~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Παρατείνεται στην Αθήνα η έκθεση ζωγραφικής ενός σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου της Αρκαδίας, του συγγραφέα Μαρίνου Βόμβα του πρόσφατου πολύ σημαντικού βιβλίου ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ Μαρίνου Βόμβα.

                                

‘Εκθεση Zωγραφικής
Μαρίνος Βόμβας
ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Παρατείνεται στην Αθήνα η έκθεση ζωγραφικής ενός σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου της Αρκαδίας, του συγγραφέα του πρόσφατου πολύ σημαντικού βιβλίου ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ Μαρίνου Βόμβα.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο Ιωνικό Κέντρο, στην οδό Λυσίου 11, στην Πλάκα,
και η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 19-29 Δεκεμβρίου 2010, παρατείνεται λόγω του συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011.


Γνωστός πλέον για τις μελέτες του για την Αρκαδική ιστορία και μυθολογία, ο Μαρίνος Βόμβας, που γενήθηκε στη Μυτιλήνη, επέλεξε την Αρκαδία όχι μόνο ως αντικείμενο των πνευματικών του αναζητήσεων αλλά και ως τόπο πια της κατοικίας του. Και επέλεξε προφανώς επίσης την Αρκαδική γή ως τόπο έμπνευσης της άλλης του μεγάλης πηγής έκφρασης, της ζωγραφικής – άγνωστης στο κοινό μέχρι σήμερα.  Έτσι, ξαφνιάζει η ευαισθησία και η μοναδικότητα του χρώματος με το οποίο εκφράζει ο Μ.Β. αυτή την εκτίμηση και την αγάπη του για τη φυσική ομορφιά του τοπίου της Αρκαδίας. Ξαφνιάζει όσο και ευχαριστεί.
Έργα του όπως: Πλευρές του Ταϋγετου, ο λόφος Σφακοβούνι, Τοπίο στη Γορτυνία, το Λεοντάρι, το Δάρα, Σκορτσινού, το Γεωργίτσι, η Αρκαδία ξαναγεννιέται, αλλά και ο Μυστράς, ζωντανεύουν αλησμόνητα στιγμιότυπα απο τη φύση και τη ζωή στην Αρκαδία, και γενικότερα στην Πελοπόννησο, κατά τη  διάρκεια και των τεσσάρων εποχών του χρόνου.

Ο Μαρίνος Βόμβας, που επαγγελματικά διακρίθηκε διεθνώς με το εμπόριο του παλιού και σπάνιου βιβλίου, ανέπτυξε από πολύ μικρός σχέσεις με Μυτιληνιούς λογίους και ζωγράφους, όπως τον Αξιώτη και τον Κανέλλη, που του προσέφεραν σημαντικά ερεθίσματα για τη μετέπειτα ενασχολήσή του με την τέχνη. Ιδιαίτερη επιρρόη όμως άσκησε πάνω στην κλίση του αυτή η γνωριμία του με το σπουδαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, τις επισκέψεις του οποίου στην Αγία Μαρίνα της Λέσβου εξιστορέι ο Μ.Β. σε ένα άλλο βιβλίο του, το Ο Ζωγραφιστής Θεόφιλος.


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά απο τις 11.00 μέχρι τις 5.00 μμ.

Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, 105 56 Πλάκα  τηλ. 210 3246614 
 politismos@ionic.gr  www.ionic.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