~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ "ΠΥΡΡΙΑ 2009"

                                    Πολιτιστικός Σύλλογος Πυρραίων Αρκαδίας

Αγαπητοί Πατριώτες, πατριώτισσες,

Φίλοι & φίλες,
Με μεγάλη χαρά επικοινωνούμε πάλι μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας και να σας προσκαλέσουμε στο Πολιτιστικό Πενθήμερο «Πύρρια 2009», το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο χωριό μας Πυρρής Ηραίας.
Τα «Πύρρια» είναι μια από τις σπουδαιότερες σε οργάνωση, συμμετοχή και εμβέλεια εκδήλωση, που διοργανώνεται στο Δ.Δ. Πυρρής και αποτελεί πλέον πολιτιστικό θεσμό για το χωριό μας, την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηραίας και των όμορων Δήμων. Οι εκδηλώσεις βασίζονται στην εθελοντική εργασία των μελών και φίλων του Συλλόγου και την αγάπη τους για τον τόπο που γεννήθηκαν.
Οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού πενθήμερου 2009 θα διαρκέσουν από τις 11 έως και τις 16 Αυγούστου 2009. Θα περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες, θεατρικά & άλλα παιγνίδια, προβολές ταινιών για μικρούς & μεγάλους, εκθέσεις βιβλίων & φωτογραφιών, διαγωνισμό ζωγραφικής, διήμερο πανηγύρι με ορχήστρα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και με τους Ηλία Παυλή (κλαρίνο), Τάκη Μπαλάση, Αλέκο Αμπατζή, Ηλία Κρατημένο και Βάσω (τραγούδι).
Στη διάρκεια του πανηγυριού 14 & 15/8 θα γίνει προσπάθεια αναβίωσης του Χο­ρευ­τικού του Συλλόγου (θα χορέψουν όσοι επιθυμούν και υπήρξαν μέλη του Χορευτικού από το 1980 έως τη διάλυσή του και όσοι παρακολουθούν μαθήματα χορού και μπορούν να συντο­νιστούν στην εκδήλωση).Υπεύθυνη συντονισμού η Κωνσταντίνα Στρίκου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά έχει ως εξής:

Τρίτη 11 Αυγούστου
20.00 : Εγκαίνια έκθεσης Βιβλίου.
20.00 : Έκθεση Φωτογραφίας (από το αρχείο του Συλλόγου).

Τετάρτη 12 Αυγούστου
10.00 – 13.00 : Παιδικές δραστηριότητες (ποδοσφαιράκι, μπιλιάρδο, επιτραπέζια και άλλα παιγνίδια).
20.00 : Παιδικό Θεατρικό Παιχνίδι (Σύλλογος Εμψυχωτών – Παιδαγωγών θεατρικού παιχνιδιού Πάτρας «Δια του Θεάτρου»).

Πέμπτη 13 Αυγούστου
11.00 - 13.00 : Διαγωνισμός Ζωγραφικής – Εικαστικά.
19.00 : Αγώνας Ποδοσφαίρου (μεταξύ ομάδων που συμμετείχαν στο 2ο Πρωτάθλημα Συλλόγων Ηραίας).

Παρασκευή 14 Αυγούστου
19.00: Περιφορά Εικόνας της Παναγίας.
22.00: Πανηγύρι με ορχήστρα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και τους Ηλία Παυλή (κλαρίνο), Τάκη Μπαλάση (δημοτικό τραγούδι), Ηλία Κρατημένο, Αλέκο Αμπατζή και Βάσω (δημοτικό και λαϊκό τραγούδι).

Σάββατο 15 Αυγούστου
19.00 : Αγώνας ανώμαλου δρόμου Λιοδώρα – Πυρρής..
22.00 :Πανηγύρι με ορχήστρα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και τους Ηλία Παυλή (κλα­ρίνο), Τάκη Μπαλάση (δημοτικό τραγούδι), Ηλία Κρατημένο, Αλέκο Αμπατζή και Βάσω (δημοτικό και λαϊκό τραγούδι).

Κυριακή 16 Αυγούστου
19.00 : Γενική Συνέλευση.
22.00 : Γιορτή Καλαμποκιού (αναβίωση παλιού εθίμου).

Σας ενημερώνουμε ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργεί κανονικά η ιστοσελίδα του Συλλόγου μας. Ως προπομπός αυτής «κατασκευάστηκε» και λειτουργεί blog με διεύθυνση http://ps-pyrraion.blogspot.com. Παρακαλούμε να επισκεφτείτε το blog, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, να μας στέλνετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια καλά ενημερωμένη και λειτουργική ιστοσελίδα. Υπεύθυνη ιστοσελίδας η Μαρίνα Κωνσταντοπούλου.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος εξέδωσε λαχνούς για κλήρωση αυτοκινήτου, μοντέλο CITROEN C2. Η κλήρωση θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2009 και τυχερός αριθμός θα είναι τα τέσσερα τελευταία ψηφία της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου με την ίδια ως άνω ημερομηνία. Η παραγγελία και η τιμολόγηση του αυτοκινήτου θα γίνει στο όνομα του τυχερού, ο οποίος θα επιβαρυνθεί τα επιπλέον έξοδα (πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας, επιλογή μεταλλι­κού χρώματος κ.ά.) και θα έχει το δικαίωμα επιλογής μεγαλύτερου αυτοκινήτου καταβάλ­λον­τας ο ίδιος την διαφορά του τιμήματος. Αγοράζοντας λαχνούς ενισχύετε το έργο του Συλλόγου. Υπεύθυνη της διακίνησης λαχνών η Άννα Παρασκευοπούλου.
Σε όλους είναι γνωστό ότι αγωνιζόμαστε προσηλωμένοι αυστηρά στην ποιότητα, παράδοση και σεβασμό σε ότι μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας και θέλουμε να παραδώσουμε ότι πιο όμορφο μπορούμε στους νέους που μας ακολουθούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε αυτές τις δραστηριότητες μας κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Τα βασικότερα δε έσοδα του Συλλόγου είναι αυτά του πολιτιστικού πενθημέρου, τα οποία επενδύονται σε εξοπλισμό και βελτίωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, την αξιοποίηση του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Συλλόγου σε αθλητικό πολυχώρο, στην ανάδειξη παλιών πέτρινων βρυσών, άνοιγμα παλιών μονοπατιών κ.ά., με κοινωνικό όφελος του χωριού μας .
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε, να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι στο χωριό μας, να γιορτάσουμε τα 24χρονα Πύρρια που χάρη στους δεσμούς αγάπης και φιλίας, στην προσπάθεια και τη συμμετοχή όλων μας, κατάφερε να γίνει θεσμός, ο οποίος μας ενώνει πολιτισμικά και δημιουργικά από το παρελθόν στο παρόν και πρέπει να έχει μέλλον.
Με αυτή την επιστολή μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πατριώτες και φίλους που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην διοργάνωση των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων καθώς και τη Νομαρχία Αρκαδίας που μας συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της πολιτιστικών επιχορηγήσεων 2009.
Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 6975854552 6975854552, Μαρίνα Κωνσταντοπούλου, 6973213871 6973213871, Κωνσταντίνα Στρίκου και 6936885438 6936885438, Άννα Παρασκευοπούλου.
                                                            
                                                                                   * * *

* Μια από τις πανέμορφες περιοχές για περιήγηση στην ορεινή Αρκαδία:

Η διαδρομή από την Τρίπολη για να φτάσει κανείς στο Πυρρί ακολουθώντας την Εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου, στη διασταύρωση της Καρκαλούς, ακολουθεί το δρόμο προς Δημητσάνα. Κατόπιν ο δρόμος δεξιά στην είσοδο της Δημητσάνας περνά από τη Ζάτουνα, τη Μελισσόπετρα, την Αράχοβα, το Ράφτη, το Παλούμπα, το Παπαδά, το Λιθαρό, το Λώτι για να καταλήξει στο Πυρρί.

** Αν  διαβείτε αυτή την εκπληκτική διαδρομή περιμένουμε φωτογραφίες  και εντυπώσεις σας  για να δημοσιεύσουμε στο "Αρκαδικό Βήμα".
Καλά να περάσετε...

Ένα οδοιπορικό στην παραλίμνια Ελβετία από την Ράνια Γέροντα-Μπρεθέ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ράνιας Γέροντα
συνεργάτιδα του "Αρκαδικού Βήματος" από το Αστρος Κυνουρίας...
από τις εκδόσεις της εφημερίδας μας...         



Από το Λουγκάνο στη Λουκέρνη και το Σαιν Μόριτζ, τη Ζυρίχη και τη λίμνη Maggiore.
Σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα η Ελβετία αναζωογονεί την πεσμένη ψυχική και πνευματική διάθεση...
Αφιερωμένο όπως λέει η συγγραφέας Ράνια Γέροντα - Μπρεθέ (με καταγωγή από το Άστρος Κυνουρίας) στον αείμνηστο συγγραφέα και ποιητή Δημήτρη Α. Γέροντα συνταξιδιώτη της πριν λίγα χρόνια σ' αυτό το οδοιπορικό....
αλλά και με εισαγωγικό κείμενο του εκλεκτού συγγραφέα και μέλος της ΕΔΣΤΕ που έφυγε από την ζωή στα 70 του χρόνια.
Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις μας.
Κεντρική διάθεση: Πυθίας 6, Πλατεία Κυψέλη
τηλ. 210 8656.731, 22940 99125
και σε λίγες μέρες και από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και Αρκαδίας.

Η εφημερίδα μας εύχεται να είναι καλοτάξιδο και  κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου στο Αστρος Κυνουρίας από όπου είναι και η συγγραφέας Ράνια Γέροντα-Μπρεθέ.