~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ένας Έλληνας ήρωας κατέβασε από την Ακρόπολη την σβάστικα


Ειδήσεις

Συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στην Φωνή της Αμερικής

ΕΙΚΟΝΑ / ΗΧΟΣ

Ηχητικό
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Γιώργος Μπίστης

Τ
α ξημερώματα της 31 η Μαΐου 1941, ο Μανώλης Γλέζος κι ένας φίλος του κατέβασαν από την Ακρόπολη την πολεμική σημαία του Τρίτου Ράϊχ, κάτω από τα μάτια της εκεί Γερμανικής φρουράς, εμπνέοντας το αντιστασιακό κίνημα σε όλη την Ευρώπη. Τώρα ο ίδιος ήρωας της κατοχής επιδίδεται σε έναν νέο αγώνα για τον οποίο και μίλησε στον ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Χένρι Ρίτζγουελ. Αποσπάσματα από την αποκλειστική συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στην Φωνή της Αμερικής, περιέχονται στο ακόλουθο ρεπορτάζ μας:



Παρά το ότι είναι σήμερα 90 χρονών, ο Μανώλης Γλέζος εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων που επιδιώκει να κερδηθούν. Τόσο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Μαρτίου 2010 όσο και σε εκείνες του Φεβρουαρίου 2012 είχε δεχτεί επιθέσεις με δακρυγόνα αέρια από την αστυνομία, έξω από το κτίριο της Βουλής.

Τώρα ο Γλέζος θέλει να μπει στην Βουλή ως μέλος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόθεση να αγωνιστεί κατά του Ευρωπαϊκού προγράμματος λιτότητας. Μας είπε: «Δεν αγωνιζόμαστε να έρθουμε εμείς στην εξουσία. Θέλουμε να φέρουμε τον ελληνικό λαό στην εξουσία. Αυτό αγωνιζόμαστε να πετύχουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θα φέρουμε τον λαό στην εξουσία. Θα αποφασίζει για τα πάντα ο λαός, όχι εμείς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 17% της λαϊκής ψήφου στις προηγούμενες εκλογές υποσχόμενος να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα με την οικονομική στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα. Η αντιμνημονιακή πολιτική του καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ έναν από τους κύριους διεκδικητές της εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ο Μανώλης Γλέζος λέει πως το σενάριο που προωθούν χώρες όπως η Γερμανία ότι η Ελλάδα είτε θα συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας είτε θα φύγει από την Ευρωζώνη προβάλει ένα απατηλό δίλλημα. Κατά την έκφρασή του: «Άλλο θέμα εκείνο και άλλο της Ευρωζώνης. Εμείς δεν βάζουμε θέμα αυτή την στιγμή να φύγουμε ή να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Εμείς ζητάμε οι διευθύνοντες την Ευρωζώνη να αλλάξουν πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και φυσικά για το Μνημόνιο ούτε καν κάνουμε κουβέντα».

​​​​​​Ο Μανώλης Γλέζος ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια, κατέβασε με την βοήθεια του φίλου του, Απόστολου Σάντα, την σβάστικα που κυμάτιζε σε ιστό της Ακρόπολης Αθηνών. Συνελήφθη από τους Γερμανούς και ρίχτηκε στην φυλακή όπου βασανίστηκε για το τολμηρό εγχείρημά του.

Ο Γλέζος πέρασε πολύ περισσότερα χρόνια φυλακή κατά την περίοδο της ακροδεξιάς χούντας των συνταγματαρχών που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 1967 έως το 1974. Η εκτέλεσή του αποτράπηκε τρείς φορές από τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο ίδιος πιστεύει πως ο ρόλος του ως αγωνιστή δεν έχει τελειώσει. Τον βλέπει σαν μια ιερή υποχρέωσή. Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο: «Όλοι οι φίλοι μου, όλοι οι φίλοι που έχασα, όλοι αυτοί οι σύντροφοι μου έλεγαν «μη με ξεχάσεις». Συνεπώς το να μη τους ξεχάσω είναι δική μου υποχρέωση η συμμετοχή μου σε αυτόν τον αγώνα».

Η ζωή του Μανώλη Γλέζου είναι γεμάτη συναρπαστικές στιγμές. Όπως λέει όμως ουδέποτε στο παρελθόν είδε να επέρχονται τόσο ραγδαίες αλλαγές όσο αυτές που σημειώνονται τώρα στην Ελλάδα, της οποίας το τεράστιο δημόσιο χρέος απειλεί την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.