~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

600 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
EΙΔΗΣΕΙΣ & ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
από την Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 9,15 FM

ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΟΣ
Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο Δήμο Γόρτυνος. Σημαντικές καταστροφές έχει υποστεί το χωριό Σαρακίνι το οποίο κάηκε ολοσχερώς. «Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα» δήλωσε στη Δημοτική Ραδιοφωνία ο Δήμαρχος Κώστας Μιχόπουλος.

ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑΚΟΝΑ Σε ύφεση είναι η φωτιά σημειώθηκε το μεσημέρι στην θέση Φαράγγι – Λαγκάδα κοντά στην Αγριακόνα στα όρια των Δήμων Βαλτετσίου και Σκιρίτιδας. Τρία ελικόπτερα επιχειρούν αυτή την ώρα. Ανυπόστατες οι πληροφορίες ότι καίγεται το δάσος της Βλαχοκερασιάς» δηλώνει ο Δήμαρχος Σκιρίτιδας.


ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4 ), για τις περιοχές της Αρκαδίας προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΦΑΛΑΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Πρωτεύουσα της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη, έφτασε στις καμένες περιοχές της Φαλαισίας. Εκεί βρέθηκε η υποψήφια βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη. Ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη και από δήμους της γειτονικής Μεσσηνίας.

600 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ
Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το Γενικό Γραμματέα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δημοσθένη Κατσιγιάννη στην νομαρχία Αρκαδίας στην Τρίπολη, με αντικείμενο την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων στην υλοποίηση και εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός σχετικά με το πρόγραμμα στέγασης των πυρόπληκτων. Η περιφερειάρχης Πελοποννήσου κα Αβούρη σε δηλώσεις της ανέφερε ότι προχωρά με εντατικό ρυθμό η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές και μέχρι τώρα, είπε, έχουν έρθει 10 οικίσκοι στο Λεοντάρι Φαλαισίας. Ανέφερε επίσης, ότι στην Αρκαδία έχουν καεί 500 – 600 σπίτια και αποθήκες. Τέλος, η κα Αβούρη επεσήμανε ότι 80 υλοτόμοι από την Πάρνηθα βρίσκονται στην Αρκαδία και υλοτομούν στο Ίσαρη Μεγαλοπόλεως διευκολύνοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ τώρα μετακινήθηκαν στην περιοχή του Δήμου Γόρτυνος βοηθώντας στην κατάσβεση.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Για ολοκληρωτική καταστροφή κάνει λόγο ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας. Παραμένει το μέτωπο κάτω από το Καστανοχώρι, αν και αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο. Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διαμαρτυρηθεί έντονα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την Πολιτεία και προειδοποιεί ότι θα κάνει κατάληψη των μονάδων της ΔΕΗ, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα.

Ευρεία κινητοποίηση της Ομογένειας των ΗΠΑ για τους πληγέντες


30/8/2007 5:38:00 μμ
Η Ομογένεια της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης κινητοποιείται για να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πληγέντες από την πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα.


Το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και άλλοι φορείς έχουν ανοίξει λογαριασμούς για την οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών.
Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με εγκύκλιο του καλεί τους ομογενείς σε όλη την χώρα να συνεισφέρουν, τονίζοντας:
«Κάνουμε έκκληση να αναπεμφθούν δεήσεις την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπέρ ασφαλείας και ανακουφίσεως των πληγέντων από τις πυρκαγιές και υπέρ ταχύτατης καταπαύσεως των πυρκαγιών και των εμπρησμών»
Ο κκ Δημήτριος αναφέρει ακόμη ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πρέπει να τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση για όλους εκείνους οι οποίοι έχασαν τη ζωή των στη μάχη με τις φλόγες.

«Παρακαλούμε, επίσης, την ίδια ημέρα (Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ή την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου) να περιαχθεί ειδικός δίσκος για την ανακούφιση των θυμάτων και την προσφορά βοηθείας και ελπίδας στους ανθρώπους εκείνους των οποίων οι κοινότητες και τα σπίτια έχουν καταστραφεί. Όλες οι προσφορές είτε ενοριών είτε ατομικές πρέπει να αποστέλλονται στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη «Greek Fires Relief Fund» καταλήγει.

Για τον ίδιο σκοπό, το ΣΑΕ με τη συνεργασία του Εθνικού Ελληνικού Καναλιού Αμερικής θα πραγματοποιήσουν τηλεμαραθώνιο την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κάλεσε για σήμερα έκτακτη πανομογενειακή συγκέντρωση ώστε να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες συμπαράστασης στους πληγέντες.


