~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Γρηγόρης Λαμπράκης - Mαραθώνιος μιας Ημιτελούς Ανοιξης

Ελλάδα, 2014. Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς. Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής. Ερευνα: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Βάκρος, Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος. 114'
Γνωστός βασικά για τα πολύ καλά ντοκιμαντέρ του («Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», «Ημερολόγια καταστρώματος: Γιώργος Σεφέρης»), ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος στράφηκε, τη φορά αυτή, στον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον αθλητή, γιατρό και βουλευτή της ΕΔΑ, που δολοφονήθηκε από το παρακράτος της Δεξιάς πριν από 50 περίπου χρόνια (τον Μάιο του 1963), δολοφονία που οδήγησε στην πτώση της καραμανλικής κυβέρνησης της ΕΡΕ και στη νίκη του δημοκρατικού λαού και της Ενώσεως Κέντρου.
Ο Χαραλαμπόπουλος χρησιμοποιεί σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα για να εξιστορήσει την πορεία του Λαμπράκη, ανάμεσά τους και εικόνες από τον ίδιο τον Λαμπράκη όχι μόνο στην ιστορική πορεία Ειρήνης, όπου η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει σε οποιονδήποτε άλλο να συμμετάσχει μια και δεν μπορούσε να απαγορεύσει στον βουλευτή (μόνο ο 16χρονος τότε Ανδρέας Μαμωνάς κατάφερε να σπάσει τα μπλόκα και να περπατήσει στο πλάι του) αλλά και πλάνα από την εντυπωσιακή Διεθνή Πορεία Ειρήνης στο Ολντερμαστον της Βρετανίας (όπου, μαζί με τον Λαμπράκη, συμμετείχε και ο Μανώλης Γλέζος). Εκτός από τα ντοκουμέντα, που δίνουν μια ξεκάθαρη κοινωνική και πολιτική εικόνα και ρίχνουν φως σε όσα συνέβαιναν τότε στην Ελλάδα, η ταινία πλαισιώνεται από ιδιαίτερα αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με όλους τους επιζώντες (αθλητές, γιατρούς, συγγενείς και συναγωνιστές), που γνώρισαν τον Λαμπράκη. Μια ταινία που αξίζει να προβάλλεται και στα σχολεία για να μάθουν οι μαθητές την «άλλη», αληθινή ιστορία του τόπου μας.
Κριτική: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

_____________
*από το:
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes--politismos&id=416635