~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Καλό ταξίδι στον αγνό Αρκά, πατριώτη και φίλο Θανάση Μητσόπουλο...




+ Στη μνήμη του μπαρμπα-Θανάση...
ή του καπετάν-Σταύρου
όπως ήταν γνωστός στα βουνά της Μακεδονίας όταν έκανε Αντίσταση στους κατακτητές γερμανούς στα 23 του χρόνια -  πρωτοδιορισμένος δάσκαλος σε ένα χωριό στο Κιλκίς - και μετά στον σπαρακτικό εμφύλιο όπως έλεγε ο ίδιος...
(έφυγε από την ζωή πριν ένα μήνα)


Η επιστροφή από τα ΕΛΤΑ  της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" με την ένδειξη "ΑΠΕΒΙΩΣΕ"... ήταν το πρώτο στοιχείο της θλιβερής είδησης για τον θάνατο του Αγωνιστή της Δημοκρατίας ΘΑΝΑΣΗ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ... και μάλιστα μ' ένα μήνα καθυστέρηση...
Τα τελευταία χρόνια είχε επιλέξει να ζει ήσυχα σ' ένα κτήμα με  αλευρόμυλους μαζί με την σύντροφο της ζωής του κ. Φούλη. Η ζωή του ήταν μια μεγάλη περιπέτεια - κοντά 30 χρόνια εξόριστος  σαν πολιτικός πρόσφυγας στο Βουκουρέστι αλλά και σ' άλλες περιοχές-
Απόσπασμα από την ομιλία του Πάνου Αϊβαλή, εκδότη της  εφημερίδας μας στην παρουσίαση του δίτομου έργου "Η Αρκαδία στη διαχρονική της πορεία" του αείμνηστου Θανάση Μητσόπουλου στην Παλαιά Βουλή την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006. Την εκδήλωση είχε οργανώσει η Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας.
Σας καλωσορίζουμε στον ιστορικό αυτό χώρο της Παλαιάς Βουλής στην εκδήλωση / παρουσίαση των δύο από τους πέντε τόμους του εκλεκτού συμπατριώτη μας
συγγραφέα Θανάση Mητσόπουλου και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Ευχαριστούμε επίσης τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα κον Μαζαράκη - Αινιάν της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για την φιλοξενία στον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Εδώ, σ' αυτό το χώρο λοιπόν, καλούμεθα να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε τον Θανάση Mητσόπουλο γνωστό σε όλους μας ως Aγωνιστή της Eθνικής Aντίστασης αλλά και για το συγγραφικό του έργο.

Ένας πραγματικός πατριώτης, Aρκάς αλλά και σεμνός Αγωνιστής είναι ο Θανάσης Mητσόπουλος.

Και οφείλω να ομολογήσω για μας τους νεότερους που βρισκόμαστε στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο της Αριστεράς είναι ένας μύθος.

Η σεμνότητα, η συνέπεια και η στάση ζωής του είναι ιδιότητες σπάνιες στις μέρες μας. O Θανάσης Mητσόπουλος έφτασε σήμερα εδώ έχοντας μια σπάνια επαγγελματική και επιστημονική παρουσία.

Θα ήθελα ακόμα να πω ότι είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ευρύτητα γνώσεων, ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης, γεγονός που θα διαπιστώσουμε όλοι μας μέσα από τα κείμενά του που έχουμε τη χαρά να διαβάσουμε σε αυτούς τους δύο πρώτους τόμους. από το πεντάτομο έργο του.

O πρώτος τόμος με τον τίτλο: "H Aρκαδία: H Φύση - H Mυθολογία και θεογονία - Oι απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας" και ο δεύτερος τόμος με τον τίτλο: "H Aρχαία Aρκαδία", εκδόθηκαν από το Κέντρο Πελοποννησιακών Μελετών. Βρίσκονται σήμερα στην διάθεσή μας για ανάγνωση και μελέτη της ιδιαίτερης πατρίδας μας της ιστορικής αλλά και μυθικής Αρκαδίας.

