~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ στην Πλατεία Αγ. Βασιλείου της Τρίπολης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008 στις 8 το βράδυ
Τρίπολη Πλατεία Αγ। Βασιλείου
Η νέα ανησυχητική έξαρση του πληθωρισμού, το κύμα αυξήσεων και αισχροκέρδειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, προκαλούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους, που για μια ακόμα φορά θα «πληρώσουν το μάρμαρο», αφού πλήττονται διπλά και με συρρίκνωση του μισθού τους αλλά και ως καταναλωτές.
Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων παρατηρούνται σε τομείς με μονοπωλιακό ή ολιγοπωλιακό χαρακτήρα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και στην τιμολογιακή πολιτική των Δημόσιων Επιχειρήσεων.
Η κυβερνητική πολιτική πυροδοτεί την ακρίβεια με τις αυξήσεις που επιβάλλει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, στα εισιτήρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα διόδια, κ.λ.π. ενώ με την ανοχή της, δρα ανεξέλεγκτα η εγχώρια κερδοσκοπία.
Με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού διαμορφώνει καλύτερες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενισχύεται η ακρίβεια.
Η κυβέρνηση πριν να είναι αργά πρέπει να επανεξετάσει και να αλλάξει την πολιτική της για να αντιμετωπίσει την πληθωριστική έξαρση που διαβρώνει το λαϊκό εισόδημα και αποδυναμώνει την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Το παράδειγμα οφείλουν άμεσα να δώσουν οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, που μετά την ιδιωτικοποίησή τους στο όνομα του ανταγωνισμού, επιδίδονται σε υπέρμετρες αυξήσεις.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συνδ. κίνημα επιβάλλεται να πρωτοστατήσει για να αναπτυχθεί ένα μαχητικό κίνημα ενάντια στην ακρίβεια ώστε να ανασχεθούν η κερδοσκοπία και η φτώχεια.
Το Ε.Κ.Αρκαδίας και η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώνουν
Συγκέντρωση - Συλλαλητήριο στην Τρίπολη
την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Αγ. Βασιλείου
Καλούμε τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Νομού μας να πάρουν μέρος.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ - ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Ζητάμε άμεσα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα।
Το συνδ. κίνημα αγωνίζεται και διεκδικεί:
Διορθωτικό ποσό με αύξηση μισθών, μεροκάματων και συντάξεων. Υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων. Επαναδιαπραγμάτευση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
Να φτάσει στα 1300 ευρώ ο κατώτερος μισθός. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να παρθούν μέτρα κατά των εναρμονισμένων πρακτικών των καρτέλ (π.χ. διυλιστηρίων, κ.λ.π).
Να ανακληθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, διόδια, εισιτήρια, κ.λ.π).
Στήριξη των δημόσιων αγαθών Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια που αποτελούν κοινωνικό μισθό.
Κοστολογικό έλεγχο από την πηγή ως την κατανάλωση. Οροφή στις τιμές στα βασικά είδη ανάγκης.
Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες και να μηδενιστεί σε βασικά είδη διατροφής.
Να μπει τέλος στη ληστρική κερδοφορία των τραπεζών αγωνιζόμενοι ενάντια στους πλειστηριασμούς περιουσιών προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008 στις 8 το βράδυ Πλατεία Αγ. Βασιλείου
Το Δ।Σ του Ε.Κ.Αρκαδίας

Αρκαδία (αρκαδικό λογοτεχνικό ύφος)

"The Arcadian shepherds" ("ET IN ARCADIA EGO") - Nicolas Poussin

Ο ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος άντλησε την έμπνευσή του από τους ελληνικούς μύθους και από τους έλληνες βουκολικούς ποιητές — ιδιαίτερα τον Θεόκριτο — όταν έγραψε τις Εκλογές του, μια σειρά ποιημάτων που προσδιορίζονται τοπικά στην αρκαδική γη। Ως αποτέλεσμα της επιρροής του Βιργίλιου στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή λογοτεχνία (βλ. για παράδειγμα τη Θεία Κωμωδία), η Αρκαδία έγινε σύμβολο του βουκολικού ποιήματος. Στην τέχνη, είτε πρόκειται για τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, ή άλλη μορφή, ο όρος συνδέεται με αγροτικά θέματα όπως τα χωριά και τα ειδυλιακά τοπία της φύσης που απεικονίζονται με τρόπο ιδιαίτερα μη ρεαλιστικό και σημαντική απλότητα. Το θέμα επισκέφθηκαν ξανά οι ευρωπαίοι συγγραφείς της Αναγέννησης (π.χ. ο ισπανός ποιητής Garcilaso de la Vega), και το όνομα αποδόθηκε σε οποιοδήποτε ειδυλλιακό τοπίο ή παράδεισο. Αντίθετα από τη λέξη ουτοπία (του Τόμας Μορ), η Αρκαδία δεν υποδηλώνει κάποιον ανθρωπογενή πολιτισμό. Ροπή προς την αποκαλούμενη αρκαδική ποίηση απαντάται στους προσολωμικούς ποιητές της Επτανησιακής Σχολής, στη νεανική περίοδο του Σολωμού, στα μικρά ερωτικά ποιήματα του Π. Σούτσου κ.ά.
Σημειωτέον ότι το βουκολικό ειδύλλιο Arcadia του ιταλού δραματουργού Τζακόπο Σαννατζάρο (Jacopo Sannazaro: 1457–1530), το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην εποχή του, αποτέλεσε ίσως την πηγή έμπνευσης του θαλασσοπόρου Τζοβάννι ντα Βερατζάνο όταν ο τελευταίος ονόμασε Αρκαδία κάποιες αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού.

*Βιβλιογραφία:
Λ. Πολίτης, Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Αθήνα 2001.

**Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια