~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Επιστημονική Ημερίδα: «Ιστορία και πολιτισμός στα Κύθηρα και στην Κυθηραϊκή Διασπορά»

 Επιστημονική Ημερίδα στα Κύθηρα με θεματική: 


...για την ιστορία και τον πολιτισμό των Κυθήρων
 και της Κυθηραϊκής Διασποράς


Στο «Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κυθήρων» και η  «Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας» διοργανώνουν στις 25 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα Σάββατο, Επιστημονική Ημερίδα στα Κύθηρα (αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα Κυθήρων) με θεματική «Ιστορία και πολιτισμός στα Κύθηρα και στην Κυθηραϊκή Διασπορά». Σκοπός της Ημερίδας, η έναρξη των εργασιών της οποίας ορίζεται στις 5 μ.μ., είναι να παρουσιασθεί σε ευρύτερο κοινό και να αξιολογηθεί επιστημονική έρευνα, εκδοτική και πολιτιστική δραστηριότητα καθώς και ψηφιακό και οπτικό υλικό που έχουν πραγματοποιηθεί και παραχθεί για την ιστορία και τον πολιτισμό των Κυθήρων και της Κυθηραϊκής Διασποράς τα τελευταία δέκα χρόνια (2000-2010), στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του «Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Κυθήρων» και του «Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κυθήρων». 

Δημ. Αλεξόπουλος: "Είμαστε κληρονόμοι ενός μεγάλου πολιτισμού που καλιέργησε ως ύψιστα ιδανικά την δημοκρατία τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία"

Το 7ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΡΙΠΟΛΗ 24-28 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2010

Αξιότιμοι Προσκεκλιμένοι , Κυρίες και Κύριοι, 
Σας μεταφέρω τις  θερμές ευχές και τα χαιρετίσματα της πατριωτικής αγάπης των αδελφών  Αρκάδων της Αυστραλίας οι οποίοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους σε εμάς και την πατρίδα Αρκαδία και μας εύχοντα Καλή επιτυχία στο 7ο Παγκόσμιο Παναρκαδικό Συνέδριο στην Τρίπολη.


Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας στο κέντρο ο καπετάν-Νικόλας Κωστάρας από τα Κακουρέικα και ο Πάνος Αϊβαλής από το Αρκαδικό Βήμα.


Για μας που ζούμε  μακριά το βλέμμα πετά πάνω από τις σκεπές και πέρα από τις θάλασσες.
Η σκέψη μας γίνεται  πουλί και πετάει η και πανί και σαλπάρει και γίνεται χαμόγελο και βάλσαμο της ψυχής
 Είναι σωστό να λες οτι μπορείς να πάρεις ένα άτομο έξω από την χώρα του αλλά δεν μπορείς να πάρεις την χώρα του από την καρδιά του.Και στην συγκεκριμένη περίπτωση την Αρκαδία.
Δημιουργούμε άλλες  πατρίδες – άλλες Αρκαδίες που κρατούν ανόθευτη την αρετή και την ομορφιά του τόπου μας.
Ο Μέγας Παν δεν  πέθανε όπως μας μεταφέρει και ο Πλούταρχος.
Για τους όπου γης  Αρκάδες ζει στα βουνά και  στους κάμπους γεμάτος ακμή και  φως και ανανεώνει την φύση χαρίζοντας στους ανθρώπους χαρά και ευτυχία. Η φλογέρα του ακούγεται στα φαράγγια και τις λαγγαδιές και κάνει τις ψυχές των ξενητεμένων Αρκάδων να καμαρώνουν για την ιστορία και την δόξα του τόπου τους
Είμαστε κληρονόμοι ενός μεγάλου πολιτισμού που καλιέργησε ως ύψιστα ιδανικά την δημοκρατία τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία
Την κοινή αυτή κληρονομιά θα πρέπει να την μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές.
Είναι καθήκον και  ευθύνη μας.
Το Παγκόσμιο Παναρκαδικό  Συνέδριο προσφέρει μια σπουδαία ευκαιρία να συγκινήσει τις καρδιέ ς και να ενώσει τις κοινές προσπάθειεςκαι επιδιώξεις των απανταχού Αρκάδων για την διατήρηση της γλώσσας τους και του πολιτισμού τους.
Είναι γεγονός ό,τι ο νούς ξεχνά ηκαρδιά ομως ποτέ.Και αυτό που κρατά η καρδιά μένει για πάντα και γίνεται δύναμη δημιουργίαςκαι συνέχισης.
Αυτή την συνέχεια θέλουμε να διατηρήσουμε.
Για να επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε ένα κοινό  σημείο ενότητας ζωντανό όπως το σημερινό. Το σημείο της επαφής και της συνάντησης με τον συγκαινη τον φίλο και τον πατριώτη εκεί που ζεσταίνεται η καρδιά και δεν χάνεται η ελπίδα.
Η Ελληνομάθεια ελαττώνεται  καθημερινά η γλώσσα μας παραγκωνίζεται παντού και η καινούργια μας γενιά  αφήνει.ελάχιστο χώρο στην καθημερινή της ζωή για συμμετοχή και υποστήριξη στις πολυτιστικές στις εθνικές και στις
θρησκευτικές μας πεποιθήσεις.
Το πολιτιστικό  μας μέλλον κάτω από την ισοπεδωτική πίεση της παγκοσμιοποίησηςκαι της διαφοροποιημένης τεχνολογίας απαιτεί όχι μόνον ευρύτερη πληροφόρηση αλλά συσπείρωση των προσπαθειών μας για να διτηρήσουμε τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να τον μεταδώσουμε στις επόμενες γενιέςΌλα αυτά δυσχεραίνουν και αποδυναμώνουν καθημερινά την συνέχιση και εξάπλωση του Ελληνικού μας Πολιτισμού στις αποκομένες χώρες
Οι Αρκάδες, μεταναστευτικός λαός από την φύση του,διατηρούμε τις μακροβιώτερες και τις πλουσιώτερες εμπειρίες και δοκιμασίες στον οικονομικό και πολιτιστικό μας βίο.Τις ξεπεράσαμε , άλλες γρήγορα άλλες αργότερα, άλλες με μικρό κόστος και άλλες με μεγαλύτερο.
Στην σημερινή οικονομική κρίση συμπαραστεκώμεθα με ενδιαφέρον και θα βοηθήσουμε τα αδέλφια μας και τους πατριώτες μας και είμαστε βέβαιοι οτι θα το ξεπεράσουμε εργαζόμενοι όλοι μαζί.
Εκείνο όμως που εμείς οι Απόδημοι φοβώμαστε περισσότερο είναι η διατήρηση της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας.Τα φωτεινά και ωραία πολιτισμικά ιδεώδη, η γλώσσα και ο πολιτισμός, πιέζονται ασφικτικά από ξενόφερτα συμφέροντα της καταναλωτικής κοινωνίας και καλούμεθα επειγόντως να πάρουμε θέση.
Αγαπητοί πατριώτες  Αρκάδες , Εκλεκτοί προσκεκλιμένοι,
Είμαστε στην είσοδο ενός Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου  πλούσιο σε θεματολογία και θερμό σε αισθήματα, ας εργαστούμε όλοι μαζί απαλλαγμένοι από το σύνδρομο της προσωπικής προβολής και ιδιοτέλειαςγια να επιτύχουμε ένα γόνιμο αποτέλεσμα που το επι βάλλουν οι καιροί και οι περιστάσεις.Θεωρώ τον εαυτόν μου πολύ τυχερό που αποτελώ μέρος των εκδηλώσεων του 7ου Π.Π.Συνεδρίου και αισθάνομαι ικανοποιημένος που αναβιώνεται μετά από μια μικρή διακοπή και εύχομαι η λειτουργία του να συνεχισθη παντοτινά στο μέλλον .
Θα ήθελα με την  ευκαιρία να εκφράσω εκ μέρους των  Αρκάδων της Αυστραλίας τα θερμά μας ευχαριστώ σε όλες τις Δημόσιες Αρχές του Νομού
και κυρίως στον Αξιότιμο Νομάρχη κ .Δημήτριο Κωνσταντόπουλο στο πρόσωπο του οποίου,τρέφουμε ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση, στον κ. Θεόδωρο Αγγελλόπουλο, Διευθηντή Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς και όλους που εργάζονται μαζί τους για την συμπαράσταση και την βοήθεια τους.
Στις τοπικές Αρχές  και ιδιαίτερα στον Αξιότιμο Δήμαρχο της Τρίπολης τον κ. Αλέξανδρο Κωτσιάνη και όλα τα μέλη της Δημαρχίας που μας εβοήθησαν καθώς και όλους εκείνους που καλοπροαίρετα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.
Στους ακούραστους  σκαπανείς του γραπτού λόγου της φωνής και του ήχου στα Μ.Μ.Ε, εκφράζουμε τα ευχαριστώ μας για την παρουσία τους και για την ακατάπαυστη ειδησιογραφία τους που μας προσφέρουν σε όλα τα μήκη και πλάτη που διαμένουμε
Πολλά ευχαριστώ  επίσης απευθύνω στον κ. Γιάννη Λιαμπότη Πρόεδρο Παγκοσμίου Παναρκαδικού Συνεδρίου  ο οποίος ευσυνείδητα ασχολήθηκε για πολλές μέρες με την οργάνωση  του Συνεδρίου και έφερε άριστα αποτελέσματα.