~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων & Τεχνών αναβίωσε τα ιερά νάματα του Ρήγα Βελεστινλή






   Ιερή μέθεξη στα νάματα της άγιας προεθνεγερτικής του '21 ιστορικής ανάταξης του γένους ήταν η ανεξίτηλη εκδήλωση της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, στη φωτογενή ανακαινισμένη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" στην Αθήνα, στις 15 Μαρτίου 2012, για τον Πρωτομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή.
Σε ένα απέραντο, αντιπροσωπευτικό Πανελλαδικό μωσαϊκό παρουσιών-πέρα από την πυρόεσσα Αρκαδική συμμετοχή - που άφωνο αφομοίωνε τους λόγους των εμβριθών ομιλητών, αλλά και τις μουσικές διανθίσεις των εμπνευσμένων καλλιτεχνών - ερμηνευτών σε μία αήθη πατριωτική έξαρση, αντήχησαν ξανά τα λυτρωτικά κηρύγματα του Ρήγα Βελεστινλή.
          Ο πολυμιγής Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ηλίας Στασινός καλωσόρισε με τα πιο θερμά λόγια τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.
          Ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός Γεώργιος Παναγόπουλος απέδωσε με τη βροντερή φωνή του το "Θούριο" και τον "Πατρικό Ύμνο" του Ρήγα με ιδιαίτερη έμφαση και ηλέκτρισε το κοινό.
  Ο εμβριθής Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Αξελός ανέπτυξε στο ακροατήριο το θέμα: "Η στήριξη στις δικές μας δυνάμεις ως θεμέλιος λίθος της καθόλου προβληματικής του Ρήγα Βελεστινλή".
  Ο διακεκριμένος συγγραφέας ανέσυρε από τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή τα οράματα και τα μεγαλόπνοα κηρύγματά του.
 Με τον τρόπο αυτό ανασηματοδότησε τις λυτρωτικές στρατηγικές του Ρήγα Βελεστινλή στο πλαίσιο του οικονομικού και κοινωνικού σχήματος.
   Με τα στοιχεία αυτά έδωσε το άγγελμα για την υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων.
          Το ακροατήριο έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο από την ομιλία του.
  Ο μαέστρος και βαθύφωνος Χρήστος Κουτσονίκας, η σοπράνο Γιώτα Σανγβινάτσου, η μετζοσοπράνο Ηλέκτρα Βάργκα, ο τενόρος Κωνσταντίνος Γεωργαλής και η Καθηγήτρια πιάνου Κατερίνα Καραμπάτσα ερμήνευσαν με πίστη και αρμονικότητα τις παρακάτω μουσικές συνθέσεις και εξέπληξαν το ακροατήριο.
  Οι μουσικές συνθέσεις ήταν "Ως πότε παλικάρια" - ποίηση Ρήγα Βελεστινλή, μουσική Ηλία Θεοδώρου Στασινού, η "Αρκαδιανή" - Δημοτικό Τραγούδι - διασκευή και εναρμόνιση Ηλία Θεοδ. Στασινού, "η Λαφίνα" - Δημοτικό Τραγούδι - επεξεργασία και εναρμόνιση Νίκου Σκαλκώτα, "ο Γεροδήμος" - ποίηση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη - μουσική Παύλου Καρρέρη και ο "Ύμνος στην Ελευθερία" - ποίηση Διονυσίου Σολωμού - μουσική Νικολάου Μάντζαρου.
    Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες.
    Η όλη μυσταγωγία επτέρωσε τους παρευρεθέντες, ανέδειξε το πολυσχιδές και πολυδιάστατο έργο του μεγάλου Έλληνα Ρήγα Βελεστινλή, αγλάϊσε την εκδήλωση και μετάλλαξε την αίθουσα του "Παρνασσού" σε κολυμβήθρα και τελεστήριο εθνικής αναβάπτισης.
   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών ανύψωσε την Αρκαδία στο θόλο του πανελλαδικού στερεώματος, στις ιερότερες πτυχές της ιστορίας και παλιγγενεσίας και δίκαια επευφημήθηκε δαψιλώς, αφού το συνεχάρησαν για τα επιτελούμενα οι πολυπληθείς προσκεκλημένοι με συγκινητικά αποστάγματα καρδιάς και ευγένειας "εν μέση αιθούση".
   Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, που θα μείνει βαθιά χαραγμένο στις ψυχές όλων όσων το παρακολούθησαν για όλη τους τη ζωή.
   Την αποφώνηση με τη λήξη του προγράμματος έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών Ιωάννης Κατσούλος και το συντονισμό της εκτέλεσης είχε επωμισθεί η Ταμίας Μαρία Γαβρήλου.
   Έπειτα από όλα αυτά, η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών θα ακτινοβολεί σε ολόκληρη την Ελλάδα σαν τηλαυγής διαλάμπων φάρος στις δέλτους της ιστορίας μας.
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012
Κωνσταντίνος Κουμπέτσος
Κλασικός Φιλόλογος-Δημοσιογράφος