~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας για την απεργία της 21ης Οκτωβρίου



Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, στηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη Απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση βασικών εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που αμφισβητούνται και υπονομεύονται από τις ασκούμενες πολιτικές. Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες στους εργαζόμενους. Περισσότερα...



Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία της 21ης Οκτωβρίου

Η απεργία στις 21 Οκτώβρη μπορεί να γίνει η αφετηρία μια πλατειάς εργατικής δυναμικής συσπείρωσης, κλιμάκωσης και συντονισμού των αγώνων στην Ολυμπιακή, στον ΟΣΕ, στις ΔΕΚΟ, στα λιμάνια, στο εμπόριο, στα εργοστάσια, στα σχολεία, στα νοσοκομεία στους δήμους, μαζί με τις μαθητικές καταλήψεις που εξαπλώνονται και τους φοιτητές που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί:
Να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων.
Να απαιτήσουμε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ την αποφασιστική συνέχεια και ένταση του απεργιακού αγώνα. Περισσότερα...

Απεργούν την Τετάρτη 22-10
έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες


Όλοι οι Έμποροι και οι Ελεύθεροι επαγγελματίες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυο καυτά προβλήματα που θα κρίνουν την επιβίωση πολλών μικρών επιχειρήσεων. Το φορολογικό και ασφαλιστικό.

• Με το άρθρο 14 του Νόμου 3697/08 που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταργείται το αφορολόγητο όριο των 10,500 € για τους επαγγελματίες. Αυτή η άνιση φορολογική μεταχείριση, σημαίνει πρακτικά, ότι από το 2009 όλοι οι έμποροι και οι επαγγελματίες θα πληρώνουμε 1.050 € φόρο επιπλέον, συν τις προκαταβολές που αντιστοιχούν.

• Ο Ο.Α.Ε.Ε. (ο ασφαλιστικός μας φορέας) παραπαίει. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλιση μας.Ζητάμε:
• Την κατάργηση του άρθρου 14 και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου όπως ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.
• Την χρηματοδότηση του Ο.Α.Ε.Ε. από το κράτος, ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.
• Την ενοποίηση των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων συναδέλφων, από όποιο προηγούμενο Ταμείο και αν προέρχονται,
Την εξασφάλιση της διαδοχικής Ασφάλισης.
Γι' αυτούς τους λόγους κλείνουμε τα μαγαζιά μας την Τετάρτη 22/10/2008.
Η συμμετοχή όλων στην κινητοποίηση της Τετάρτης που οργανώνουν η Ε.Σ.Ε.Ε. και η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. δυναμώνει τη φωνή μας.θα αποδείξουμε ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας. Θέλουμε οι θέσεις μας να γίνονται σεβαστές και οι αρμόδιοι να λαμβάνουν υπόψη τους τα δίκαια μας, στους σχεδιασμούς και στις αποφάσεις τους.Καλούμε όλους τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους στη συγκέντρωση μας την Τετάρτη 22/10/2008 οτις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, 25ης Μαρτίου και Πανός.
Το Δ.Σ.
Του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης
Το Δ.Σ.
Της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας

Γιορτή του κάστανου το Σάββατο 25 Οκτωβρίου του 2008 στη Καστάνιτσα

Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος
των Απανταχού Καστανιτσιωτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου του 2008 στη Καστάνιτσα ο Σύλλογός μας διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ .
Είναι μια Γιορτή χαράς και γλεντιού αλλά και προβληματισμού για το σήμερα και το αύριο της παραγωγής των καστάνων και ταυτόχρονα αναβίωσης των όμορφων παλιών χρόνων που σημάδεψαν το χωριό μας και τους ανθρώπους του. Δυστυχώς οι καστανεώνες του Πάρνωνα, τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύουν με εξαφάνιση από την καταστροφική ασθένεια του Έλκους της καστανιάς και μαζί με τους άλλους καστανοπααργωγούς του Πάρνωνα με αγωνία ζητάμε από την Πολιτεία να πάρει κατεπείγοντα μέτρα για την σωτηρία των καστανεώνων.
Με σεβασμό στη παράδοση με όραμα και μεράκι για το παρόν με αγωνία για το μέλλον συνεχίζουμε και σας προσκαλούμε όλους στην Καστάνιτσα και φέτος για να γνωρίσετε τις ομορφιές του χωριού και του Πάρνωνα, τους ανθρώπους του, να γευθείτε την παραδοσιακή φασολάδα, την ψητή ρέγκα, τα γλυκά από κάστανο και καρύδι, το καλό κρασί και να γλεντήσετε μαζί μας.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
*******************************************************************************************
Καστάνιτσα Αρκαδίας
Η ιστορία και ομορφιές
του διατηρητέου οικισμού

Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα υπάρχοντα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα και σύμφωνα πάντα με τα γραπτά κείμενα και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Για τους Τσάκωνες πρώτος κάνει λόγο τον 9ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κων/νος ο Πορφυρογέννητος. Περί το 1000 μ.Χ. οι Τσάκωνες που απέμειναν από τις επιδρομές των Φράγκων άρχισαν το ειρηνικό τους έργο, απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Λίγα χρόνια αργότερα - το έτος 1293 μ.Χ.- κάνει την επίσημη γραπτή του εμφάνισή του το πρώτο τσακωνοχώρι, η Καστάνιτσα.
Το χρόνο αυτό ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος εξέδωσε χρυσόβουλο διάταγμα με το οποίο έδινε νέα προνόμια σε διάφορες επισκοπικές έδρες και μεταξύ αυτών αναφέρει και την Καστάνιτσα "Κώμη η καλουμένη Κωνστάντζα" άλλα και το γειτονικό προς αυτή "χωριό Ζήνζινα" - σημερινό Πολύδροσο. Τα χωριά αυτά δημιουργήθηκαν από Λάκωνες που μετά τις επιδρομές των Σλάβων δεν ακολούθησαν την πορεία προς την Μονεμβασιά αλλά ανέβηκαν προς τις πλαγιές του Πάρνωνα όπου απομονωμένοι, λόγω εδαφικής μορφολογίας αλλά και των μεγάλων αποστάσεων διαμόρφωσαν με την πάροδο του χρόνου ένα ιδιαίτερο τσακώνικο γλωσσικό ιδίωμα που σήμερα μιλούν κυρίως η Καστάνιστα και η Σίταινα. Ενάμισι αιώνα μετά, το 1437, ο Δεσπότης του Μυστρά εκδίδει αργυρόβουλο διάταγμα που με την σειρά του και αυτός παραχωρεί προνόμια σε διάφορες περιοχές και μαζί στην Καστάνιτσα που εξακολουθεί να ακμάζει και μάλιστα να απολαμβάνει και κάποιας μορφής αυτοδιοίκηση.
Οι Καστανιστιώτικες παραδόσεις αναφέρουν πως το χωριό προήλθε από την συνένωση δύο οικισμών, του Πενταλώνα και του Μπεζενίκου, τα ερείπια του οποίου διατηρούνται και σήμερα στην περιοχή της Κοντολινάς. Η μεταστέγαση των δύο αυτών οικισμών πιστεύεται πως έγινε πριν την Φραγκοκρατία (1204), στην σημερινή τοποθεσία , που για την εποχή εκείνη ήταν πέρασμα στρατηγικής σημασίας που ένωνε την Αργολίδα με την Λακωνία. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι Βυζαντινοί έχτισαν στην κορυφή του μικρού λόφου του χωριού Πύργο, που είχε τον έλεγχο του περάσματος. Την ίδια μάλιστα εποχή πρέπει να είχε χτιστεί και το κάστρο της Κουτουπούς, τα ερείπια του οποίου υπάρχουν και σήμερα στην ομώνυμη τοποθεσία.
Η ιστορική πορεία της Καστάνιτσας δεν διακόπηκε τους επόμενους αιώνες και αυτό ακριβώς το μαρτυρούν τόσο ο Γάλλος περιηγητής Βιλουαζόν που γράφει μεταξύ άλλων το 1788 πως : "το χωριό έχει 400 σπίτια" όσο και ο ΄Αγγλος περιηγητής Μαρτίνος Ληκ που το 1806 ανέφερε ότι η Καστάνιτσα "ήταν μια φορά πόλη κάποιου ενδιαφέροντος". Στο μεγάλο ξεσηκωμό του γένους σύσσωμο το χωριό παίρνει μέρος και μεγάλες ομάδες Καστανιτσιωτών παίρνουν μέρος σε όλες τις σημαντικές, μάχες. Στις 27 Ιουλίου του 1826 οι Καστανιτσιώτες έδωσαν το μεγάλο τους αγώνα από τον Πύργο και τους γύρω λόφους κατά των επιδρομέων Τουρκοαιγυπτίων και τους τσάκισαν σώζοντας την Καστάνιτσα και τους κατοίκους από βέβαιο αφανισμό. Η προσφορά των κατοίκων για την ελευθερία συνεχίστηκε αδιάκοπα σε όλους τους εθνικούς αγώνες.
Η Καστάνιτσα βρίσκεται στη καρδιά του Πάρνωνα και για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί ακολουθεί τις διαδρομές :
- είτε από το Άστρος – Άγιο Ανδρέα
- είτε από τα χωριά Πλάτανο, και Σίταινα
- είτε από Τρίπολη -Άγιο Πέτρο –Στραβόραχηφθάνει,
- είτε από Τρίπολη , Καρυές , Βαμβακού
Η Καστάνιτσα θεωρείται ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια βαμμένα λευκά, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδισμένες αυλές - αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα 300 και πλέον χρόνων - δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή, πρόσχαρη και και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό. Η θέα από το ύψωμα - το κάστρο - στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική. Γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές. Η Καστάνιτσα θεωρείται και είναι ιδανικό μέρος για ηρεμία και περιπατητικό τουρισμό. Η περιπλάνηση στους δασικούς δρόμους και στα μονοπάτια που διασχίζουν το γύρω δάσος είναι ανεπανάληπτη εμπειρία. Σε απόσταση 20 έως 30 χιλιομέτρων υπάρχουν αρκετοί επίσης γαρφικοί πααρδοσιακοί οικισμοί όπως ο Πραστός , η Σίταινα , ο Πλάτανος, ο Άγ. Πέτρος αλλά και η Βαμαβκού η Βαρβίτσα Οι Καρυές και το Πολύδροσο (Τζίτζινα) που αξίζει ο επισκέπτης να τα γνωρίσει.
Η Καστάνιτσα ήταν ονομαστή παλιότερα για την παραγωγή της σε ασβέστη, από όπου πήρε το χρώμα της, όπως επίσης και στα κάστανα, που πιθανόν της έδωσαν και το όνομά της. Το μεγάλο καστανoδάσος που την περιβάλλει έχει έκταση 4.100 στρέμματα. Στο παρελθόν, η σοδειά της από τα κάστανα ξεπερνούσε τους 400 τόννους, ενώ τριάντα παραδοσιακά ασβεστοκάμινα λειτουργούσαν αδιάκοπα για το ψήσιμο του ασβέστη. Η Καστάνιτσα, όπως και η γύρω περιοχή της παλεύει με τον μαρασμό και χάρις στην προσπάθεια και το μεράκι αρκετών ανθρώπων κατάφερε ...
Η Καστάνιτσα είναι κτισμένη πάνω σε έναν στενόμακρο λόφο ανάμεσα σε δύο πολύφυτες καταπράσινες ρεματιές. Έχει 250 περίπου κάτασπρα σπίτια κτισμένα με πέτρες και σκεπασμένα από τοξωτές πόρτες και παράθυρα. Δεν υπάρχουν βέβαια σήμερα τα παραδοσιακά καλντερίμια αλλά τα δρομάκια είναι πλακόστρωτα, ασπρισμένα και πεντακάθαρα. Οι δρόμοι έχουν ηλεκτροφωτιστεί με σύγχρονο φωτισμό που έχει αντικαταστήσει τους γραφικούς φανοστάτες πετρελαίου των περασμένων δεκαετιών αλλά υπάρχουν και παραδοσιακά ηλεκτρικά φανάρια.
Στο χωριό υπάρχει καλό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης , σύγχρονο κοινοτικό κατάστημα, πλήρως εξοπλισμένο αγροτικό ιατρείο, Πνευματικό Κέντρο με πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη, παραδοσιακός ξενώνας, καφενεία και ταβέρνες. Στο κέντρο του δεσπόζει ο πολιούχος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κτισμένος το 1780 περίπου. Το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο του ναού είναι ρώσικης κατασκευής και αποτελεί δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης προς επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού. Γύρω από το χωριό υπάρχουν 15 εξωκλήσια άριστα συντηρημένα με αρχαιότερο το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο αποτελούσε μέρος του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου που σύμφωνα με το Πατριαρχικό σιγίλιο του 1628 χτίστηκε στις αρχές του 15οu αιώνα και καταστράφηκε το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ.
Οι Καστανιτσιώτες, έχοντας κάνει τρόπο ζωής πολλές ανθρώπινες αξίες, κατόρθωσαν να διακριθούν, κατά κοινή ομολογία για την φιλοξενία τους, για την κοινωνική τους αλληλεγγύη, για την εργατικότητα, για το φιλοπρόοδο πνεύμα τους, όπως και για τον ανθρώπινο συναισθηματισμό τους. Αξίες που κουβάλησαν μαζί τους όταν, για διάφορους λόγους, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν σε όλες τις γωνιές της γης και να δημιουργήσουν καινούργιες πατρίδες, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο και αργότερα στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αλλά και στις Σπέτσες, το Ναύπλιο, την Καλαμάτα, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Τρίπολη και την Σπάρτη. Ποτέ κανείς δεν ξέχασε, δεν έβγαλε από την καρδιά του "την μαγευτική Καστάνιτσα", "το μαγευτικό στολίδι του Πάρνωνα" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ποιητής μας Γεώργιος Στρατήγης, εξυμνώντας το χωριό του παππού του. Αγάπη και ενθουσιασμός για την Καστάνιτσα που σαν ξέσπασμα κυλάει στις σελίδες του διηγήματος "Η Τσουράνα" γραμμένο εξ ολοκλήρου στα Τσακώνικα".
Η Καστάνιτσα έχει ένα δυναμικό Πολιτιστικό Σύλλογο με αξιόλογη προσφορά στον εξωραϊσμό της αλλά και την πολιτιστική της ζωή. Τα λαϊκά πανηγύρια, που για αιώνες στάθηκαν σημεία αναφοράς και κοινωνικής και πολιτιστικής δημιουργίας των προγόνων, διατηρούνται και σήμερα με σημαντικότερο αυτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 5 και 6 Αυγούστου.
Σημαντική ετήσια πολιτιστική εκδήλωση είναι και η Γιορτή του Κάστανου που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Σωτήρης Λάτσης
(Πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του χωριού δόθηκαν
και από την συμπατριώτισσά μας Τζένη Χαρμαντά)