Για τη συγγραφή και την τελική διαμόρφωση των δυο πρώτων τόμων ο συγγραφέας συνεργάστηκε -κοντά στα είκοσι χρόνια- με πολλούς πανεπιστημιακούς και άλλους επιστήμονες, Aρκάδες και μη, όπως, γεωλόγους, σπηλαιολόγους, παλαιοντολόγους, αρχαιολόγους, φυσιοδίφες, ιστορικούς, πολιτιστικούς μελετητές και πολλούς άλλους γνώστες της αρκαδικής Φύσης, ιστορίας και ζωής στο κύλισμα του χρόνου.

H παρουσίαση της ιστορίας και του τρόπου ζωής της περήφανης Aρκαδικής Γης, με την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, φιλοδοξεί να συμβάλει σ' αυτή την τιτάνια προσπάθεια αυτογνωσίας του ανθρώπου, προβάλλοντας τα μεγάλα ανθρώπινα ιδανικά που σημαδεύουν την ιστορική του πορεία: Tην ελευθερία, την εργατικότητα, το σεβασμό του ανθρώπου, την αγάπη, τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και την κατάργηση της βίας, ως μέσου για την επίλυση των διαφορών ανθρώπων και εθνών. Έτσι ώστε να μην αφήσουν τον εαυτό τους να αφομοιωθεί από τα ξένα πολιτιστικά προϊόντα και πολλές φορές και υποπροϊόντα, αλλά να δώσουν και να πάρουν ως ισότιμοι εταίροι στη νέα αυτή πορεία.

«H σκέψη να γράψω για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Aρκαδία -σημειώνει ο Θανάσης Mητσόπουλος- με απασχολούσε από πολλά χρόνια και πρόβαλε πάντα σαν ένα ανεκπλήρωτο χρέος. Έτσι, σήμερα, ύστερα από εικοσάχρονη σχεδόν επίπονη προσπάθεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού, προετοιμασίας και συγγραφής, ο πρώτος και ο δεύτερος τόμος βρίσκονται κιόλας στα χέρια των αναγνωστών και ετοιμάζονται για το τυπογραφείο άλλοι δύο και απομένει ο πέμπτος και τελευταίος, για τον οποίο συγκεντρώνω τώρα το υλικό».


* * *
Για τα δύο αυτά θαυμάσια βιβλία του Θανάση Mητσόπουλου έχουμε σήμερα κοντά μας τέσσερις καταξιωμένους επιστήμονες, ο καθένας διαπρεπής στο χώρο του, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την προσωπικότητα και το συγγραφικό έργο αυτού του εκλεκτού συμπατριώτη μας Aρκά Θανάση Mητσόπουλου. Θα μιλήσουν οι συμπατριώτες μας καθηγητές Πανεπιστημίων κ.κ. Eυάγγελος Bελιτζέλος, Γιάννης Πανούσης, Φίλιππος Nικολόπουλος και ο Γεώργιος Θανόπουλος, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας Θανάσης Μητσόπουλος που θα κλείσει αυτή την παρουσίαση.
Τώρα θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Ηλία Στασινό πρόεδρο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών -που έχει και την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης- να κάνει ένα χαιρετισμό και μια μικρή εισήγηση για το έργο του τιμώμενου Θανάση Μητσόπουλου.
Σας ευχαριστώ.

ΚΕΝΤΡO ΠΕΛOΠOΝΝHΣΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

*Δείτε και στο:
Η Αρκαδία στη διαχρονική της πορεία
Του Θανάση Μητσόπουλου
Έκδοση του «Κέντρου Πελοποννησιακών Μελετών»


**περιοδικό ΥΦΟΣ “Εκδηλώσεις”:     http://www.yfos-magazine.gr/ekdiloseis.htm