~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Παραδοσιακά γλέντια και εκδηλώσεις στην Λακωνία φέτος το Καλοκαίρι...

    Το "Αρκαδικό Βήμα", στην Λακωνία...  

  Ο ρεπόρτερ του Αρκαδικού Βήματος, Νίκος Π. Αϊβαλής, πήγε στην Λακωνία και παρακολούθησε από κοντά παραδοσιακά γλέντια και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα στις Κροκέες Λακωνίας, μια πόλη όπου βρίσκεται εκεί από την αρχαιότητα, έλαβε μέρος το 56ο Συνέδριο Κροκεατών Αμερικής-Καναδά, το οποίο είχε διάρκεια από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου. Το συνέδριο-γιορτή είχε πολλές δραστηριότητες και προσέλκυσε αρκετούς τουρίστες επισκέπτες. 


Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες ήταν: Ξεναγήσεις στις γειτονιές του χωριού, συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, επίσκεψη στο Λατομείο Κροκεάτη Λίθου στο Ψηφί, επισκέψεις σε μουσεία, ημερήσιες εκδρομές, ποδοσφαιρικοί αγώνες και πολλά άλλα. Για να γίνουν όλα αυτά συνέβαλλαν: Πολιτιστικός Συλ. Κροκεών, Συλ. Γυναικών Κροκεών, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκεών, Αγροτικός Συλ. Κροκεών, Εμπορικός Συλ. Κροκεών, Συλ. Φίλων Θεάτρου Κροκεών, Συλ. Κοινωνικής Παρέμβασης «Πολιτεία» (Εφημ. Κροκεατικά Νέα), Συλ. Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κροκεών, Συλ. Φάρου Κροκεών «Δρυάδες», Πολιτιστικός Συλ. Λαγίου, Αθλητικός Όμιλος Κροκεών και Δυναμό Κροκεών.
Πολύ ωραία και ξεχωριστή ήταν η Έκθεση Ειδών Λαϊκής Τέχνης του Δημήτρη Χριστοφιλάκη στις Κροκέες, ο οποίος είναι ποιητής και χει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές: «Τετλάθι δη κραδίη», «Τρυφερώτητα στο βλέμμα», «Τίμηθι την ψυχήν μου», «Ακροθιγώς», «Ερωτικός πλάγιος», «Πέτρες της Κέσου αλιγενείς» και «Τοπία ενδοχώρας». Η έκθεση αυτή, είχε στολίδια, φορεσιές, όπλα, κοσμήματα, κεντήματα, πίνακες και φωτογραφίες των περιόδων: (18ος – 19ος – 20ος αιώνας), από την «μεταβυζαντινή εποχή», την Τουρκοκρατία  και την επανάσταση του 1821.
  Μετά πήγαμε στο χωριό του Λαγίου Λακωνίας, το οποίο έχει τρομερή θέα από παντού, διότι είναι κοντά στον Ταΰγετο, είναι καταπράσινο χωριό αφού όπου και να κοιτάξεις βλέπεις ελαιώνες και διάφορα άλλα δέντρα και λίγο μακρύτερα βλέπεις την θάλασσα. Το Σάββατο στις 14 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού έγινε γλέντι τρικούβερτο. 
Μεγάλη έκπληξη ήταν η νεαρή Κατερίνα Αϊβαλιώτη, όπου με το ταλέντο της, τους άφησε όλους άφωνους, ενώ τραγούδησαν και άλλοι καλλιτέχνες. Η βραδιά περιελάμβανε πολύ χορό, ενώ το άφθονο φαγητό και τα ποτά τα προμήθευε ο Μανόλης Πλατάνας, από την γραφική με απαράμιλλη θέα, ταβέρνα του.


 Αυτά έγιναν φέτος το καλοκαίρι στην Λακωνία, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε, είναι και του χρόνου…
                        Νίκος Π. Αϊβαλής