Απόψε (τοπική ώρα) διοργανώνεται σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας σημειώνονται τα εξής:
«Είναι χρέος μας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Στα μαύρα ντυμένοι, κρατώντας λευκά αναμμένα κεριά. Κρατώντας μικρά πανό με αγγλικό κείμενο ώστε να δίδεται το μήνυμα και στους Αμερικανούς πολίτες που μέρες τώρα βλέπουν την Ελλάδα μας να καίγεται μέσα από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, οι Έλληνες του κόσμου, ανεξάρτητα από ηλικίες, πέρα από μίση και πάθη, διαφορές και ίντριγκες, είμαστε εδώ! Ενώνουμε τη φωνή και την ψυχή μας με την Ελλάδα, τα αδέλφια μας. Όλους εκείνους που πάσχουν, που πονούν, που θλίβονται».

ΟΤΑΝ Ο ΗΡΩΔΗΣ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ;
Έκαψαν που λες τον Καϊάφα. Πέρα από τους ανθρώπους που έχουν από μόνοι τους φορτωμένη στις μνήμες μας τη βαρύτητα της απώλειας - και δεν πρόκειται να γυρίσουν και θα τρίζουν ανάμεσα στ' αποκαήδια τα κόκκαλά τους - κάηκε κι ο Καϊάφας, ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά μέρη της μπουρδελοχώρας αυτής. Δεν επιτρέπεται να μιλάμε άσχημα, αλλά έκαψαν και τον Καϊάφα, έκαψαν και τη Μάνη, έκαψαν και τον Ταϋγετο, έκαψαν και την υπόλοιπη Πάρνηθα (εκτός από το καζίνο), έκαψαν κάποιες ντουζίνες ανθρώπων και κάποιες χιλιάδες δέντρων που θα κάνουν κάποια εκατομμύρια χρόνια να ξαναγεννηθούν αν αθροίσουμε τα χρόνια που κουβαλούσαν. Μπροστά στις ανθρώπινες απώλειες θα μπορούσε να πει κάποιος πως δεν είναι τίποτα ένα δάσος. Κι όμως, πόσες ανθρώπινες απώλειες θα σημάνει μακροπρόθεσμα η απώλεια ενός δάσους; Δυστυχώς, όταν θα έρθει η ώρα να το διαπιστώσουμε δε θα είναι λίγες και θα είναι αργά.

Αύριο, σήμερα, αργά, νωρίς, με τα πουκαμισάκια ανοιχτά, με τα μάτια μαύρα από το ξενύχτι και το κατάλληλο μακιγιάζ, θα βγουν κι οι μέντορές μας, οι πολιτικοί μας ταγοί, τα πονεμένα προσωπάκια τους ίσα που δε θα δακρύσουν για την καταστροφή. Ακόμα κι εκείνοι οι ίδιοι που υπερψήφισαν το άρθρο 24 δίχως ντροπή, στις προεκλογικές τους υποσχέσεις θα βγουν να μιλήσουν με λόγια δυνατά και σταράτα. Θα τα πουν έξω από τα δόντια και μέσα από αυτά θα γελούν, γιατί κανένας από εμάς δε θα πάρει μια πέτρα να τους πάρει στο κυνήγι, δε θα πάρει ένα αναπτηράκι να βάλει φωτιά στα μπατζάκια τους, δε θα πάρουμε εν τέλει την οργή μας - την οργή του λαού, κατά την προσφιλή τους έκφραση - τοις μετρητοίς για να τους ξεμπροστιάσουμε και να τους ξεφτυλίσουμε. Ολόκληροι πρώην υπουργοί (ξέρουν όλοι για ποιον μιλάω) είχαν υποστηρίξει ότι ο Καϊάφας δεν είναι λίμνη που έχει επαφή με τη θάλασσα, η ΕΤΑ (όχι της Ισπανίας, αυτή η άλλη που έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια να ξεπουλήσει όλη την Ελληνική γη, που μια είναι Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και μια γίνεται Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων και γύρευε πώς θα την πουν σε λίγο) τον είχε παρατημένο στην μοίρα του δίχως έναν κάδο ανά κάποια μέτρα, η τοπική κοινωνία ας μην το κρύβουμε αδιαφορούσε και οι μόνοι που νοιάζονταν έστω λίγο είναι κάποιοι ρομαντικοί κατασκηνωτές ή κάποιοι αληθινοί αγωνιστές που προσέφευγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας ή ακόμα και στην κατ' όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην περάσει ο νέος καταπληκτικός δρόμος που βαφτίζεται Ιόνια οδός - ένα έργο πνοής για την δυτική Ελλάδα όπως το το λένε (έτσι δε βαφτίζουν όλα τα εκτρώματα σήμερα και πάντα μετά τη μεταπολίτευση; ) με την υπογραφούλα του αγαπητού Σουφλιά, αλλά και με τις προεγκρίσεις άλλων δεκάδων ή εκατοντάδων πολιτικάντηδων και επίδοξων λαμόγιων. Μόνο παγκόσμιους αγώνες θαλάσσιου σκι - ναι, αυτούς που όλοι λένε πως καταστρέφουν τους υγροβιότοπους, γιατί ήταν υγροβιότοπος ο Καϊάφας - μπορούσαν να οργανώνουν, να χαίρονται και να καταστρέφουν, αλλά λίγο προσοχή δεν μπορούσαν να δώσουν σε αυτήν την κουκκίδα του χάρτη. Τον τελευταίο χρόνο είχε κλείσει ακόμα και το περίπτερο που υπήρχε εδώ και χρόνια, ένα ταβερνάκι που βρισκόταν και τάϊζε τους επισκέπτες είχε κλείσει κι αυτό, και είχε μείνει μόνο το παλιό κτίριο του ΟΣΕ που είχε γίνει καφέ με αφεντικό έναν ανεκδιήγητο τύπο που δε σέρβιρε τους κατασκηνωτές όταν δεν φορούσαν μπλούζα, τους έδινε ζεστά μπουκαλάκια νερό και κάθε τρεις και λίγο καλούσε την αστυνομία για να τους γράψουν για ελεύθερο κάμπινγκ που πλέον εδώ και δυο δεκαετίες απαγορεύεται - ό,τι υπαγορεύει δηλαδή η πατροπαράδοτη ηλειακή φιλοξενία ενώ όλοι ξέρουμε πως μόνο οι "άπλυτοι προλετάριοι των παραλιών" αγαπούν τη φύση και γίνονται ένα μαζί της αντί να πάνε να μείνουν σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με πισίνα - ενώ η θάλασσα είναι δίπλα!!!!

Πόσο ντρέπομαι που μπήκα το '95 στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, αυτών όλων που παιδεύουν και βιάζουν τη φύση μας, τις πόλεις μας, τη ζωή μας δίχως να κοκκινίζουν ένα δράμι. Αλήθεια λέω, ντρέπομαι περισσότερο που μπήκα παρά που για 6 μαθήματα δεν την τέλειωσα κι ο πατέρας μου το 'χει καημό. Κι έρχεται κι ο διάολος κάθε μέρα και μου λέει: "τι το θέλεις το κωλοπτυχίο; Θες να γίνεις κι εσύ γλυκός υπάλληλός μου στην εξ' ορισμού παρανομία, θαμώνας στις αμαρτωλές πολεοδομίες, στις μονόφθαλμες αρχαιολογικές υπηρεσίες ή στα απαρχαιωμένα δασαρχεία με αεροφωτογραφίες του 50;" και λέω μέσα μου, λες να άλλαξε ο διάολος και πάει να με προφυλάξει απ' το κακό; Ντρέπομαι που σε όλη τη διάρκεια αυτής της φοίτησης δεν υπήρχε ένα μάθημα επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής, ανάμεσα στα μαθηματικά, στη φυσική και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μετριούνται και πληρώνονται αδρά. Και όλοι κάνουν - κάνουμε - τα στραβά μάτια. Λαμόγια πάνε και κάνουν επενδύσεις 200 μέτρα από αρχαιολογικούς χώρους και η αρχαιολογία παίρνει αποφάσεις γιατί έπεσε τηλέφωνο από τον κ. τάδε χωρίς μια ενδεικτική τομή στο έδαφος. Και μεθαύριο, τα ίδια λαμόγια, με κάποιον έμμεσο τρόπο θα βρεθούν μπροστάρηδες σε οικολογική πολιτική και θα πουλάνε οικολογικό προφίλ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, έκαψαν τον Καϊάφα. Βρήκα πριν μια βδομάδα τον Θρασύβουλο, μισομεθυσμένο στο καφενείο του Βάκρου να μου λέει πως περιμένει να μεγαλώσει ένα χρόνο ο γιος του για να τον πάρει του χρόνου το καλοκαίρι και να κατασκηνώσουν τσίτσιδοι στον Καϊάφα. Να μου λέει: "Γράψε το άρθρο που μου 'λεγες γιατί είσαι από κει, αν δεν τους φωνάξεις εσύ θα τον πάρουν, θα τον καταστρέψουν τον Καϊάφα, θα τον φάνε", κι εγώ να του απαντάω ναι, θα το γράψω, κάτσε να χαλαρώσω λίγο με τις δουλειές και θα το γράψω. Κι όταν τον ρωτούσα αν θα έρθει σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αν την οργανώσω μέσα στον Αύγουστο, σηκωνόταν όρθιος, και μου 'λεγε "πες στο Βάκρο να με βρει και θα είμαι εκεί". Αλλά δεν πρόλαβα να το γράψω το κείμενο, δεν πρόλαβα να το δημοσιεύσω, δεν πρόλαβα να μαζέψω κανέναν να κατέβουμε μέσα στο δάσος όρθιοι (τώρα μόνο σκυφτοί θα περπατάμε στα καμμένα δέντρα) και να φωνάξουμε πως ανήκει σε όλους και πως πρέπει να το προστατέψουμε από αλήτες πολιτικούς, από αλήτες τοπικούς, από αλήτες της τηλεόρασης που με τα κορκοδείλια δάκρυά τους θα σβήναμε δεκάδες φωτιές αλλά τα φυλάνε για να γεμίσουν τις πισίνες τους στα βόρεια προάστεια, που κι αυτά παραλίγο να καούν. Κι όταν 300.000 στρέμματα κάηκαν στην Αιγιαλεία δόθηκαν υποσχέσεις αλλά ουσιαστικά τίποτα άμεσα. Όσο άμεσα κάηκε ένας από τους τελευταίους παραδείσους της Πελοποννήσου και της Ελλάδας ολόκληρης - ο Καϊάφας ντε, γι' αυτόν μιλάω τόση ώρα! Και την προηγούμενη βδομάδα βγήκαν στους δρόμους οι πληγέντες της Αιγιαλείας για να ζητήσουν χρήματα. Και τι έγινε; Και τι έγινε που βγήκαν στους δρόμους παρόλο που έχουμε εκλογές σε λίγο; (Μην είναι τυχαίο πως δεν δόθηκαν σχεδόν καθόλου μεταθέσεις σε εκπαιδευτικούς στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλά τώρα που έχουμε εκλογές γίνεται χαμός με τις αποσπάσεις και όταν θα έρθει η ώρα, δε θα υπάρχουν καθηγητές σε κάποια σχολεία να διδάξουν;;;; )

