~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Κοινωνικά - και νέα των Άνω Καρυωτών


το ΒΗΜΑ των Άνω Καρυωτών

ΑΝΩ ΚΑΡΥΩΤΙΚΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    
-     Γεννήσεις – Βαπτίσεις
·        Ο Φρανσουά Ρόμπερχτ και η Άνω Καρυωτοπούλα Λήδα Τζεβελέκου, κόρη της Ελένης και του Άνω Καρυώτη Κώστα Κ. Τζεβελέκου, εκ των πρωταγωνιστών της αναβίωσης των πανάρχαιων Λυκαίων αγώνων και εορτών και πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, βάπτισαν, το χαριτωμένο κοριτσάκι τους με το όνομα Μυρσίνη, στη όμορφη Πορταριά στο ξακουστό Πήλιον όρος και το γλέντι έγινε στο «ΞΕΝΙΑ» της Πορταριάς.
·        Η Ευαγγελία και ο Ηλίας Αθ. Στασινός, δραστήριο στέλεχος του Συλλόγου μας, ο οποίος είναι παιδί της Διονυσίας και του Άνω Καρυώτη Αθανασίου Ηλ. Στασινού, εξαίρετου αντιπροέδρου του Συλλόγου μας στη Μεγαλόπολη, βάπτισαν στον Άγιο Νικόλαο της Μεγαλόπολης το όμορφο κοριτσάκι τους με το όνομα Διονυσία (της ευτυχισμένης γιαγιάς) που το χάρισε η κουμπάρα Σοφία Παπαγγελή. Το γλέντι έγινε στη γραφική ταβέρνα «Καρβουνιάρικη Παναγιά» της Μεγαλόπολης.
·        Στην Κέρκυρα γεννήθηκε και το δεύτερο ολόγλυκο κοριτσάκι (το πρώτο έχει βαπτισθεί με το όνομα Άρτεμις, του εκλεκτού ζεύγους,  του Αλέξανδρου Καλούδη και της Άνω Καρυωτοπούλας Αθανασίας Ιω. Σγούρου, κόρης της Μαρίας και του αλησμόνητου Άνω Καρυώτη Γιάννη Χαρ. Σγούρου, του οποίου το ενδιαφέρον για τις Άνω Καρυές και τα αναβιωθέντα Λύκαια ήταν ολόθερμο και συγκινητικό.
Στους ευτυχισμένους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και στενούς συγγενείς εγκάρδιες ευχές και να τα χαίρονται και να καμαρώνουν πάντοτε.

-       Επιτυχίες
·        Η Ευαγγελία Μιχ. Στασινού,  θυγατέρα της Ευγενίας και του διαλεχτού Άνω Καρυώτη Μιχάλη Ηλ. Στασινού, εισήχθη με επιτυχία στο Τμήμα Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
Οι ευχές μας για την πρόοδό της είναι άπειρες και εγκάρδιες και οι γονείς της να την καμαρώσουν καταξιωμένη στην κοινωνία μας.
-       Θάνατοι
·        Ηρακλής Ιω. Αγγελόπουλος
Το χωριό μας οι Άνω Καρυές και όλοι οι Άνω Καρυώτες θρηνούν και θλίβονται με την απρόσμενη απώλεια του υπέροχου συμπατριώτη Ηρακλή Ι. Αγγελόπουλου μέσα στο λατρευτό του σπίτι στις Άνω Καρυές όπου ζούσε πάνω από επτά μήνες το χρόνο. Ο Ηρακλής γεννήθηκε στο κοντινό, φιλικό και συγγενικό χωριό,  τον Άγιο Σώστη τον Λυκαιοπρό-βλητο και παντρεύτηκε την ξεχωριστή Άνω Καρυώ-τισσα Βάσω, κόρη της Παναγιώτης και του Γιωργάκη Ι. Τζεβελέκου. Αγάπησε πάρα πολύ τις Άνω Καρυές και έχτισε με κόπους και θυσίες ένα πολύ όμορφο σπίτι στην είσοδο του χωριού και έναν ζηλευτό κήπο που τον θαύμαζαν όλοι και όλα αυτά για να τα χαίρονται η οικογένειά του και τα πολυαγαπημένα εγγόνια του. Ήταν λάτρης και υποστηρικτής των αναβιωθέντων Λυκαίων Αγώνων και εορτών, στα οποία παρευρισκόταν και βοηθούσε ουσιαστικά και στην πολύμηνη προετοιμασία και τέλεσή τους από το 1973 έως το 2009 και ήταν πάντοτε παρών εθελοντής στην τέλεση κοινοφελών έργων της Κοινότητας Άνω Καρυών.
            Το χωριό μας έχασε έναν μεγάλο και αναντικατάστατο υποστηρικτή, αλλά είμαστε βέβαιοι πως η οικογένειά του και προπαντός τα ελπιδοφόρα εγγόνια του θα συνεχίσουν και θα αυξήσουν το ενδιαφέρον, την αγάπη τους και την πίστη τους στα τρία μεγάλα ιδανικά του που ήταν Άνω Καρυές – Λύκαια – Σύλλογος. Αιώνια, αξέχαστη και φωτεινή η μνήμη του.


-       Έργα και βελτιώσεις στο χωριό
·        Διάνοιξη δρόμου Άνω Καρυών – Κουρουνιού
Πριν από πολλά χρόνια ετέθη το θέμα της
ενώσεως των δύο χωριών από την τότε Κοινότητα Άνω Καρυών προς τη Νομαρχία Αρκαδίας, έγινε σιγά-σιγά μια πρώτη μικρή διάνοιξη και τελικά με την πάροδο πολλών χρόνων και την ενίσχυση του  νέου Δήμου Μεγαλόπολης και μηχανημάτων της ΔΕΗ Μεγαλοπόλεως, τελείωσε η διάνοιξη και ενώθηκαν τα δύο χωριά και επιπλέον με μια μικρή επέκταση ο δρόμος έφθασε και μέχρι τη θέση «Καμάρες» του Καστανοχωρίου, πράγμα πολύ ευχάριστο για την όλη περιοχή.
·        Από τον Δήμο Μεγαλόπολης άρχισε η βελτίωση του τμήματος δρόμου του χωριού μας, από την Αγία Σολομονή προς το χωριό, που είναι τελείως αδύνατη η κυκλοφορία οχημάτων, ακόμα και πεζών, αλλά άρχισε βαρύς χειμώνας και το έργο θα τελειώσει μόλις καλοκαιρέψει.
·        Από τον Δήμο Μεγαλόπολης έχει προγραμματισθεί η δημιουργία πέτρινων μαντρών, που θα προστατεύουν και το οδόστρωμα στον κεντρικό δρόμο εισόδου στο χωριό μας, από τη βρύση «Καταβόλου» μέχρι το κέντρο του χωριού.

·        Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν καθαριστεί τα πρανή όλων των ασφαλτοδρόμων που οδηγούν στις Άνω Καρυές και στο Στάδιο των Λυκαίων Αγώνων από την πρώην Νομαρχία Αρκαδίας. Ελπίζουμε τώρα από την Περιφέρεια και τον Δήμο.
·        Το γραφικό Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου ανακαινίσθηκε πρόσφατα από τον συμπατριώτη μας Κώστα Β. Καραγιάννη, πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Καρυωτών και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού. Ολόθερμα συγχαρητήρια και πάντα κάτι να γίνεται.
·        Τελείωσε την βελτίωση όλων των μαντρότοιχων του σπιτιού του στο χωριό, ο Παναγιώτης Ανδρ. Τζεβελέκος, εδημιούργησε δικό του χώρο πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων και βελτίωσε το μικρό γηπεδάκι για μπάσκετ.
·        Έγινε η δημοπρασία από τον Δήμο Μεγαλόπολης για την διάνοιξη κατά επτά μέτρα των υπαρχόντων στροφών προς το Καστανοχώρι, ώστε να είναι πανεύκολη και για πολύ μεγάλα πούλμαν η πρόσβαση προς τα άλλα χωριά και τον ευρύ αρχαιολογικό χώρο στο Λύκαιον Όρος.
·        Με πρωτοβουλία συμπατριώτη έγινε η αντικατάστα-ση πολλών πασσάλων και συρματοπλεγμάτων περί-φραξης αλσών στην περιοχή του χωριού και του Λυ-καίου όρους, για να έχουν την πρέπουσα προστασία.
-       Χειμώνας στο χωριό
·        Ο Τριαντάφυλλος Δημ. Ανδρίτσος, υιός της Άνω Καρυωτοπούλας Πέγκυς, το γένος Παναγιώτη Ανδ. Τζεβελέκου, και η πολυμελής παρέα του έκαναν πολυήμερη επίσκεψη στις Άνω Καρυές και έκαναν εκδρομές στον ψηλό Άη-Γιώργη, στον Προφήτη Ηλία, στους αρχαιολογικούς χώρους του Λυκαίου Όρους και σε όλες τις κρυόβρυσες του χωριού, δημιου-ργώνταςζωντάνια και κίνηση στην όλη περιοχή. Εύγε τους, να το επαναλάβουν και να υπάρξουν και άλλες νεανικές παρέες.
·        Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έγιναν πανηγυρικές λειτουργίες στην Εκκλησία του χωριού μας από τον ιερέα μας Σταμάτη Δούμουρα και μετά στην πλατεία της Εκκλησίας τα σχετικά κάλαντα τα έψαλε για όλους τους εκκλησιαζόμενους η ολόθερμη Άνω Καρυώτισσα Ουρανία Θεοδ. Μαρκολέφα, το γένος Φώτη Σ. Τζεβελέκου.
·        Στο ορεινό χωριό μας είχαμε αρκετά χιόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και χιονάνθρωποι από επισκέπτες συμπατριώτες, για να δώσουν χαρά και ένα εορταστικό τόνο στους μόνιμους κατοίκους.
·        Με το καλό να υποδεχθούμε για πολλοστή φορά και το καλοκαίρι που μας έρχεται τους εκλεκτούς ξένους αρχαιολόγους από τα Πανεπιστήμια της Αριζόνας και της Πενσυλβάνιας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας και άλλους, για να συνεχισθεί το πρόγραμμα ανασκαφών, ερευνών και μελετών στον ευρύ αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου Όρους και να προωθηθεί και να γίνει πράξη η δημιουργία του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχουν πέντε αρχαίες πόλεις και εννέα ιερά μεγάλης σημασίας και ακτινοβολίας.
·        Ολόκαρδες οι ευχές μας σε όλους τους
απανταχού της Γης Άνω Καρυώτες και Άνω Καρυώτισσες και στις οικογένειές τους για τον καινούργιο χρόνο 2012, με υγεία, χαρά, πίστη και ελπίδα να υποδεχτούμε και τον επόμενο χρόνο που είναι ο χρόνος της 11ης τέλεσης των αναβιωθέντων το 1973 από τον Σύλλογό μας πανάρχαιων Αθλητικών – Μουσικών – Πνευματικών Αγώνων και Εορτών με την ονομασία Λύκαια, στο πανάρχαιο στάδιο του αρχαιολογικού χώρου του Λυκαίου Όρους και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής του φωτεινού βουνού.
Άνω Καρυώτης
Νίκος Ι. Κωστόπουλος