~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Άνοιξε η Ιερά Μονή Αρτοκωστάς

                             Χρόνια Πολλά, καλή και ευλογημένη χρονιά.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι άνοιξε η Ιερά Μονή Αρτοκωστάς και λειτουργεί πλέον κανονικά σαν ανδρικό μοναστήρι. Σας γνωρίζω επίσης ότι ο Αρχιμανδρίτης της μονής πατέρας Σεραφείμ είναι ένας φωτισμένος ιερέας,  με πολύ μεγάλο έργο, που όποιος βρεθεί  κοντά του έχει να ωφεληθεί  τα μέγιστα. Αξίζει τον κόπο να ανακοινωθεί από την εφημερίδα σας, έτσι ώστε να το μάθει ο κόσμος.
Με εκτίμηση
Βασιλικη Κωστοπούλου



Το Μοναστήρι της Παναγίας Αρτοκωστάςτο βρίσκει κανείς καθώς διατρέχει τις βραχώδεις πλαγιές του Πάρνωνα με κατεύθυνση προς τον Πραστό.
3χλμ. ΒΑ από τη Μονή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς Μονής, γνωστή ως Κάτω Παναγιά. Άγνωστο γιατί η Μονή αυτή εγκαταλείφθηκε και αργότερα κτίστηκε η καινούρια.
Το όνομα της Μονής – παλαιάς και νέας – είναι Αρτοκωστάς .Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική Μονή της Παναγίας υπήρξε η μεγαλύτερη και η σπουδαιότερη Μονή της Τσακωνιάς.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή περιήλθε στα χέρια των Ενετών το 1460 κατά την κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους οπότε μεταφέρθηκε στο ενετοκρατούμενο Ναύπλιο. Κατά την εκδίωξη των Ενετών η εικόνα μεταφέρθηκε σε Αυγουστινιανό Μοναστήρι, όπου έμεινε μέχρι το 1597.