Τόσα χωριά, τόσα κορμιά και τόσα ζωντανά είναι στάχτη και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, τρίζουν τα δοντάκια τους από αγωνία για το πότε θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση, πότε θα καταλαγιάσει η μπόρα και θα ξεχαστούν όλα, για να πάνε να βάλουν το πρώτο παλούκι-σύνορο, στην εκ του πυρός γεννόμενη περιουσία τους. Και μετά από χρόνια, όταν οι μπόρες θα πέφτουν η μια μετά την άλλη, θα πνίγονται οι νέοι κάτοικοι, θα διαμαρτύρονται γιατί δεν έγιναν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα, στους τόπους που οι ίδιοι καταπάτησαν, οι ίδιοι βρήκαν ως περιουσία από ένα παλιό χαρτί που δηλώνει την ιδιοκτησία τους - κάποτε τσιφλίκι του πατέρα τους, δώρο του βασιλιά, του δικτάτορα, του κατακτητή, του κάθε αλήτη που έχοντας το μαχαίρι και το πυρ, μοιράζει κατάλληλα κι εμείς κοιτάμε τους μπράβους να κλείνουν τις ακτές και τις παραλίες και να μας ζητάνε εισιτήριο.

Κι εμείς τι κάνουμε; Θα πάμε να τους ψηφίσουμε πάλι όπως και την προηγούμενη φορά; Ή θα θυμηθούμε πόσες χιλιάδες στρέμματα έχουν αποχαρακτηριστεί από τις δυο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση από το 74 και μετά και θα τους μαυρίσουμε και θα τους ρίχνουμε μια καρπαζιά κάθε φορά που θα ξανασηκώσουν κεφάλι συνέλληνες; (όπως λέει κι ένας καραγκιόζης που δε θυμάμαι το όνομά του και μου έχουν πει πως βγαίνει στην τηλεόραση - πούλα πούλα πούλα...).

Για λίγα λεπτά θα έχουμε στα χέρια μας και το μαχαίρι και το καρπούζι. Ας τα χρησιμοποιήσουμε σωστά σε λιγότερο από ένα μήνα. Κι ας χρησιμοποιήσουμε και τη φωνούλα μας και την πένα μας και το αυστηρό μας βλέμμα και για κάτι σημαντικό επιτέλους κι όχι μόνο για να βγάζουμε τα ματάκια μας.

Με μια απέραντη στεναχώρια κι έναν θυμό που σιγοβράζει,

Ν.Λ.

