μαύρους καπνούς να σκεπάζουν την πόλη και ελικόπτερα να πετούν πάνω από τις πολυκατοικίες. Το συνειρμό αυτό έρχεται να συμπληρώσει η τηλεόραση και ο φωτογραφικός φακός τονίζοντας όχι μόνο το πολεμικό κλίμα, αλλά και την αντίθεση του πράσινου (ειρήνη) και του μαύρου (πένθος). Ολος αυτός ο συνειρμικός συμβολισμός οικειοποιείται πολύ εύκολα από μια κοινωνία σαν της Αθήνας, η οποία τείνει να αναδεικνύει και να προβάλλει εσωτερικά (όχι σε σχέση με άλλες κοινωνίες) ό,τι καταστροφικό της συμβαίνει». Ο ίδιος εξηγεί τον παρανοϊκό χαρακτήρα των αστικών κοινωνιών και τα αμέτρητα «διπλά μηνύματα». «Οι συνθήκες της καθημερινότητας δίνουν ελάχιστο χρόνο για την επεξεργασία οποιασδήποτε πληροφορίας. Οταν αυτές οι πληροφορίες είναι αντίθετες, στην ουσία ακυρώνονται. Η τηλεόραση είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα. Εικόνες καταστροφής από την Πάρνηθα, καθώς παρεμβάλλονται διαφημιστικά διαλείμματα με πράσινα λιβάδια και χαρούμενες οικογένειες που τρώνε το πρωινό τους. Αυτές οι εναλλαγές βρίσκονται παντού και πάντα στη ζωή του πολίτη. Η πληροφορία είναι τόσο διαφορετική και προσλαμβάνεται με τέτοια ταχύτητα που δεν δίνει το χρόνο για κατάλληλη επεξεργασία. Ετσι η ουσία της πληροφορίας εξανεμίζεται. Αυτό που απομένει είναι μια εσωτερική ακατανόητη πικρία, μια απροσδιόριστη αίσθηση αδικίας. Ο πολίτης όμως δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε την πηγή αυτών των συναισθημάτων ούτε τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να αποφορτιστεί. Ετσι η ουσία χάνεται και ο πολίτης μένει θλιμμένος και θυμωμένος αλλά άπραγος».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/08/2007

ΤΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΠΑΡΝΗΘΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ

«Προίκα» θανάτου για την Αττική
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Επικίνδυνη «προίκα» για τα επόμενα χρόνια αφήνουν στο Λεκανοπέδιο οι φωτιές της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού. Μπορεί τους καπνούς και τα πυκνά σύννεφα να τους απομάκρυναν τα μελτεμάκια του Αυγούστου, όμως τα συνεπακόλουθα της οικολογικής καταστροφής των περίπου 60.000 στρεμμάτων στην Αττική θα τα βιώσουμε, και μάλιστα έντονα, τα επόμενα χρόνια. Υψηλές θερμοκρασίες, μεταβολή του μικροκλίματος, αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διάβρωση του εδάφους και κατολισθήσεις θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας. Το σημαντικότερο απ' όλα είναι ότι το ήδη επιβαρημένο με ρύπανση σκηνικό της Αθήνας φορτώθηκε και άλλους ρύπους που φτάνουν σε επικίνδυνα πια όρια. Η πυρκαγιά και το σύννεφο καπνού μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία φωτοχημικού νέφους. Επίσης, η φωτιά δεν κατακαίει μόνο έλατα, πεύκα και άλλα φυτά, ελάφια, αλεπούδες, χελώνες και άλλα μικρά ζώα που θα πάρει καιρός να ξαναεμφανιστούν στους πληθυσμούς που ζούσαν στον εθνικό δρυμό και το περιαστικό δάσος, αλλά και... την ζητούμενη «ηρεμία και ειρήνη» σε μια πόλη που αποπνέει την αίσθηση του πολέμου. Μιλούν στην «Ε» ο διευθυντής της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας, ο πνευμονολόγος Επαμεινώνδας Κοσμάς, ο κοινωνικός ψυχολόγος Ορέστης Νέτας και ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, υπεύθυνος περιβαλλοντικών δράσεων του WWF Ελλάς.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/08/2007