~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Δημητσάνα, βόλτα στη φύση και στις ορεινές χαρές


Δημητσάνα: Εισαγωγή στις ορεινές χαρές
 Βόλτα σε ένα ωραίο, ορεινό χωριό, που θα μας βάλει στο πνεύμα των ορεινών απολαύσεων



Η Δημητσάνα 60 χλμ. από την Τρίπολη, σε υψόμετρο 1000 μέτρων και τον ποταμόΛούσιο να ρέει στα πόδια της, είναι ένας τέτοιος τόπος, χτισμένος στο Μαίναλο, με καταπληκτική θέα προς τον Ταΰγετο, τον κάμπο της Μεγαλόπολης και το δάσος από έλατα στο βουνό. Αφιερώνοντας ένα τριήμερο ή ένα Σαββατοκύριακο στην ατμοσφαιρική Δημητσάνα, θα θυμηθείτε τι σημαίνει φύση το φθινόπωρο, γιατί απλούστατα θα δείτε χρώματα. Θα περάσετε ήρεμες ώρες στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού παίζοντας τάβλι ή πρέφα και πίνοντας καφέ, ή τρώγοντας το παστό που φτιάχνουν οι ντόπιες. Και βέβαια θα κάνετε απολαυστικές βόλτες στην περιοχή.
Εκτός από τη φύση όμως, το χωριό διακρίνεται για την αρχοντιά των πετρόχτιστων σπιτιών του, τα δρομάκια του και βέβαια για την σημαντική ιστορία του που είναι έκδηλη παντού. Η Δημητσάνα είναι διατηρητέος τόπος από το 1969 και κάνοντας βόλτες στην περιοχή, θα δείτε απομεινάρια του αρχαίου τείχους της Τεύθιδος -έτσι λεγόταν η περιοχή στην αρχαιότητα- όπως και από την εποχή του Μεσαίωνα.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Δημητσάνας είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, του οποίου ανδριάντες θα βρείτε σε όλο το χωριό. Στη θέση της ονομαστής Σχολής Δημητσάνας, σε κτίριο του 19ου αιώνα βρίσκεται η Βιβλιοθήκη με 20.000 σπάνιους τόμους, ιστορικό αρχείο και λαογραφική συλλογή. Αν ενδιαφέρεστε να εμπλουτίσετε το φυσιολατρικό σας Σαββατοκύριακο με λίγη ιστορία, μπορείτε να πάτε και στο Λαϊκό Μουσείο, όπου εκτίθεται η σέλα του Παπαφλέσσα και η λάρνακα των οστών του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η Δημητσάνα ήταν από το 18ο αιώνα αξιόλογο εμπορικό κέντρο και γνώρισε μεγάλη ακμή και οικονομική άνθηση. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να ξεχωρίσει η Δημητσάνα, είναι και το νερό που άφθονο έρρεε από πηγές γύρω από το φαράγγι του Λούσιου. Αλευρόμυλοι, βυρσοδεψεία, μπαρουτόμυλοι, κατασκευάστηκαν στη Δημητσάνα, και συνέβαλαν στην οικονομική της άνθηση. Δεκατέσσερις μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας, από τους οποίους αρκετοί λειτουργούν και σήμερα με την δύναμη του νερού, τροφοδοτούσαν την επανάσταση του '21. Η υπέροχη βρύση του Μουσταφά είναι κάτι άλλο που αξίζει να δείτε, όπως και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αϊ-Γιάννη, 1.5 χιλ. από τη Δημητσάνα και όπου ο επισκέπτης μπορεί να πιάσει στα χέρια του το αλεύρι που αλέθει ο αλευρόμυλος, να παρακολουθήσει την κατεργασία του δέρματος στο βυρσοδεψείο, να δει τα ερείπια των παλιών βυρσοδεψείων που αναπαλαιώθηκαν και τον επισκευασμένο μπαρουτόμυλο, έτσι όπως λειτουργούσε την εποχή του ΄21. Από το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης ξεκινά κι ένα ωραίο μονοπάτι για πεζοπορία προς το Παλαιοχώρι και τη Μονή Φιλοσόφου και από εκεί προς τα ερείπια της Αρχαίας Γόρτυνας και του ναού του Ασκληπιού, με τις εγκαταστάσεις λουτρών.
Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Ωρολογοστάσιο, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ύψους 27 μέτρων, του οποίου οι 4 πλάκες δείχνουν την ώρα κι είναι ορατές από μακριά, ενώ η καμπάνα του ζυγίζει 700 κιλά!
Στη Δημητσάνα θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάστε πολλές βυζαντινές εκκλησίες, με πιο αξιόλογες αυτές του Αγίου Ευθυμίου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη, αλλά και αρκετά εντυπωσιακά μοναστήρια, όπως το Μοναστήρι των Αιμυαλών, χτισμένο μέσα σε φυσικό σπήλαιο, 4χμ. Νοτιοδυτικά της Δημητσάνας, με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Η Μονή Φιλοσόφου χτίστηκε σε φαντασμαγορική περιοχή με άγρια μεγαλοπρέπεια το 963 με σκοπό να γίνει ένα είδος Σχολής και η οποία στους χρόνους της σκλαβιάς, μετατράπηκε σε Κρυφό Σχολειό. Αν πραγματικά όμως θέλετε να σας κοπεί η ανάσα, πηγαίνετε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που είναι χτισμένη από το 1167 μέσα σε κόχη βράχου και ουσιαστικά «κρέμεται» πάνω από το φαράγγι του Λούσιου.
Η Δημητσάνα είναι ένα καλό κομβικό σημείο για να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή, όπως την ωραία Στεμνίτσα, 8 χλμ. μακριά, ή τη Ζάτουνα και τα χωριά της Ηραίας. Και βέβαια, η Τρίπολη είναι πολύ κοντά. Το βέβαιο όμως είναι, πως ακόμη κι αν δείτε μόνο τη Δημητσάνα, θα είστε πλήρεις εικόνων και εμπειριών. Αλλωστε κανείς δεν πάει στην Δημητσάνα μία φορά μόνο.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Διανύοντας την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς την Τρίπολη στρίβουμε δεξιά προς Βυτίνα - μετά τα διόδια της Νεστάνης και τη σήραγγα του Αρτεμισίου - δίνοντας προσοχή στις πινακίδες κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου οδηγούμαστε στη Δημητσάνα. Ξεκινώντας από την Αθήνα το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από δυόμισι ώρες, το επαρχιακό δίκτυο της Αρκαδίας είναι ομαλό και η διαδρομή γραφική και ευχάριστη.
ΔΙΑΜΟΝΗ

