~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ…



Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Εδώ και ένα χρόνο, η Δημοτική αρχή Μεγαλόπολης έχει καταληφθεί από μια «δημιουργική μανία» διάνοιξης δρόμων στο Λύκαιο όρος. Πέρσι ανοίχτηκε ο δρόμος Κουρουνιού – Άνω Καρυές και φέτος συμπληρώθηκε με το δρόμο Κουρουνιού -  Ίσωμα. Το εγχείρημα –κατά τη γνώμη μας- εντελώς ανώφελο, που αν συνδυαστεί με την βαθιά κρίση που περνάει η πατρίδα μας, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες.
Μιλάμε κυριολεκτικά για «πεταμένα λεφτά», αφού: Με την πρώτη νεροποντή οι υποτιθέμενες διανοίξεις καθίστανται αδιάβατες, επειδή δεν πληρούν στο ελάχιστο τις προδιαγραφές ενός ορεινού αγροτικού δρόμου, που είναι χαλικόστρωση, χαντάκια αποστράγγισης όμβριων και τεχνικά ανακουφίσεως όπου χρειάζονται.  Μετά τη διάνοιξη, δεν ενδιαφέρεται κανένας για τη συντήρησή τους με αποτέλεσμα γρήγορα να μετατρέπονται σε γράνες, βοηθώντας ακόμα περισσότερο την καταστροφική διάβρωση λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους. Τέλος δεν εξυπηρετούν κανέναν και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην χειμάζουσα τοπική οικονομία.
Είναι ζήτημα αν ο δρόμος Κουρουνιου – Άνω Καρυές χρησιμοποιήθηκε έστω και μια φορά στο διάστημα του ενός έτους που έχει κατασκευαστεί. Το ίδιο προφανώς θα συμβεί και με τον μόλις διανοιχθέντα Κουρουνιού - Ίσωμα, αφού εκτός των άλλων, εδώ και οι κλίσεις του εδάφους είναι απαγορευτικές για τη διέλευση οχημάτων.
Η δημοτική αρχή θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι αυτή η διάνοιξη γίνεται τάχα στα πλαίσια της πρότασης του καθηγητή Ρομάνο για τη δημιουργία του Παρασσίου Πάρκου, όπου προβλέπεται σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων του Λυκαίου μέσω των αρχαίων μονοπατιών. Όμως οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς καν να συμβουλευτούν την Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, έστω για το ποια ήταν η πορεία των αρχαίων μονοπατιών. Έτσι μέχρι να ενημερωθεί -από απλούς πολίτες της περιοχής- η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και να σπεύσει επί τόπου, η Μπουλντόζα μπήκε και διαπέρασε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κρητέας όπου ευρίσκονται και τα ερείπια του Ναού του Παρασσίου Απόλλωνα, χωρίς να γνωρίζουμε αν έγιναν καταστροφές στις υφιστάμενες αρχαιότητες.
Η δημοτική αρχή φαίνεται πως εξαντλεί (μάταια όμως) την ευαισθησία της για τον αρχαίο πολιτισμό και τα αρχαία μνημεία, στο αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης και δεν περισσεύει να διαθέσει ούτε ψήγμα ευαισθησίας για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, στους οποίους στέλνει μπουλντόζες.
Από την άλλη μεριά, ενώ «πετιούνται» δεκάδες χιλιάδες Ευρώ (ίσως και περισσότερα) σε άχρηστους δρόμους, στο πουθενά, που δεν τους ζήτησε κανείς γιατί δεν εξυπηρετούν κανένα, στο χωριό Ίσωμα Καρυών εδώ και τέσσερις μήνες οι κάτοικοι πίνουν θολό νερό.
Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» που πολλές φορές δεν υλοποιείται γιατί λέει, δεν υπάρχουν χρήματα για καύσιμα. Καταργήθηκε ακόμα και η υποτυπώδης ιατρική φροντίδα των γερόντων στα ρημαγμένα μας χωριά. Και φυσικά δεν μιλάμε για υποδομές και προβλήματα, όπως τα ξεχαρβαλωμένα οδικά δίκτυα των οικισμών, οι πλήρως εγκαταλελειμμένοι αγροτικοί δρόμοι, που οι αγρότες (όσοι έμειναν) με την  πρώτη νεροποντή αποκλείονται από τις καλλιέργειες τους, τις στάνες τους, τα μελίσσια τους κλπ.
Οι δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να ξέρουν πως είναι πολιτικοί και όχι ξερόλες. Για τις αρχαιότητες υπάρχει εντεταλμένη υπηρεσία. Το κυριότερο όμως, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, είναι πως και το τελευταίο Ευρώ είναι πολύτιμο και δεν έχουν το δικαίωμα να το σπαταλούν άσκοπα (;;;) και αλόγιστα…