~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Απάντηση του Αθανασίου Καβουρίνου (τ.Δημάρχου Λεβιδίου) σχετικά με την απογραφή της Δ.Ε. Λεβιδίου



Στην απογραφή του Δήμου Τρίπολης, που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2 Μαΐου τρέχοντος έτους, περιήλθαν  τα οικονομικά στοιχεία από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που συγχωνεύθηκαν στο Δήμο Τρίπολης, μεταξύ αυτών και του πρώην Δήμου Λεβιδίου, ο οποίος φέρεται να πέρασε με «άνοιγμα» 1.082.963,77 €., το οποίο από ορισμένους παρουσιάζεται ως χρέος. Θα ήθελα να κάνω λοιπόν κάποιες παρατηρήσεις, προς αποφυγή παρερμηνειών και συγχύσεων.Κατ΄ αρχήν το ορθώς αναγραφόμενο ποσό, ανέρχεται σε 1.006.352,18 € και όχι 1.082.963,77 €. Η διαφορά των 74.598,96 € αφορά την εκ παραδρομής διπλοεγγραφή από το Δήμο Τρίπολης των έργων «Ανασχετικά τοιχία αντιπλημμυρικής προστασίας Κανδήλας» και «Σύνταξη γεωλογικής και περιβαλλοντικής μελέτης ανόρυξης γεώτρησης στη θέση Πηγαδούλια στην Κώμη»,  όπως επίσης και τη διαγραφή 2.021,63 € που και αυτό έχει εγγραφεί εκ παραδρομής από τον πίνακα υποχρεώσεων διαφόρων πιστωτών.

Επί του ορθώς λοιπόν 1.006.352,18 €, θα έπρεπε να γίνει διαχωρισμός στο ποια έργα είναι συνεχιζόμενα και οι πόροι τους είναι θεσμοθετημένοι και εξασφαλισμένοι από διάφορα Υπουργεία και Οργανισμούς και ποια όχι.
Πάμε λοιπόν:
Από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, έχουν εκτελεστεί έργα ύψους 420.619,03 €,χρήματα που προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι και πληρώνονται σταδιακά με την υποβολή των λογαριασμών στο Υπουργείο.
Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων που αναπαλαιώθηκε το Παλαιό Γυμνάσιο με προϋπολογισμό 600.000 €, αναμένεται η εξόφληση του λογαριασμού των 158.828,30 €, ποσό εξασφαλισμένο, από τον ανωτέρω κρατικό οργανισμό.
Από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Υπουργείο Πολιτισμού, εκτελέστηκε το έργο του Μουσείου Παπαναστασίου στο Λεβίδι, έργο που άγγιξε τo 1,8 εκ. €, το οποίο άρχισε σταδιακά να εκταμιεύεται εδώ και τέσσερα χρόνια με την υποβολή των λογαριασμών στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Υπολείπεται ποσό147.479,23 €, το οποίο θα καταβληθεί πάλι από τους ανωτέρω κρατικούς φορείς.
Από το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ που αφορούσε τη χρηματοδότηση του ΚΤΕΛ Αρκαδίας ως ΚΤΕΛ άγονου νομού,  ο Δήμος Λεβιδίου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 108.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, σταδιακά πληρώθηκαν λογαριασμοί ανάλογα με τη ροή των χρημάτων από το εν λόγω Υπουργείο και υπολείπεται ποσό 77.600 € από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Από το πρόγραμμα Σ.Α.Τ.Α, (τελευταία δόση που ανέρχονταν σε 94.913 €), προγραμματίστηκαν έργα ποσού 39.049,21.  Βέβαια, δεν περιήλθε στο Δήμο,  ούτε το προγραμματισμένο ούτε το οφειλόμενο ποσό από το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω περικοπών για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Παραδόθηκαν στο Δήμο Τρίπολης βεβαιωτικοί κατάλογοι ανείσπρακτων τελών από δικαιώματα βοσκής και τέλη ύδρευσης, ποσού 80.789,41 € και χρηματικό υπόλοιπο (ρευστό) 31.102,03 €.
Ήτοι: Σύνολο εξασφαλισμένων και θεσμοθετημένων πιστώσεων,955.476,87 €.
Το Σύνολο της κατωτέρω δαπάνης καλύπτεται πλήρως από τα θεσμοθετημένα  αναπτυξιακά Προγράμματα όπως αναλυτικά φαίνεται στον κατωτέρω πίνακα για τα οποία υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις και αποφάσεις:
           
  ΘΗΣΕΑΣ420.619,03
  ΟΣΚ158.828,30
  ΓΚΠΣ147.479,23
  ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ77.600,00
  ΣΑΤΑ υπόλ. 201039.049,21
  ΑΝΤΑΠΟΔ.(Εισπρακτέα υπόλοιπα: 80.789,07)77.508,30
  ΙΔ. ΠΟΡΟΙ (Χρημ. υπόλοιπο 2010: 31.102,03)85.268,11
  ΣΥΝΟΛΟ  1.006.352,18
 Το ποσό λοιπόν που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «μαύρη τρύπα» είναι (1.006.352,18 – 955.476,87€)= 50.885,31 €.
Αν βέβαια είχε έλθει στο Δήμο και η Σ.Α.Τ.Α. όπως προανέφερα, η οποία δυστυχώς περικόπηκε για όλους τους Δήμους, τότε δε θα είχαμε το άνοιγμα αυτό. Επιπλέον, υπάρχει ποσό 9.752,43 €, στο οποίο υπάρχουν μικροδαπάνες και υπολείπονται δικαιολογητικά.
 Η ανωτέρω ανάλυση – διευκρίνηση, έχει πολλούς αποδέκτες, πάντα καλοπροαίρετα.
Πρώτον το αναγνωστικό κοινό και τους δημότες, τόσο της δημοτικής ενότητας Λεβιδίου, όσο και του διευρυμένου Δήμου Τρίπολης αλλά και του κάθε πολίτη.
Δεύτερον της Επιτροπής Απογραφής του Δήμου Τρίπολης, που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να δώσει τις διευκρινίσεις αυτές για τους πρώην Δήμους, για το ποια είναι εν τέλει πραγματικά χρέη και ποιοι  είναι  θεσμοθετημένοι χρηματικοί πόροι, οι οποίοι σταδιακά έρχονται στους Δήμους.
Τρίτον σε ορισμένους δημοτικούς συμβούλους που έσπευσαν να πουν ότι στον πρώην Δήμο Λεβιδίου είχε «ξεφύγει» η κατάσταση.  Αντί να έμπαιναν στον κόπο να δουν αν οι πόροι αυτοί είναι θεσμοθετημένοι και εξασφαλισμένοι, προτίμησαν την οδό της απαξίωσης. Δεν πειράζει, αυτοί έχουν το πρόβλημα. Το όποιο έργο έγινε στο Λεβίδι είναι μετρήσιμο και ελέγξιμο και υποκείμενο σε έλεγχο, οποτεδήποτε χρειαστεί.
Τέταρτον, σε ορισμένους παροικούντες εν Λεβιδίω, οι οποίοι έσπευσαν να «προστατεύσουν» το Λεβίδι. Οψιγενές το ενδιαφέρον. Το Λεβίδι τους κουμανταδόρους αυτούς, ανάγκη τους είχε ενωρίτερα, όταν αυτοί μπαινόβγαιναν στα κόμματα. Τώρα το Λεβίδι ας το αφήσουν ήσυχο, μεταξύ των εβδομήντα εννέα  χωριών και τριάντα ένας οικισμών του Δήμου Τρίπολης που υπήχθη και θα το προστατεύσει η δημοτική Αρχή που κατά νόμον και θεσμικά έχει υποχρέωση και όχι αυτοί.
 Αθήνα  05/05/2011
 Αθανάσιος  Ι. Καβουρίνος
Δικηγόρος –  πρώην Δήμαρχος Λεβιδίου