~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Γιάννης Σ. Γιαννόπουλος: ''Η Γορτυνία διαθέτει “πόλους” ανάπτυξης, για να δημιουργηθούν νέες οικονομικές δραστηριότητες..."


Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Γορτυνίας
1. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να κατεβείτε υποψήφιος για δήμαρχος Γορτυνίας;
Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, αλλά οι λανθασμένες επιλογές για τη χωροθέτηση ενός δήμου στη Γορτυνία και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δημιούργησαν αμφιβολίες για τον “Καλλικράτη” και την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της Γορτυνίας. Πιστεύω όμως ότι δέν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε ένα γενικότερο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής, αλλά οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις αυξημένες αρμοδιότητες και δυνατότητες των νέων δήμων, ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους κατοίκους του.
Η κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία της μεταρρύθμισης. Εχω συνεχή πολιτική παρουσία στην Αρκαδία για πάνω από δέκα χρόνια, με επίκεντρο πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Γορτυνία. Είμαι Νομαρχιακός Σύμβουλος και έχω συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές. Κατεβαίνω ως υποψήφιος δήμαρχος με την πεποίθηση ότι η πολιτική πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προνομιακό πεδίο για μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
2. Ποιο είναι το όραμα που έχετε για το δήμο και ποιοι οι πρωταρχικοί στόχοι που θα θέσετε εφόσον εκλεγείτε;
Η Γορτυνία πρέπει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με σεβασμό στο πλούσιο φυσικό της περιβάλλον και προτεραιότητα στη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων της. Με αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, που θα αλληλοτροφοδοτούνται και δέν θα καταστρέφουν την υπάρχουσα παραγωγική δραστηριότητα. Με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και σκοπό την δημιουργία μιας “αναπτυξιακής ταυτότητας” της Γορτυνίας ως ενιαίου αγροτουριστικού χώρου.
Για την επιτυχία αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των κατοίκων, κοινωνικών ομάδων, επαγγελματικών ενώσεων και επιμελητηρίων, ακόμα και των συλλόγων και των εθελοντών. Το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται από τον “Καλλικράτη” μπορεί να δώσει προοπτική, με την αξιοποίηση των νέων θεσμών, όπως η επιτροπή διαβούλευσης και τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, που θα ανατρέψουν την αίσθηση εγκατάλειψης και θα δημιουργήσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης.
Η μεταβατική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα στηθούν νέες δομές, που πρέπει να είναι λειτουργικές, να μήν αναπαράγουν δυσλειτουργίες του παρελθόντος και να προσφέρουν διαφάνεια στους πολίτες. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, η αξιοποίηση των νέων αντιλήψεων για την οργάνωση, αλλά και της εμπειρίας των νύν δημάρχων και συμβούλων των 8 δήμων που συνενώνονται. Με την καταγραφή όλων των έργων που είναι σε εξέλιξη ή σε φάση ωρίμανσης, ή ακόμα στο στάδιο της μελέτης, θα εξασφαλίσουμε ότι δέν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ για την ανάπτυξη της περιοχής.
3. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου Γορτυνίας και σε ποιους τομείς;
Η Γορτυνία διαθέτει πολλούς “πόλους” ανάπτυξης, γύρω από τους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν νέες οικονομικές δραστηριότητες, όπως το Μαίναλο, ο Λάδωνας και η λίμνη του Λάδωνα, ο Ερύμανθος, ο Αλφειός, τα φαράγγια του Λούσιου, της Γκούρας, του Τουθώα, το δάσος της Κάπελης, τα ιαματικά λουτρά της Ηραίας, και άλλα. Διαθέτει μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς, ορεινούς όγκους με μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, πολλά μοναστήρια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Διατηρεί σημαντική πρωτογενή αγροτική παραγωγή, που μπορεί να τροφοδοτεί με προϊόντα με ονομασία προέλευσης, αλλά και να υποστηρίζεται από τις νέες δραστηριότητες.
Μπορούμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της έλλειψης ανάπτυξης, που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος, σε πλεονέκτημα, προβάλλοντας την “άγνωστ用Γορτυνία σε μικρή απόσταση από τα αστικά κέντρα. Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ελκυστικό για ιδιωτικές επενδύσεις, που θα σέβονται και δέν θα καταληστεύουν το φυσικό περιβάλλον. Με τέτοιο τρόπο, ώστε τα οφέλη να παραμένουν στην περιοχή και να αναβαθμίζουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο δήμος θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και θα αξιοποιεί τα έσοδα για τον βασικό κοινωνικό του ρόλο, με υπηρεσίες που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

4. Ποια είναι τα κυρίαρχα προβλήματα σήμερα των περιοχών που συνενώνονται στον “καλλικρατικό” Δήμο Γορτυνίας;
Η Γορτυνία, παρόλες τις κατά καιρούς εξαγγελίες, έχει παραμείνει εκτός των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοπονήσου. Ο νέος δήμος πρέπει να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων ζωτικής σημασίας, με πρώτο τον οριζόντιο άξονα Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και βελτίωση της πρόσβασης προς Πάτρα και Μεγαλόπολη, Καλαμάτα. Η εσωτερική οδοποιία πρέπει να βελτιωθεί, καθώς σε πολλά σημεία έχει παραμείνει σε κατάσταση προπολεμική, πρόβλημα που επιδεινώνεται από τη μορφολογία της περιοχής.
Οι δημόσιες υπηρεσίες που μεταφέρονται στο δήμο είναι διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του δήμου, ενώ υπάρχουν χωριά σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων ακόμα και από το πλησιέστερο ΚΕΠ. Η λειτουργικότητα του δήμου θα εξαρτηθεί από τη σωστή διασύνδεση των υπηρεσιών, που συντελούν στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και δέν πρέπει να μετακινηθούν, με χρήση των νέων τεχνολογιών. Η τεχνοκρατική παρέμβαση στην οργάνωση είναι ένας τομέας με τον οποίο θα ασχοληθώ προσωπικά, λόγω και της επαγγελματικής μου εμπειρίας στην πληροφορική, με στόχο την εξυπηρέτηση των δημοτών με τη μικρότερη δυνατή μετακίνηση, ακόμα και από το σπίτι.
5. Το σχέδιο “Καλλικράτης” δίνει τη δυνατότητα για ενιαία και ισόρροπη ανάπτυξη στους 8 “καποδιστριακούς” δήμους που συνενώνονται;
Το μοντέλο που απαιτείται για την ανάπτυξη αξιοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά η πολιτική του δήμου δέν μπορεί να καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς. Για να υπάρχουν οι βασικές υποδομές, όπως παροχή ρεύματος σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες, χρειάζεται η πολιτική βούληση και αποφασιστική δράση της δημοτικής αρχής. Να δώσουμε λύσεις ρεαλιστικές, τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες, που να είναι εφικτές στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του νέου δήμου.
Η ισόρροπη ανάπτυξη χρειάζεται την παρέμβαση της διοίκησης. Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται η σύσταση του ταμείου εξυγίανσης και αλληλεγγύης, Στο εσωτερικό του νέου δήμου χρειάζεται η εξισσορροπητική παρέμβαση της δημοτικής αρχής για τα θέματα υποδομών, κυρίως μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο. Θεσμοί όπως τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας εξασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη θα γίνεται προς όφελος ολόκληρου του δήμου.


*Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελευθερία” –

13/09/2010