~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας


Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας


«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.»


Την ημέρα αυτή εορτάζουμε την εν Ιορδάνη ποταμώ Βάπτιση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού υπό του Προφήτου, Προδρόμου καί Βαπτιστού Ιωάννου ως και την επιφάνεια του Τριαδικού Θεού. Αυτήν την η?έρα η Εκκλησία μας τελεί μία πολύ ξεχωριστή Ακολουθία, την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού η αλλιώς, όπως ο Λαός μας την αποκαλεί, Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων. Η κτίση ολόκληρη αγιάζεται, προσφέρεται στον άνθρωπο ως πεδίο αγιασμού και όχι απλώς ως ευκαιρία πρόσκαιρης απόλαυσης υλικών αγαθών. Οι Ιερείς μας αγιάζουν τα σπίτια των Ενοριτών και Χριστιανών τους, ενώ σε κάθε περιοχή της Πατρίδος μας οι χριστιανοί τηρούν πιστά ήθη και έθιμα της ημέρας, παραδόσεις που βρήκαν από τους προγόνους τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από τον πρώτο χρόνο πού ανέλαβε την διαποί?ανση της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, καθιέρωσε τον εορτασμό των Θεοφανείων στο Παράλιο Άστρος της Κυνουρίας. Έτσι κι εφέτος, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Παραλίου Άστρους και εν συνεχεία, με Κληρικούς της περιοχής, ετέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της περιοχής. Ο Σεβασμιώτατος αγίασε τα ύδατα πετώντας τον Τίμιο Σταυρό από καΐκι που ευγενώς προσεφέρθη για μια ακόμα χρονιά προς τούτο, ενώ νέα παιδιά βούτηξαν στα παγωμένα και αγιασμένα ύδατα και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό παίρνοντας μεγάλη Ευλογία από την χάρη του.
Στον εορτασμό μετείχαν Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες και πλήθος Λαού πού κάθε χρόνο, από διάφορες περιοχές της Αρκαδίας και όχι μόνον, συμμετέχουν στην τελετή αυτή.

                 
Τα Άγια Θεοφάνεια
Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 6η Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, περίοδος η οποία ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά την Βάπτιση του Ιησού.
Όταν ο Ιησούς έφθασε στην ηλικία των 30 ετών εβαπτίσθη στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Την στιγμή της Βαπτίσεώς Του, κατήλθε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς.


Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί εόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα την Βάπτιση του Ιησού, κατ' άλλους μεν την 6η Ιανουαρίου, κατ' άλλους δε την 10η Ιανουαρίου. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια την Μεγάλη και αναφέρει ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανείων εορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος του Ιησού, απ΄ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».

              + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας