~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 12 ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣΔεν θέλουμε την Βλαχέρνα έτσι…
                         Κύριε Πρόεδρε,
με προηγούμενη επιστολή μας προς εσάς αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους οι συνυπογράφοντες φορείς εκφράσαμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του ΔήμουTρίπολης να μην προχωρήσει στην απόφαση παράστασης δικηγόρων στην συζήτηση (18/1/2012) των αιτήσεων ακύρωσης έργου μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας Αφοί Νικητόπουλοι Ο.Ε. στην θέση Σίνερο της Βλαχέρνας Αρκαδίας στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, ο Δήμος παρέπεμψε το θέμα εκ νέου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία σχετική τεκμηρίωση. Σας καλέσαμε να λάβετε υπόψη σας τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο σε μία προστατευόμενη περιοχή, καθώς και τα θέματα ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος και να ψηφίσετε τη παράσταση των δικηγόρων στο ΣτΕ. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα σταθερό και ανεξάντλητο κεφάλαιο της χώρας και για τον λόγο αυτό, ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης, είναι προς όφελός μας να το προστατεύουμε.

Στις 15/2/2012 μετά από νέα αναβολή θα συζητηθούν, ενώπιον του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης του πρώην Δήμου Λεβιδίου κατά της Νομαρχίας Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την χωροθέτηση μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. στην θέση ΣΙΝΕΡΟ της Βλαχέρνας Αρκαδίας. Οι προσφυγές κατατέθηκαν το 2006 μετά από αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων στο προτεινόμενο έργο και κατόπιν αποφάσεων της αρμόδιας –τότε –δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Λεβιδίου. Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε και ενημερωτική εκδήλωση στο Λεβίδι με την συμμετοχή επιστημόνων, μεταξύ αυτών και της Ειδικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, οι οποίοι έκριναν την χωροθέτηση του έργου ακατάλληλη, τόσο λόγω του ειδικού καθεστώτος προστασίας που απολαμβάνει (ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000) η ευρύτερη περιοχή, όσο και λόγω της εγγύτητας του με τον παραδοσιακό και μαρτυρικό οικισμό της Βλαχέρνας, και τον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου και της Μονής Παναγίας της Ελεούσης. Επίσης, το σημείο εγκατάστασης βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, επί της Εθνικής Οδού και στο όριο του δάσους και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας αισθητική επιβάρυνση σε μια περιοχή που χρήζει τουριστικής ανάδειξης, λόγω του κάλλους που την διέπει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άδεια της μονάδας περιλαμβάνει κατασκευή silo ύψους 37 μέτρων.

Πλήθος φορέων έχει συνταχθεί κατά του συγκεκριμένου έργου: Αεί Μαίναλον, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, η Ορνιθολογική Εταιρία, το ΕΚΠΑΖ, και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς της Βλαχέρνας καθώς και όμορων Τοπικών Διαμερισμάτων.

Οι υπογράφοντες αναγνωρίζουμε την ανάγκη να υπάρχει βιοτεχνική ή και βιομηχανική ανάπτυξη στην Αρκαδία, παρόλα αυτά αυτή θα πρέπει να έχει τη σωστή χωροθέτηση. Το σημείο εγκατάστασης της μονάδας στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού, πλησίον του ελατοδάσους και σε μια περιοχή ευρωπαϊκής σημασίας, η οποία έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (λόγω του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας και των τουριστικών θερέτρων του Λεβιδίου και της Βυτίνας)κρίνεται ακατάλληλο. Είναι βέβαιο πως τέτοιου τύπου ανάπτυξη θα αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της αγροτουριστικής ανάπτυξης.

Παρά ωστόσο την προηγούμενη επιστολή μας με το ίδιο περιεχόμενο έως σήμερα αποφύγατε για λόγους που δεν μας είναι κατανοητοί να εντάξετε το εν λόγω θέμα στα θέματα ημερησίας διάταξης του Δ.Σ. Επιπλέον και παρά τις οχλήσεις τους αποφύγατε να επικοινωνήσετε με τους συναδέλφους σας δικηγόρους που χειρίζονται από μακρού χρόνου την εν λόγω υπόθεση και προκειμένου να τους εκθέσετε τις απόψεις σας.

Σας καλούμε εκ νέου με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του ιστορικού Δήμου Τρίπολης να εντάξετε άμεσα την εν λόγω υπόθεση στα θέματα του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου σας, στο οποίο με την 23/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής παραπέμπεται, προκειμένου αφενός να υπάρξει έγκαιρη εντολή και αφετέρου προκειμένου να μη στραφείτε με απόφαση σας ενάντια στην λογική και την ουσία της προσφυγής και τη λαϊκή βούληση που επέβαλε την κατάθεσή της το 2006 και που δυνάμει των κάτωθι υπογραφόντων φορέων φαίνεται να παραμένει ισχυρή.

Με εκτίμηση,

Αεί Μαίναλον
Αθλητική Ένωση Βλαχέρνας
ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βλαχέρνας
Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδας
Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σύλλογος Βλαχερναίων Τρίπολης
Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων
Σύλλογος Δαραίων Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Τοπικό Συμβούλιο Βλαχέρνας
Η παραπάνω επιστολή κατατέθηκε στο Δήμο Τρίπολης με αρ.πρωτ. 5145/2-2-2012