~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ: "Μια άγρυπνη συνείδηση του καιρού μας"

  ΑΡΚΑΔΙΚΑ  

Ο Νίκος Κωστάρας είναι ένας ακούραστος πνευματικός εργάτης του καιρού μας, μια άγρυπνη συνείδηση και μια γνήσια φωνή Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, σε μια εποχή που και τα δύο υποβαθμίζονται ως φορείς αξιών και ως μήτρες παράδοσης και πολιτισμού. Ο μικρός το δέμας συγγραφέας ορθώνει κάθε τόσο αγέρωχα το ψηλό πνευματικό του ανάστημα, για να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς του έθνους μας, που έχουν βαλθεί να «αποδομήσουν» την ιστορία μας, να καταστρέψουν την πανάρχαια γλώσσα μας, να αλλοιώσουν τις παραδόσεις μας. Όλους αυτούς που προσπαθούν να μας επιβάλουν τη λατρεία του Μαμωνά και την ηγεμονία ενός στυγνού οικονομισμού, όπου παγκοσμίως το χρήμα θα λατρεύεται ως θεός και η οικονομία θα αναγορευθεί σε νέα θρησκεία. Όπου το κράτος δεν θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τον πολίτη, αλλά τα συμφέροντα των «Αγορών» και των κερδοσκόπων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Οι στήλες κάθε είδους εφημερίδων και περιοδικών, στην Αθήνα και στην επαρχία, αποτελούν για το Ν. Κωστάρα, πνευματικά «οχυρά» στα οποία αμύνεται γενναία, υπερασπίζοντας τη μεγαλοσύνη της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας. Η θαρραλέα φωνή του ακούγεται ως σάλπισμα αξιοπρέπειας, ελευθερίας και δημοκρατίας. Τα γραπτά του είναι ένα κ ή ρ υ γ μ α  α ν θ ρ ω π ι σ μ ο ύ. Σε μια τεχνοκρατική εποχή, όπου ο άνθρωπος έχει καταντήσει εξάρτημα των μηχανών και μίζερο καταναλωτικό ρομποτάκι, αυτοπεριορισμένο στην υλική και μόνο πλευρά της ύπαρξής του, ένα άβουλο ον που έπαψε να «θρώσκει άνω», ο Ν. Κωστάρας αγωνίζεται να τον ανεβάσει λίγο ψηλότερα από τα φθαρτά και τα γήινα.
Δεκάδες είναι τα κάθε είδους έντυπα, τα οποία τροφοδοτεί συνεχώς με άρθρα, επιστολές και επιφυλλίδες ο Ν. Κωστάρας. Στην πλημμύρα της χυδαιότητας, της ευτέλειας, του φτηνού κουτσομπολιού ή της πολιτικής σοβαροφάνειας των περισσότερων εντύπων που κυκλοφορούν, όπου κυριαρχούν ανθέλληνες και άθεοι ψευτοδιανοούμενοι και δήθεν προοδευτικοί πολιτικάντηδες και δημοσιογραφίσκοι, ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα φωνές σαν του Ν. Κωστάρα. Ο καλός καπετάνιος, που πάλεψε μια ζωή με τα άγρια κύματα των ωκεανών, ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, για να οδηγήσει τα καράβια του σε απάνεμα λιμάνια, θέλει τώρα να βοηθήσει με την πένα του το ανεμοδαρμένο καράβι του σημερινού Έλληνα να ξεπεράσει τις θύελλες της εποχής και να φτάσει σταθερά και περήφανα στον προορισμό που του έχει ορίσει η θεϊκή καταγωγή του και το ιστορικό πεπρωμένο του. Στις κραυγές των φαύλων και των ποταπών και στα τραγούδια των σειρήνων της άκοπης ευημερίας, ο Ν. Κωστάρας αντιπαραθέτει τη φωνή της σύνεσης, της σοβαρότητας και της βιωμένης σοφίας.  
