~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, με ποικίλες εκδηλώσεις, από 20 ως τις 22 Aυγούστου στη Ζάτουνα Γορτυνίας




Το Μουσείο Θεοδωράκη τιμά τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης»




Αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο 22 Αυγούστου το τριήμερο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο που διοργανώνεται στη Ζάτουνα της Αρκαδίας από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο με την παρουσίαση σπάνιων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων για τον ποιητή σε μια παράσταση όπου ποιήματα του Ρίτσου θα απαγγείλει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός. Την επόμενη ημέρα η Παιδική Χορωδία του Διονύση Τυπάλδου θα συνοδέψει τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, την οποία θα συνοδεύει στο πιάνο ο Χένινγκ Σμιντ, ενορχηστρωτής και παραγωγός των εκτός Ελλάδος συναυλιών του Θεοδωράκη.

Η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θεοδωράκη σε ποίηση Ρίτσου, καθώς και άλλων ποιητών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επίσης αύριο, πριν από την έναρξη του αφιερώματος στον Γιάννη Ρίτσο, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία θα ανακηρύξει επίτιμο μέλος τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας, «εκφράζει την αρμονία και τις ανθρωπιστικές αξίες ως σύγχρονος συνεχιστής του αρκαδικού ιδεώδους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη συμπληρώνει εφέτος περίπου τρία χρόνια πολύμορφης δράσης με επίκεντρο τον πολιτισμό και τις διαχρονικές αξίες που νοηματοδοτούν την ανθρώπινη υπόσταση.
Το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένες στους ποιητές που ενέπνευσαν τον δημιουργικό οίστρο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μετέτρεψε πολλά από τα ποιήματά τους σε τραγούδια που τραγουδήθηκαν από γενιές Ελλήνων. Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν επίσης τη δυνατότητα να δουν τη διαρκή έκθεση ζωγραφικής του Νικόλα Κληρονόμου με θέμα την παιδική και εφηβική ηλικία του Θεοδωράκη.




*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Τετάρτ 19 Αυγούστου 2009