«Ξενώνας Κάζα» του Κωνσταντίνου Καζά,br> Τ/2795 031 084, 2795 031 466-7,www.xenonaskaza.gr
«Ξενοδοχείο Δημητσάνα» του Θεyόδωρο Μαλεβίτη
T/ 2795 031 518-20, www.dimitsanahotel.gr
«Ξενώνας Καζάκου» της Θεονύμφης Κορακή
T/ 2795 031 660,www.xenonaskazakou.gr
Eνοικιαζόμενα δωμάτια «Βελισαρόπουλος Γεώργιος»
Τ/ 2795 031 617, www.velissaropoulos.gr
Eνοικιαζόμενα δωμάτια «Τσιάπα Ασήμω»
Τ/ 2795 031 583, www.xenonas-tsiapa.gr
Eνοικιαζόμενα δωμάτια «Χρόνης Τσαφαράς - Σταυρούλα Ζυγούμη»
Τ/ 27950 31 409

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αστυνομικό Τμήμα: T/ 27950 31205
Δημαρχία (www.dimitsana.gr): T/ 2795 031665, 2795 031237 
Αστυνομική Διεύθυνση Τριπόλεως: T/ 2710 230512, 2710 230550, 2710 230549
Κέντρο Υγείας: T/ 27950 31401-3
ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Τρίπολη): T/2710 230140
ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Αθήνα): T/ 210 5124910-11, 210 5132601, 210 5144887
Φαρμακείο - Μιχάλης Μπατής: T/27950 31233