~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Παγκόσμια δημοσκόπηση για το πώς βλέπουν οι απόδημοι Έλληνες την πατρίδα



Θεσσαλονίκη,
Πως βλέπουν τα εκατομμύρια των απόδημων Ελλήνων τη χώρα καταγωγής τους;
Ποιες είναι οι σχέσεις τους με την πατρίδα;
Ποια προβλήματα τους απασχολούν;
Πόσο τους επηρεάζουν τα οικονομικά προβλήματα και τα εθνικά θέματα;
Σε ποιο βαθμό έχουν ενταχθεί στις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους;
Ποια είναι η γνώμη τους για το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά ΜΜΕ;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει σημαντική δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα-Research», που διήρκεσε δύο χρόνια (2006-2008) και στην οποία απάντησαν περίπου 15.000 Έλληνες της διασποράς από όλο τον κόσμο. Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της περιφερειακής συνέλευσης του ΣΑΕ Ευρώπης, στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή 220 συνέδρων από 20 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Κάπα-Research, Τάσο Γεωργιάδη, οι Έλληνες μετανάστες πήγαν στην Αμερική για καλύτερη τύχη, ενώ στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν λόγω της φτώχειας που υπήρχε στα χωριά τους. Η Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Ήπειρος, ήταν οι κύριοι τόποι προέλευσης των μεταναστών.
Οι γάμοι των απόδημων Ελλήνων γίνονται ακόμη και σήμερα κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο και το σχετικό τελετουργικό αποτελεί σημείο σύνδεσης με την Ελλάδα. Ένα στα τρία νοικοκυριά μιλούν κυρίως ελληνικά στο σπίτι. Το αίσθημα της συγγένειας είναι πολύ ανεπτυγμένο μεταξύ των μεταναστών και η διατήρηση των επαφών με τους συγγενείς αποτελεί ισχυρό σημείο διασύνδεσης με την πατρίδα.
Επτά στους δέκα Έλληνες έχουν συγγενείς στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υποχώρηση και η χρήση της περιορίζεται κυρίως στο σπίτι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι νέοι ομογενείς στις παρέες τους εκτός σπιτιού, δεν μιλούν πλέον ελληνικά. Ραγδαία υποχώρηση υπάρχει πλέον και στη άποψη ότι ελληνόγλωσση εκπαίδευση πρέπει να υφίσταται στο εξωτερικό. Οι απόδημοι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν στο εξωτερικό καλά ελληνικά σχολεία. Οι απόδημοι στη Γερμανία πιστεύουν ότι την ευθύνη για το ότι δεν είναι καλή η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό, έχει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις επικρατούσες συνθήκες και στο γενικότερο κλίμα.
Οι Έλληνες της διασποράς πιστεύουν ότι δουλεύουν περισσότερο απ΄ότι στην Ελλάδα. Μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν εισοδηματίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου όλο και περισσότεροι δηλώνουν πως επιθυμούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ο δείκτης επιχειρηματικότητας είναι υψηλότερος στην ομογένεια.
Επιπλέον, οι απόδημοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομικά κατάσταση. Ένας στους δέκα απόδημους δηλώνει πως βρίσκεται στα όρια της φτώχειας τη στιγμή που το ποσοστό αυτό στο εσωτερικό της χώρας, πλησιάζει το 20%. Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δηλώνουν αισιόδοξοι για τη βελτίωση των οικονομικών τους. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες της διασποράς δηλώνουν ότι έχουν περιουσία στην Ελλάδα. Αλλά, μόνο ένας στους τρεις από αυτούς, που έχουν περιουσία στην Ελλάδα, λένε ότι έχουν κάποιο εισόδημα από αυτήν.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώνεται αισθητά ο αριθμός των αποδήμων που στέλνουν εμβάσματα στην πατρίδα, με συνέπεια να εξαλείφεται το λεγόμενο «μεταναστευτικό συνάλλαγμα» που αποτελούσε παλαιότερα ισχυρή ένεση στα οικονομικά του κράτους.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες απόδημοι γενικώς, είναι άνθρωποι με υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Περισσότερο εργατικοί και συνεπείς φορολογούμενοι. Σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν υπερήφανοι που είναι ελληνοαυστραλοί ή ελληνοαμερικανοί. Εννέα στους δέκα δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους την ελληνική ταυτότητα. Πάντως, οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού αισθάνονται πικρία για τη στάση της ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά.
Ακόμα, οι απόδημοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι είναι ενταγμένοι στη χώρα διαμονής και ότι μελλοντικά θα αφομοιωθούν πλήρως. Η υπηκοότητα, ένα καλό επάγγελμα και ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, θεωρούν πως είναι τα βασικά στοιχεία ένταξης. Ένας στους τέσσερις συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της ομογένειας, ποσοστά τέτοια.
Αν και εννέα στους δέκα Έλληνες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι ομογενείς είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την Εκκλησία, εντούτοις σύνδεση με την Εκκλησία έχουν σε ποσοστό 54% στην Ελλάδα, 53% στην Κύπρο και 51% στην ομογένεια. Γενικά το έργο της Εκκλησίας αξιολογείται θετικά. Ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει γενικά την Εκκλησία ως χώρο κοινωνικής προσέγγισης.
Γενικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας περισσότερο αντιαμερικανούς, αν και παραδεχόμαστε ότι αυτό δεν μας έχει ωφελήσει. Πάντως, εμπιστευόμαστε περισσότερο την Ε.Ε. από ότι τις ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι από τις περισσότερο δημοφιλείς χώρες, ενώ αντίθετα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο ο σημερινός όσο και ο προηγούμενος, μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι τα δημοφιλέστερα πρόσωπα, ενώ αντίθετα Ερντογάν και Μπους τα λιγότερο δημοφιλή.
Πολύ υψηλό ποσοστό στις χώρες διασποράς, βλέπουν δορυφορικά ελληνική τηλεόραση. Ένας στους τρεις διαβάζει ελληνική εφημερίδα. Ένας στους τρεις θέλει υπότιτλους στα προγράμματα της τηλεόρασης. Η πλειονότητα των αποδήμων έχει γενικά θετική εικόνα για την ΕΡΤ, η οποία θεωρείται σοβαρό κανάλι, αντικειμενικό και αξιόπιστο.
Τέλος, το διαδίκτυο έχει πολύ υψηλό βαθμό χρήσης από τους απόδημους Έλληνες, πολύ περισσότερο από ότι στο εσωτερικό της Ελλάδος.
Τα αναλυτικά στοιχεία της δημοσκόπησης αυτής, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, θα παρουσιαστούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πινακίδες του ΥΠΕΧΩΔΕ: "Στα επόμενα 2 χιλιόμετρα συμβαίνουν ατυχήματα"

Ατυχής σήμανση για τον δρόμο-δολοφόνο,

*Ταξίδευα πριν από λίγες μέρες, με φίλο από τη Δανία, από την Αθήνα στην Πάτρα με το αυτοκίνητό μου. Προκειμένου να ενημερώνονται οι οδηγοί για τον δρόμο-δολοφόνο, το ΥΠΕΧΩΔΕ έστησε σε ορισμένα σημεία προειδοποιητικές πινακίδες όπως: "Στα επόμενα 2 χιλιόμετρα συμβαίνουν ατυχήματα" κ.τ.λ. Απορίες οδηγών και ξένων, αλλοδαπών.
α) Η σύνταξη της ειδοποίησης είναι κακοδιατυπωμένη. Είναι σαν να λέει "θα σας συμβεί ατύχημα". β) Γιατί σ' αυτόν τον διεθνή δρόμο (σύνδεση με Ιταλία) οι πινακίδες μόνο στην ελληνική γλώσσα; Οι ξένοι, άσ' τους κι ας σκοτωθούν; Ή ντρέπονται οι αρμόδιοι να παρουσιάσουν μόνοι τους την αδυναμία του κράτους μας να προσφέρει οδική ασφάλεια; Τουρισμός, ανάπτυξη, μεταφορές γίνονται με "θανατηφόρες πινακίδες";
Η απορία του Δανού φίλου-συνεπιβάτη μου, που μέχρι να φτάσουμε στην Πάτρα... έσπασε η καρδιά του».
Π. Μαυρίδης

*επιστολή στην εφημ. "Ελευθεροτυπία" 6.11.2008

Ο Δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: "Ανοίγει νέα σελίδα στον πολιτισμό της πόλης".

ATZENTA Πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Πεύκης
ΠΕΜΠΤΗ 06/11/08 Αίθουσα Πολλαπλών
19.30: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/11/08 Αίθουσα Πολλαπλών
19.30:ΕΙΡΗΝΗ ΣΒΙΤΖΟΥ: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/11/08 Δημοτικό Θέατρο
18.00:ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΤΙ ΓΛΩΣΣΑ ΜΙΛΑΜΕ;
Ι. Θεοδωρακόπουλος: Στόχος μας να γίνει το κέντρο μουσικής παιδείας στα Βόρεια Προάστια
Νέα σελίδα στον πολιτισμό της Πεύκης με τα εγκαίνια του Δημοτικού Ωδείου
Τα εγκαίνια του Δημοτικού Ωδείου Πεύκης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στο προαύλιο του πλήρως ανακαινισμένου, παλαιού 1ου δημοτικού σχολείου της πόλης.Οι δημότες της Πεύκης αγκάλιασαν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη, καθώς η παρουσία τους στα εγκαίνια ήταν σημαντική. ‘Αλλωστε η συμμετοχή και στις δραστηριότητες του ωδείου είναι μεγάλη, καθώς σε λιγότερο από δύο μήνες λειτουργίας έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν τα μαθήματα περισσότεροι από 100 σπουδαστές.Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό από τους ιερείς των Αγίων Αποστόλων, ο πατέρας Ευστράτιος Φελέκης δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή για την ίδρυση του Δημοτικού Ωδείου, χαρακτηρίζοντας το έργο τεράστιας σημασίας για την πόλη.
Ο Δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι ανοίγει νέα σελίδα στον πολιτισμό της πόλης. «Το Δημοτικό Ωδείο, ήταν μία δέσμευσή μας, την οποία υλοποιήσαμε και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως δημοτική αρχή πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί πάνω σε στέρεες βάσεις που δημιουργούν οι ουσιαστικές και σοβαρές υποδομές και όχι οι περιστασιακές εκδηλώσεις βιτρίνας» τόνισε.
Ο Δήμαρχος Πεύκης στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το Δημοτικό Ωδείο είναι ο χώρος ο οποίος θα προσφέρει, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, ολοκληρωμένες μουσικές σπουδές, από καταξιωμένους καθηγητές μουσικής με μεγάλη εκπαιδευτική προϋπηρεσία». Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργήσει ως φυτώριο πολιτισμού, από το οποίο θα ξεπηδήσουν ορχήστρες, χορωδίες, μπαντίνες και γενικά, σημαντικά κομμάτια που θα συνθέτουν την εικόνα του πολιτισμού, όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου Θεόδωρος Λεμπέσης ο οποίος ανέφερε ότι το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει το ωδείο είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Ο κ. Λεμπέσης πρόσθεσε ότι φιλοδοξία όλων όσοι δραστηριοποιούνται στο Ωδείο, είναι να γίνει πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων.Η εκδήλωση των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μικρό ρεσιτάλ από τους καθηγητές του Ωδείου, στο οποίο άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και έδωσαν ένα δείγμα για τις ημέρες πολιτισμού που περιμένουν την Πεύκη στο άμεσο μέλλον.
Δυο χιλιάδες πολίτες στην
που έγινε μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
Η Πεύκη γιόρτασε την απόκτηση του χώρου της κεντρικής πλατείας
Την οριστική απόκτηση του οικοπέδου στον οποίο θα δημιουργηθεί κεντρική πλατεία της πόλης γιόρτασε η Πεύκη. Είναι έκτασης 3.575 τ.μ. και βρίσκεται στις οδούς Κουντουριώτου, Δαγκλή και Αγίου Παντελεήμονος. Η νέα διοίκηση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση ελεύθερων χώρων οι οποίοι θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πεύκης.
Η οριστική απόκτηση του οικοπέδου προκάλεσε ικανοποίηση στους κατοίκους, που βλέπουν να μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης ένα έργο πνοής για την πόλη. Περίπου δύο χιλιάδες ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου αμέσως μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ήταν Πευκιώτες όλων των ηλικιών.
Ο Δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στη σύντομη ομιλία του ανέφερε: «Είναι μεγάλη ημέρα για την πόλη μας και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν να φθάσουμε εδώ ανεξαρτήτως παρατάξεων και πολιτικών εντάξεων.
Είναι ένας χώρος στην καρδιά της πόλης μας, ο οποίος στοίχισε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε με δανεισμό. Οι προσπάθειες για την απόκτηση του χώρου είχαν αρχίσει πριν από 18 χρόνια και συνεχίστηκαν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή». Ο κ. Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι οι ενέργειες του Δήμου δεν σταματούν σε αυτό το σημείο και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε ταχύτατα ώστε να μη χαθεί ούτε μία ημέρα. Έτσι, έχουμε δρομολογήσει τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα με τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη συμβούλου υποστήριξης για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ. Η σύμβαση μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό υπεγράφη στις αρχές Οκτωβρίου και οι άνθρωποι της εταιρείας έπιασαν δουλειά».
Ο Δήμαρχος Πεύκης χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την απόκτηση ενός ακόμα ελεύθερου χώρου για την πόλη.«Έχουμε παραδώσει τα δυο τελευταία χρόνια στους κατοίκους της Πεύκης ελεύθερους χώρους οι οποίοι ξεπερνούν τα 9.200 τ.μ. Είναι το κτήμα Τζερμιά στην οδό Βρυούλων, τον Απρίλιο του 2007 και ο Πολυχώρος Βαρβαρέσου στη Λεωφόρο Ειρήνης το Μάρτιο του 2008. Συνεχίζουμε όλοι μαζί για μία πόλη ανθρώπινη και φιλική».
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 15 Μαρτίου του 2007 όπου το Εφετείο Αθηνών καθόρισε την οριστική τιμή μονάδας αποζημίωσης έγιναν μία σειρά από ενέργειες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.