ΚΟΥΙΖ: Οι σημερινοί πολιτικοί, μετά την καταστροφή που έχει συμβεί ποιο ρόλο πιστεύετε ότι παίζουν καλύτερα;

Α. Του διασημότερου εμπρηστή της Ιστορίας, Νέρωνα;
Β. Του Αρχιερέα Καϊάφα;
Γ. Του Καϊάφα της Ηλείας;
Δ. Του Πόντιου Πιλάτου και θα νίψουν τας χείρας τους;

ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΞΑΝΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΤΕ ΤΙΣ ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΕΣ ΣΑΣ.
Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΑΣΤΡΟΥΣ 111 ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΡΙΑ ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210 5142309 210 5148 629
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑYΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΩ ΓΙΑ 1000 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
ΕΚΕΙ ΔΕΧΟΝΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ............

ΤΡΟΦΙΜΑ
ΡΟΥΧΙΣΜΟ
ΣΤΡΩΜΑΤΑ
ΚΡΕΒΑΤΙΑ
ΣΕΝΤΟΝΙΑ
ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ
ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ-ΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ...............
ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ!!!

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ.

Νύχτα - κόλαση στην Αρκαδία


«E» 31/8

- Μέτωπο αναζωπυρώσεων

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν και πάλι χθες οι περιοχές του Μαινάλου και της Μεγαλόπολης, καθώς επίσης ο Πάρνωνας στην Αρκαδία.
Επτά ημέρες μετά την εκδήλωσή τους, οι φλόγες συνέχιζαν να καταστρέφουν με αμείωτη ένταση δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ απείλησαν εκ νέου χωριά, καθώς επίσης το εργοστάσιο της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη. Πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν και μέχρι αργά χθες το βράδυ απηύθυναν εκκλήσεις για βοήθεια.
Ο πυροσβεστικός μηχανισμός αποδείχτηκε (για μία ακόμη ημέρα) ανίκανος να θέσει έστω και ένα μεγάλο μέτωπο υπό έλεγχο, παρά την ενίσχυσή του με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχουν αποστείλει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

εφημ. ΕΘΝΟΣ Σάββατο 1.09.2007

Ανίκανοι να σβήσουν τη φωτιά
«E» 1/9-07
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
pterzis@pegasus.gr

Για όγδοη ημέρα χθες από την έναρξη των μεγάλων πυρκαγιών, ο πύρινος εφιάλτης παρέμενε ζωντανός στην Πελοπόννησο.

Στην περιοχή της Καρύταινας στην Αρκαδία η πυρκαγιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι τις πρωινές ώρες δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εστίες φωτιάς υπήρχαν στην περίμετρο της πυρκαγιάς και ειδικά βόρεια και νότια των χωριών Κοτίλι και Ανω Κοτίλι.

Τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Καρύταινας ενίσχυαν από αέρος αρκετά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.
Η αδυναμία στην κατάσβεση αποδίδεται από στελέχη της Πυροσβεστικής στο «ανάγλυφο της περιοχής», όπου οι ρίψεις νερού γίνονται από μεγάλο ύψος και δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποδίδεται, επίσης, στις μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται τις μεσημβρινές ώρες, σε συνδυασμό με τον αέρα που αρχίζει να δυναμώνει.
Επιχειρησιακός αξιωματικός του Σώματος που ρωτήθηκε τι προβλέπει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς αυτής καθώς και για τις άλλες μεγάλες φωτιές δεν εξέφρασε αισιοδοξία και απάντησε ότι δεν βλέπει να έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο πριν από τέσσερις ημέρες.
Χθες βγήκε από το επιχειρησιακό κέντρο του Χαλανδρίου και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο σούπερ πούμα πάνω από την περιοχή της Καρύταινας, προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις.
Στην περιοχή βρίσκονταν χθες και ο υπαρχηγός του Σώματος καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος.

Αναζωπύρωση
Για το άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πάρνωνα, στην περιοχή Αγριάνοι, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε χθες ότι το πρωί ήταν σε «έρπουσα» μορφή και για πολλές ώρες δεν παρουσίαζε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Από το μεσημέρι όμως και μετά, λόγω των ανέμων, η φωτιά αναζωπυρώθηκε και από «έρπουσα» εξελίχθηκε σε μεγάλο μέτωπο.
Για την κατάσβεσή της, χθες πήραν μέρος εννιά πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, καθώς επίσης και ισχυρή επίγεια δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αετός εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα νέα πυρκαγιά, η οποία αντιμετωπίστηκε με ισχυρές επίγειες δυνάμεις και βρισκόταν σε ύφεση.


εφημ. ΕΘΝΟΣ Σάββατο 1.09.2007