~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Για την ολοκλήρωση του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Νέες προσεγγίσεις στην αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης»Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού

ΑΣΤΡΟΣ, 19 Οκτωβρίου 2009

Με την επίσκεψη των συνέδρων στη περιοχή του Πάρνωνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Νέες προσεγγίσεις στην αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης» που πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη από 15 έως 16 Οκτωβρίου 2009.
Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 100 σύνεδροι από τις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας και εκπρόσωποι της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της Λακωνίας. Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Ντάφης έκανε την εναρκτήρια εισήγηση παρουσιάζοντας τα κύρια γνωρίσματα των ελληνικών δασών μαύρης πεύκης και τις αρχές οικολογικής αποκατάστασής τους. Στο συνέδριο παρουσιάσθηκε η κατάσταση των δασών της μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο μετά τις πυρκαγιές του 2007, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την προστασία του εδάφους και ο σχεδιασμός για την αποκατάστασή τους.
 Ειδικότερα ως προς τον σχεδιασμό παρουσιάσθηκε από τον Δρ. Π. Κακούρο η δομημένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου Life+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης», όπως εξελίσσεται μετά τη λεπτομερή οικολογική αποτίμηση της πυρκαγιάς. Παραδείγματα δομημένων προσεγγίσεων αποκατάστασης δασών μαύρης πεύκης στην Ισπανία και αλλού παρουσιάσθηκαν από τον Dr. V. Ramon Vallejo του Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαργαρίτα Αριανούτσου η οποία παρουσίασε οικολογικά κριτήρια επιλογής σκοπών και μέτρων μεταπυρικής διαχείρισης των δασών μαύρης πεύκης.
Ο Δ/ντης Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας κ. Κ. Κραββαρίτης ανέπτυξε την εμπειρία της Δασικής Υπηρεσίας από τις αναδασώσεις της μαύρης πεύκης.
Ο Δασάρχης Καλαμάτας κ. Σ. Κατσίποδας παρουσίασε την εμπειρία του από την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης του Ταϋγέτου από την πυρκαγιά του 1998 τόσο με σπορά όσο και με φύτευση.
Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής Πέτρος Γκανάτσας από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού  Περιβάλλοντος, ΑΠΘ, παρουσίασε τα γνωρίσματα των δασών μαύρης πεύκης που επιδρούν στην επιλογή μεταξύ φυσικής αναγέννησης ή τεχνητής αποκατάστασης και ο Δρ. Νίκος Γρηγοριάδης, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, παρουσίασε τους χειρισμούς ευνόησης της φυσικής αναγέννησης και εφαρμογής της τεχνητής αποκατάστασης των δασών της μαύρης πεύκης.

Τα κύρια σημεία των συμπερασμάτων του συνεδρίου είναι:

Τα δάση της μαύρης πεύκης της Ελλάδας αντιμετωπίζουν την τελευταία 20ετία όλο και πιο έντονα το πρόβλημα των μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
Παρά την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στη φυσική αναγέννηση των δασών της μαύρης πεύκης, όπου αυτή είναι δυνατή, η τεχνητή αποκατάσταση θα εξακολουθήσει να παίζει σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν προσφάτως ξανακαεί.
Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη συλλογή αναπαραγωγικού υλικού ώστε να υπάρχει απόθεμα σπερμάτων τοπικής προέλευσης για την υποστήριξη της τεχνητής αποκατάστασης. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σκόπιμο να βελτιωθούν οι υποδομές της Κεντρικής Αποθήκης και να αναδιοργανωθεί το φυτωριακό δυναμικό.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην επαρκή στελέχωση των δασικών υπηρεσιών οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων, και η δημιουργία περισσότερων φυτωρίων παραγωγής φυτευτικού υλικού στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από τις υπό αποκατάσταση περιοχές.


____________
* Το έργο LIFE 07 NAT/GR/000286 «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μίας δομημένης προσέγγισης» χρηματοδοτείται από τη ΓΔ Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Δασαρχείο Σπάρτης, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.