~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Kαλό ταξίδι στον Αστρινό ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΙΒΑ

ΠΕΝΘΗ


Γνωριστήκαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, μαθητής εγώ στο Γυμνάσιο του Άστρους, σ΄ ένα Άστρος χωρίς φως, νερό τηλέφωνο, χωρίς συγκοινωνία, τα δύσκολα εκείνα πέτρινα, μετακατοχικά, μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια.
Ο Γιάννης Κουτίβας, φιλόξενος και ευγενικός, ήταν εκεί πάντα με έκδηλο το ενδιαφέρον του για μας τους ορεινούς, πρόθυμος να μας βοηθήσει να βρούμε σπίτι να μείνουμε, να μας εξυπηρετήσει, να μας συμβουλεύσει, να μας γνωρίσει στους μπακάληδες, να εγγυηθεί ακόμη και για τα «βερεσέδια» μας. Λεβεντόκορμος και επιβλητικός, μορφωμένος (ήταν απόφοιτος της Παντείου), με πλούσια κοινωνική δράση, ήταν κάτι το ξεχωριστό στην τότε κλειστοφοβική κοινωνία του Άστρους. Δεν θα ξεχάσω το ενδιαφέρον του όταν αρρώστησα από κρίση οξείας σκωληκοειδίτιδας και με δική του μέριμνα και φροντίδα μεταφέρθηκα στο Παράλιο Άστρος με αυτοκίνητο της χωροφυλακής κι από εκεί με τη βενζίνα του Λούρη στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, σώζοντας μου κυριολεκτικά τη ζωή.

Ο Γιάννης είχε το ξεχωριστό χάρισμα να ακούει τους συνανθρώπους του, να προσπαθεί να τους επιλύσει προβλήματά τους και να τους προσφέρει το κατά δύναμη. Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αείμνηστου βουλευτή Μιχάλη Καρούσου.
Πόσοι συμπατριώτες μας δεν διορίστηκαν με τις ενέργειές του ή πήραν άδειες για φορτηγά ή ταξί την εποχή εκείνη.
Διετέλεσε επί 17 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος, εργάστηκε αφιλοκερδώς και με αξιοπρέπεια για την Αρκαδία και ιδιαίτερα για την Κυνουρία.
Διατηρούσε ταξιδιωτικό γραφείο στο ΄Αστρος και είχε βοηθήσει και κατευοδώσει δεκάδες παιδιά για ξένες πατρίδες «για μόνιμη εγκατάσταση και εργασία», όπως έλεγαν τότε.
Τα περισσότερα απ΄ αυτά τα παιδιά ρίζωσαν και πρόκοψαν στα ξένα, έγιναν οικογενειάρχες, επιχειρηματίες και σήμερα τον ευγνωμονούν. Εργάστηκε σε πολλά δικηγορικά γραφεία ως υπάλληλος και επί τέσσερα σχεδόν χρόνια ως τραπεζικός. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Αδελφότητας Κυνουριέων, ξαναζωντανευόντας την με εγγραφή νέων μελών και δίνοντας ώθηση στο κοινωνικό της έργο.

Στη ζωή όμως όλα έχουν ένα τέλος.
Και το τέλος του Γιάννη Κουτίβα επήλθε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, σε ηλικία 83 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο Άστρος που είχε κατακλυσθεί από συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Δυστυχώς όμως και μετά λύπης μου το αναφέρω, δεν βρέθηκε κανείς να του πει δυό λόγια στερνά ή να ανακοινωθεί ένα ψήφισμα από το Δήμο ή από τη Νομαρχία.
 Πλέον αναπαύεται στην αγκαλιά της Θυραϊκής γής που τόσο αγαπούσε.
Την σύζυγό του Παναγιώτα, το γένος Μαρινάκου από το Καστρί καθώς και τα αδέλφια του συλλυπούμεθα θερμά.
Στράτης Παινέσης
Αγιοπετρίτης