Βιβλιοκριτική:
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο για μία ιδιαίτερη δεκαετία…
από τις Εκδόσεις Εστία
του Λευτέρη Γιαννακουδάκη
Η δεκαετία του 60 θεωρείται η πιο συναρπαστική δεκαετία του εικοστού αιώνα. Τουλάχιστον για τον δυτικό κόσμο. Υπήρχε η επανάσταση των λουλουδιών, η γέννηση του ροκ, ο πόλεμος του Βιετνάμ και η γέννηση του αντιπολεμικού κινήματος. Για την Ελλάδα τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς. Ζούσαμε ακόμα τις συνέπειες του εμφυλίου, τη συντηρητική σκέψη που περιόριζε ασφυκτικά τον έρωτα, το κράτος του αστυνόμου, την αγωνία της μετανάστευσης. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η χούντα για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα…
Μ’ αυτή την περίεργη και αρκετά ζοφερή για τη χώρα μας δεκαετία ασχολείται το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού. Το περιεχόμενο του είναι… αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος. Στοιχεία, πραγματικά ή φανταστικά κανείς δεν ξέρει και, τελικά, δεν έχει και σημασία, για την δεκαετία του 60! Το βιβλίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε μυθιστόρημα, ούτε ιστορικό βιβλίο. Σε καμία περίπτωση ο συγγραφέας δεν επικαλείται ιστορικές πηγές, παρόλο που διατηρεί παραθετικό ύφος. Φαίνεται σαν να έχει πάρει πραγματικά γεγονότα και ντοκουμέντα και απλά να τα έχει συντάξει με βάση την ημερομηνία τους.
Το βιβλίο αποτελείται από συνεχόμενα και διάσπαρτα κείμενα. Τα γράμματα των γυναικών στην κυρία Μίνα, εκφωνήτρια στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η ώρα της γυναίκας», αποσπάσματα από εφημερίδες, γράμματα στην επιτροπή μετανάστευσης, γράμματα από μετανάστες. Όλα αυτά τοποθετημένα με χρονολογική σειρά, καλύπτοντας κάθε χρόνο της δεκαετίας και γραμμένα μ’ ένα ιδιαίτερα ελκυστικό ύφος και με πολύ, όσο και πικρό, χιούμορ. Ο Βαλτινός δεν σχολιάζει ούτε τα γεγονότα, ούτε τις απόψεις των «πρωταγωνιστών» του. Αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Υπόθεση"Ηρωίδα" του βιβλίου είναι η… δεκαετία του 60. Μία δεκαετία ιδιαίτερη όσο και δύσκολη για την Ελλάδα. Μια δεκαετία που ο λαός υπέφερε πολλά δεινά, χωρίς όμως να παραλείπει να ζει την καθημερινότητα του.
Εκεί που στον υπόλοιπο κόσμο υπήρχε η επανάσταση των λουλουδιών, στη χώρα μας επικρατούσε ο συντηρητισμός και η αστυνομοκρατία. Καταγγελίες για κομουνιστική δράση, περιγραφές από τη ζωή των ανακτόρων, γράμματα από στερημένες και ταλαιπωρημένες γυναίκες σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Η μετανάστευση έπληττε τη χώρα και ο καθένας προσπαθούσε να πείσει την αντίστοιχη επιτροπή μετανάστευσης να του δώσει την άδεια για την ηρωική έξοδο. Όμως υπήρχαν κι άλλα, μικρά – ασήμαντα γεγονότα. Εγκλήματα πάθους, ληστείες, κηδείες, ευτράπελα…
Όλα αυτά γραμμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, τελικά, αυτά που όρισαν την πολυτάραχη δεκαετία αυτή ήταν και η καθημερινή ζωή και τα προβλήματα του απλού κόσμου.
Το βιβλίο του Θ। Βαλτινού κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1989 και έχει βραβευτεί με κρατικό βραβείο μυθιστορήματος.
Ο συγγραφέαςΟ Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο χωριό Καράτουλα Κυνουρίας, το 1932. Οικογενειακές μετακινήσεις, που συνδέονται με τις δυσκολίες των κατοχικών και μετακατοχικών χρόνων, τον ανάγκασαν να φοιτήσει κατά σειρά στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα, όπου ζει έως σήμερα. Σπούδασε κινηματογράφο.
Μετά το 1974 έζησε κατά διαστήματα στο εξωτερικό: Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και Η.Π.Α., καλεσμένος από Πανεπιστήμια ή άλλα πνευματικά ιδρύματα.
Έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα".
δείτε περισσότερα για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα των εκδόσεων ΕΣΤΙΑ: http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Authors.asp?searchauthor=BA%CBTINO%D3+%C8ANA%D3H%D3
*από την ιστοσελίδα: http://www।goculture.eu