~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος - Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ.

Με πάθος για την Ελλάδα,
ζωντανεύουμε ξανά τα όνειρά μας!
Γιώργος Παπανδρέου





Ο Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1962 και κατάγεται από τα Τρόπαια Αρκαδίας. Είναι γιός του Σπύρου Γιαννόπουλου, που διετέλεσε Βουλευτής, Υποδιοικητής του ΙΚΑ και Διοικητής του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Είναι παντρεμένος με την Πολιτική Επιστήμονα Παρασκευή Ρόδη και έχει δύο γυιούς, τον Σπύρο και τον Μιχάλη.


Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Διπλωματούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάστηκε επί δεκαετία ως Τεχνικός Διευθυντής σε μεγάλη Βιομηχανία του Ιδιωτικού Τομέα και διατηρεί Γραφείο Μελετών που ειδικεύεται στην Μηχανοργάνωση Επιχειρήσεων, στην Υλοποίηση δικτύων και το Internet, στη μελέτη και κατασκευή Λογισμικού και στα Συστήματα Αυτοματισμού για τη Βιομηχανία.


Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική και πολιτική δράση στο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, ως μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ. Εκλέχτηκε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και εκπρόσωπος στη Σύγκλητο του Ε.Μ.Π. Συμμετείχε σε τρία Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

Εκλέχτηκε επανειλημμένα ως μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο Γραφείο Πόλης της Αθήνας της Σπουδάζουσας Νεολαίας και ήταν σύνεδρος στο πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1984.
Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά στις εκλογικές αναμετρήσεις στο νομό Αρκαδίας. Στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 ήταν Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 2006 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρκαδίας.


Ο αείμνηστος Σπύρος Γιαννόπουλος είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μιας γενιάς πολιτικών που βίωσαν την μεταπολεμική Ελλάδα, τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση, ύψωσαν τη φωνή και το ανάστημά τους, έσπασαν τα δεσμά με το παρελθόν και με τη ριζοσπαστική τους δράση έβαλαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.


* * *

Βρισκόμαστε στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων και κοσμογονικών αλλαγών. Η Ελλάδα τώρα μπορεί, χάρη στους κόπους όλων μας, να αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και από καλύτερη θέση. Η μεγαλύτερη πρόκληση -ιδιαίτερα για τους νέους- είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Συνεπείς στις απόψεις και στους ανθρωπιστικούς μας στόχους, αλλά και Σύγχρονοι με ισότιμη συμμετοχή στην παγκόσμια πλέον κοινωνία της επικοινωνίας και της πληροφορίας.
Εφόδιο σ'αυτή την πορεία αποτελούν οι παραδοσιακές αξίες μας, οι κοινωνικοί αγώνες και οι κατακτήσεις μας, που έχουν καταξιώσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Για μένα προσωπικά αποτελεί ιδιαίτερη κληρονομιά η οικογενειακή μου παράδοση και η έντιμη πολιτική δραστηριότητα του πατέρα μου Σπύρου Γιαννόπουλου, σημερινού διοικητή του ΟΓΑ. Η πολύτιμη παρακαταθήκη των κοινωνικών αγώνων της μεταπολίτευσης και της αλλαγής, όπου συμμετείχα ενεργά, έχουν καθορίσει με σαφήνεια τους πολιτικούς μου στόχους.
Εφόδιό μου αποτελεί η επιστημονική μου γνώση και επαγγελματική μου εμπειρία, στην αιχμή της τεχνολογίας, την πληροφορική. Στην Ελλάδα του 2000, με τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι νέες τεχνολογίες είναι το σύγχρονο εργαλείο για την εμβάθυνση του εκσυγχρονισμού και την περαιτέρω προαγωγή του ανθρώπου, της κοινωνίας και της χώρας.
Η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία είναι φυσική συνέχεια της παράδοσης, των αγώνων και των γνώσεών μου. Πιστεύω ότι η Αρκαδία και οι Αρκάδες αξίζουν κάθε δυνατή προσπάθεια για ουσιαστική ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής τους. Η υποψηφιότητά μου είναι η αφετηρία της πολιτικής μου δραστηριότητας στην κατεύθυνση αυτή. Θα είμαι σταθερά και υπεύθυνα κοντά σας για κοινή πορεία σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ


*Γραφείο Αθήνας:
Σολωμού & Μπόταση 9, 2ος όροφος, 10682, Αθήνα
Τηλ. 2103306625 Fax. 2103306623


Γραφείο Τρίπολης:
Εθνικής Αντίστασης 57-59, 3ος όροφος, 22100, Τρίπολη
Τηλ. 2710238605

Tο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου προστέθηκε στον κατάλογο των εκκλησιών της Βλαχέρνας

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, μία ακόμη εκκλησία στη Βλαχέρνα άνοιξε για κάθε προσκυνητή
Με την τελετή των θυρανοιξίων που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου, το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου προστέθηκε στον κατάλογο των εκκλησιών της Βλαχέρνας.


Ήταν πραγματικά μια κατανυκτική τελετή με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που συγκίνησε όλους όσους την παρακολούθησαν. Έκπληξη προκάλεσε το πανέμορφο εκκλησάκι αλλά και ο καταπληκτικός περιβάλλον χώρος.
Στην τελετή χοροστάτησε, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και συνλειτούργησαν οι Ιερείς Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος (ενορίας Βλαχέρνας) και ο Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος (ενορίας Λεβιδίου). Έψαλλαν ο Βαγγέλης Δρούζας, ο Κώστας Πανούσης και ο Γιώργος Κουτσούγερας.

Απόλυτα ικανοποιημένοι αλλά και συγκινημένοι από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου ήσαν οι διοργανωτές.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλέξανδρος μίλησε κατά τη διάρκεια της τελετής και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ίδρυση μιας νέας εκκλησίας για μια τοπική κοινωνία, ενός ακόμη τόπου λατρείας αφιερωμένου στην Παναγία. Επιβράβευσε επίσης με τα καλύτερα λόγια τους ιδρυτές αυτής της συγκεκριμένης εκκλησίας εξάροντας την πρωτοβουλία τους αλλά και τη ευαισθησία τους να μοιραστούν τη χαρά μιας τέτοιας προσπάθειας με όλους τους συντοπίτες τους καλώντας τους να συμμετάσχουν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως είναι η τελετή των θυρανοιξίων.
Ο κ. Θανάσης Κουτσούγερας σε σύντομη παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε με μεράκι από τους καλύτερους τεχνίτες, ο καθένας στο είδος του. Είναι δε σήμερα όλοι εδώ. Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Ηλίας Παπουτσής, ο Μιχάλης Κατσαργύρης, ο Γιώργος Τσέκος, ο Μηνάς Τσαρουχάς και η Καθηγήτρια αγιογράφος Κωνσταντίνα Παπαδημητροπούλου».
Σήμερα εδώ -επεσήμανε ο κ. Κουτσούγερας- «δεν υπάρχουν οικοδεσπότες. Οικοδεσπότης είναι η Παναγία που μας υποδέχτηκε όλους. Η Παναγία δεν έχει αφεντικά. Γι’ αυτό η εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή για όποιον θελήσει να την επισκεφθεί ή σκεφθεί να κάνει οποιαδήποτε τελετή».
Εντύπωση έκανε σε όλους που ο κ. Κουτσούγερας ξεκαθάρισε ότι παρότι, όπως είπε, το κερί θα είναι δωρεάν πιθανόν κάποιοι να θελήσουν να αφήσουν χρήματα. Εάν προκύψουν χρήματα αυτά θα τα παραλάβει ο επίτροπος της κεντρικής εκκλησίας που παρευρίσκεται στην τελετή και θα τα παραδώσει με τη διαδικασία που πρέπει στο ταμείο της κεντρικής εκκλησίας ώστε η εκκλησιαστική επιτροπή να τα διαθέσει όπου έχει ανάγκη. Αυτό θα γίνεται πάντα κάθε φορά που πιθανόν να προκύπτουν χρήματα από προσκυνητές κατά τη διάρκεια μιας τελετής ή ακόμη και σε περιπτώσεις μεμονωμένων επισκεπτών.

Ευχαρίστως αποδέχτηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι την επιθυμία-πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου και των ιερέων να γιορτάζεται η συγκεκριμένη εκκλησία την άλλη ημέρα από τη γιορτή της Παναγίας δηλαδή κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου και αυτό καθιερώθηκε. Ένα από τα επιχειρήματα της απόφασης αυτής ήταν να δοθεί η δυνατότητα και σε όσους δεν μπορέσουν, για διάφορους λόγους, να ανέβουν στο μοναστήρι, να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία που θα γίνει, πάλι φυσικά για όλους, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου την άλλη ημέρα.

Στο τέλος της διαδικασίας η οικογένεια Αθανασίου Κουτσούγερα προσέφερε γλυκά (παραδοσιακές δίπλες) και αναψυκτικά καθώς και μια αναμνηστική μικρή εικόνα της Παναγίας στον καθένα κατά την αποχώρηση.

Την τελετή παρακολούθησαν επίσης ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Δημήτρης Ρέππας, ο Δήμαρχος Λεβιδίου κ. Θανάσης Καβουρίνος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Λεβιδίου κ. Πάνος Κουτσούγερας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βλαχέρνας κ. Τάσος Τσαρουχάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων κα. Σμαρούλα Τσαρουχά, ο Αντιπρόεδρος του ιδίου Συλλόγου κ. Γιώργος Κουτσούγερας και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βαγγέλης Τσέκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχερναίων Τρίπολης κ.Τάσος Τζιώλας και η Ειδική Γραμματέας κα Φρόσω Τζιώλα, εκπρόσωποι των τοπικών εφημερίδων «Τα νέα των Βλαχερναίων» και «Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου», εκπρόσωποι άλλων φορέων και πολύς κόσμος των εκκλησιών της Βλαχέρνας.



*Διαβάστε περισσότερα στην τοπική  εφημερίδα  «Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου».