~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ο Παναρκαδικός Σύλλογος Μελβούρνης γιόρτασε τα 50 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην μακρινή Αυστραλία



Δύο σημαντικά γεγονότα στην ιστορική πορεία του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης», γιορτάστηκαν πανηγυρικά: η επέτειος των 50 χρόνων από τη ίδρυση του Συλλόγου και η 188η επέτειος της Αλωσης της Τριπολιτσάς. Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Δρ Όλγα Σαραντοπούλου,. Η εκδήλωση διανθίστηκε με παραδοσιακούς χορούς, που παρουσίασε η Ακαδημία Χορού «Πήγασος», και με λαϊκά τραγούδια, ενώ η ορχήστρα «Αργοναύτες» διασκέδασε τους παρευρισκόμενους με χορό και τραγούδια ως τις πρωινές ώρες. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δ. Αλεξόπουλος και η Δρ Όλγα Σαραντοπούλου. Χαιρετιστήρια μηνύματα δόθηκαν από τον γενικό πρόξενο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.


Ο κ. Αλεξόπουλος μίλησε για τη σημασία που έχουν τα δύο αυτά γεγονότα, τις επετείους των οποίων γιορτάζουμε, για τους σημερινούς Αρκάδες και για την ιστορία του Ελληνισμού. Για την επέτειο των 50 χρόνων του Συλλόγου ο κ. Αλεξόπουλος είπε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Τα 50 χρόνια είναι μια επέτειος με ξεχωριστή σημασία και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για εκείνους που πρωτοείδαν την ανάγκη της ίδρυσης του Συλλόγου και γι αυτούς που πρόσφεραν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανοδική πορεία και πρόοδό του. Αλλά και σε αυτούς που στήριξαν και συνέβαλαν στη διατήρηση και μετάδοση των ηθών και εθίμων, των εθνοτοπικών παραδόσεων και των ιδανικών της Ελλάδας και της Αρκαδίας. Η μακρόχρονη πρόοδος του Συλλόγου μάς έδωσε ανεκτίμητες εμπειρίες και γνώση που μπορούμε να μοιραστούμε με τους απογόνους μας και έτσι να συνεχιστεί η μελλοντική εξέλιξη του Συλλόγου και να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τούτο θα είναι μια πρόκληση καθαρά της νέας γενιάς, από τις αντιλήψεις και στάση της οποίας θα εξαρτηθεί και η μελλοντική πορεία του Συλλόγου».
Στη συνέχεια, μίλησε η κ. Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία μεταξύ των άλλων είπε τα εξής: «Ο Σύλλογος που σήμερα μαζί με τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του, τιμά την 188η επέτειο της Αλωσης, όλοι εσείς οι Αρκάδες της Διασποράς είστε οι συνεχιστές ενός θρύλου, μιας αδιαπραγμάτευτης παρακαταθήκης της ιστορίας μας που προσδιορίζει ακόμη και σήμερα την εθνική μας ταυτότητα ως περήφανους Έλληνες. Η πορεία σας των πενήντα χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας, στον ελληνικό πολιτισμό και στην ιστορία, το αποδεικνύει περίτρανα. Νιώθω λοιπόν, διπλά υπερήφανη που είμαι μια από εσάς καταγόμενη από το ιστορικό και ηρωικό Βαλτέτσι που μπορώ να μοιραστώ την συγκίνηση και την υπερηφάνειά σας».


Στην εκδήλωση κυκλοφόρησε το γιορταστικό λεύκωμα του Συλλόγου καθώς και αναμνηστικές κονκάρδες, τα οποία δόθησαν σε όλους τους παρευρισκομένους.
Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε και συντόνισε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, κ. Νίκος Πιπέρης.
Το δείπνο που παρατέθηκε από το ΔΣ του Συλλόγου τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού και Πολυπολιτισμού κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, πρόεδροι και αντιπρόεδροι διαφόρων Αρκαδικών Συλλόγων, μέλη των ΜΜΕ, ο πρώτος πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου κ. Λ. Αργυρόπουλος ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου κ.ά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χρήστος Σαλαμάνης, ο μέγας ευεργέτης του Συλλόγου κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Aπω Ανατολής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης και πολλοί αντιπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών και συλλόγων.


Πηγή: Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - με πληροφορίες από το "Νέο Κόσμο", Sofia Times Magazine.