Η πνευματική παραγωγή του Ν. Κωστάρα είναι πλούσια. Είναι γόνιμη και ωφέλιμη. Διαμορφώνει χαρακτήρες και τονώνει τους αναγνώστες του ηθικά και εθνικά. Το διάσπαρτο εδώ κι εκεί έργο του αποτελεί στήριγμα και παρηγοριά σε κάθε κλονισμένο ηθικά και εθνικά άνθρωπο του καιρού μας. Ο λόγος του είναι απλός, δυναμικός. Όχι λίγες φορές, διανθίζει το λόγο του με σοφά αποφθέγματα και σχετικές απόψεις Ελλήνων και ξένων διανοητών. Γενικά, διαπιστώνουμε, ότι η μέχρι τώρα ενασχόλησή του με τη γραφή και οι πολλές μελέτες του, τον έχουν προικίσει με την απαραίτητη τεχνική και ωριμότητα, ώστε να μιλά στις καρδιές των αναγνωστών του, αλλά συνάμα να ερεθίζει τη σκέψη τους και να διεγείρει τον ψυχισμό τους προς το καλό, το υψηλό και το ωραίο.
Ο Ν. Κωστάρας είναι ένας πραγματικός ελληνολάτρης, που θαυμάζει και αγαπά τον τόπο μας, όχι μόνο ως φυσικό περιβάλλον, αλλά και ως χώρο πολιτισμού και ένδοξης ιστορικής πορείας. Αυτή την ιστορική πορεία από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή, καθώς και τις αξίες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, ο Ν. Κωστάρας και γνωρίζει καλά και επιθυμεί διακαώς να διδάξει και στους άλλους. Για τούτο τα άρθρα του είναι δοκίμια και μαθήματα ε θ ν ι κ ή ς  α υ τ ο γ ν ω σ ί α ς. Θα μπορούσε να ειπεί κανείς ότι ο Ν. Κωστάρας είναι ένας ταπεινός «δάσκαλος του Γένους μας», ένας κοσμικός Κοσμάς Αιτωλός του καιρού μας, που δεν κουράζεται να μιλάει πάντοτε και παντού για τη πατρίδα και τη θρησκεία μας. Ο Νίκος Κωστάρας είναι ένας παθιασμένος κήρυκας των παραδοσιακών ελληνικών αξιών και αρετών, που βοήθησαν τους Έλληνες να μεγαλουργήσουν, να υπομείνουν με καρτερία τις συμφορές και να ξανασηκωθούν και πάλι δυνατοί και ακμαίοι.
Η φύση και η ζωή, η οικογένεια, το περιβάλλον, η νεολαία, οι γιορτές μας, οι δοξασμένες στιγμές της μακραίωνης ιστορίας μας, αλλά και πολλά και ποικίλα προβλήματα της σημερινής σκληρής κοινωνίας, στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο, αποτελούν τα αγαπημένα θέματα του διανοητή. Ιδιαίτερα τον συγκινεί βέβαια η ιδιαίτερη πατρίδα του, έτσι που ο Ν. Κωστάρας έχει αποβεί ένας από τους καλύτερους και γλαφυρότερους μελετητές του αρκαδικού πολιτισμού.
Του εύχομαι να είναι πάντα δυνατός και χαλκέντερος, ώστε για πολύ καιρό ακόμα να χαιρόμαστε τα γραπτά του. Τη φωνή του περισσότερο από άλλοτε τη χρειαζόμαστε σήμερα, που βρισκόμαστε ταπεινωμένοι εθνικά, στα πρόθυρα της φτώχειας, αλλά και στα νύχια της «Τρόϊκας» και των άσπονδων «φίλων» μας. Θέλουμε τη στήριξή του, τη συμβουλή του, τις απλές και σοβαρές κατευθυντήριες αρχές του, για να χαράξουμε και εμείς τη δική μας «ρότα» μέσα στο ταραγμένο πέλαγος των σημερινών βιοτικών και εθνικών δυσχερειών.
Captain, my captain, να είσαι πάντα καλά!  
     
                                                                        ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
                                                          Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου