~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ο Γέροντας Πορφύριος και ο κόσμος (Α')

Κάθε φορά που σκέπτομαι τον μακάριο Γέροντα π. Πορφύριο, τον αισθάνομαι ως έναν αββά του Γεροντικού.
Όπως είναι γνωστόν, το «Γεροντικόν» είναι συλλογή λόγων των αββάδων -; Γερόντων σε ανθρώπους απογοητευμένους τόσο από τον εαυτό τους όσο και από το πως εκφραζόταν και βιωνόταν η εκκλησιαστική ζωή στον κόσμο και αναζητούσαν τους αυθεντικούς εκφραστές της πνευματικής ζωής, για να μυηθούν στα μυστήρια της Βασιλείας των Ουρανών. Άνθρωποι διαφόρων κατηγοριών, αρχιερείς και αυτοκράτορες, μοναχοί και κοσμικοί, νέοι και ηλικιωμένοι, επιστήμονες και αγράμματοι, πλησίαζαν τους Γέροντες για να μυηθούν στην χριστιανική ζωή.

Διαβάζοντας κανείς το «Γεροντικόν», συναντά κυρίως δύο φράσεις.

Η πρώτη είναι: «Αββά, ειπέ ρήμα πως σωθώ». Άνθρωποι ποικίλων ηλικιών, επαγγελμάτων, και διανοητικής καταστάσεως, κατά μόνας η καθ'; ομάδες πλησίαζαν τους αββάδες και ζητούσαν να ακούσουν ένα «ρήμα», πως να σωθούν.

* από το http://www.parembasis.gr

Προβάλλεται το ντοκυμαντέρ για την Τεγέα

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2008 και ώρα 12:40 το μεσημέρι, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο: “ΤΕΓΕΑ” στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ (Σταδίου 19, Αθήνα), στα πλαίσια της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, που πραγματοποιείται από 6-11 Μαΐου στην Αθήνα. Το ντοκιμαντέρ – μια παραγωγή του δήμου Τεγέας – επελέγη να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς αυτού Φεστιβάλ, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το περιοδικό “Αρχαιολογία & Τέχνες”, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ “ΤΕΓΕΑ” υπογράφει ο Πάνος Ζενέλης, τη φωτογραφία ο Βασίλης Μυλωνόπουλος, το μοντάζ ο Ερατοσθένης Υπερείδης, τη μουσική ο Φάνης Σιδερής και τα κείμενα ο Σωτήρης Μαριωρής. Αφηγητής είναι ο Δημήτρης Κοντογιάννης και τη Διεύθυνση Παραγωγής επωμίστηκαν η Ανδριάνα Ζενέλη και η MECANO FILM.

* από την ΕΡΑ Τριπόλεως (08/05/2008)

Αρχίζει το Φεστιβάλ λαδιού

Νομαρχίες της Πελοποννήσου , δήμοι και ιδιώτες θα πάρουν μέρος στο 2ο φεστιβάλ ελιάς και ελαιόλαδου που πραγματοποιείται από αύριο μέχρι την Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και στους χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν Συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, διαγωνισμός Ελαιολάδου, γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, εκθέσεις Ζωγραφικής με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο και θα προβληθούν θέματα που απασχολούν τον κλάδο. Οι παραγωγοί και όσοι εμπλέκονται στην καλλιέργεια, τυποποίηση και προώθηση βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου που θέλουν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους ή να συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στο Φεστιβάλ, να επικοινωνούν με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.

(08/05/2008)
* από την ΕΡΑ Τρίπολης

Για να μην ξαναγυρίσει ο εφιάλτης των πυρκαγιών*

Η μεγάλη καταστροφή στο Μαίναλο και τον Πάρνωνα πριν λίγα χρόνια δεν μας έκανε σοφότερους, όπως έδειξαν οι μεγαλύτερες περσινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Παρά τις πολλές και μεγάλες υποσχέσεις πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κατοίκων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στην γραφειοκρατία αλλά κυρίως είναι πολιτικές. Κατά πρώτο λόγο ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά και σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο.
Επισημαίνουμε: την προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 24 του συντάγματος, την αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη των δασικών καλλιεργειών και υλοτομίας. Εξ άλλου, η ερήμωση των ορεινών χωριών οδήγησε στην εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών που είναι εκ των πραγμάτων πυροσβεστικές ζώνες. Και βέβαια οι κάτοικοι και οι δασεργάτες είναι ιδανικοί πυροσβέστες με γνώση του χώρου και των συνθηκών.
Οι κλιματικές αλλαγές, γεγονός αναμφισβήτητο πλέον, αυξάνουν τους κινδύνους και την ανάγκη λήψης μέτρων. Η φετινή άνοιξη με τις βροχές και τη ζέστη ευνόησε την ανάπτυξη των χόρτων που είναι εύφλεκτα και διευκολύνουν την επέκταση των πυρκαγιών. Αυτό άλλωστε δείχνει και η περσινή εμπειρία.

Μετά από αυτά, το ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Πρώτα από όλα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις θεσμικές και οικονο-μικές που δόθηκαν μετά τις περσινές πυρκαγιές. Να σταματήσουν οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, οι οποίοι εξυπηρετούν ημέτερους, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άναρχη δόμηση. Να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες και να αλλάξουν οι δασοκτόνοι νόμοι ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των έτοιμων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για Μαίναλο και Πάρνωνα – υγρότοπο Μουστού. Να προχωρήσουν οι υλοτομίες και οι δασικές καλλιέργειες που λειτουργούν προστατευτικά για το δάσος. Να γίνει επιτέλους ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης. Να προσληφθούν άμεσα οι δασοπυροσβέστες.

Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να διεκδι-κήσουν τα πιο πάνω αιτήματα και να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των χωριών και των κατοίκων. Τα σχέδια που σε πολλές περιπτώσεις υπάρ-χουν παραμένουν στα χαρτιά και δεν προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Η οργάνωση εθελοντικών ομάδων και η αξιοποίηση τους είναι απαραίτητη όπως έδειξε η εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

*ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ
Ανεξάρτητος Νομαρχιακός Συνδυασμός