~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Οδοιπορικό στην Μεγαλόπολη και την Καρύταινα, για το Αρκαδικό Βήμα*.




Είναι Σάββατο 29 Αυγούστου 2009 και κατευθυνόμαστε προς την Καρύταινα μέσω της Μεγαλόπολης. Τι μπορεί να πει κανείς για την άγρια φύση της Αρκαδίας η οποία είναι για μένα τα "Highlands"της Πελοποννήσου. Άγρια ζώα, δέντρα, θάμνοι και πολλά άλλα, συνθέτουν την φύση αυτού του πανάρχαιου και ιστορικού τόπου: την Αρκαδία.
Όλα όμως είναι τόσο καλά; Μάλλον όχι!
Με το που αντικρίσαμε την Μεγαλόπολη, μαζί με αυτήν
αντικρίσαμε και ένα νέφος που θα μπορούσε να συναγωνιστεί αυτό της Αθήνας.
Είμαι υπερβολικός; Μάλλον όχι!
Έκτος αυτού, η κάπνα έκλινε τις μύτες μας και πίκριζε την γλώσσα μας.
Λίγο πιο κάτω είδαμε την τραγική αντίθεση της "τότε" Ελλάδας, με την "τώρα" Ελλάδα.

Πανέμορφα αρχαία αριστουργήματα της αρχαίας ιστορικής Μεγαλόπολης και λίγο πιο δίπλα αντίκριζες από μακριά το ιστορικό κάστρο, το καμάρι της Καρύταινας.

Πίσω όμως από όλα αυτά έβλεπες και την τραγική φιγούρα της μονάδας της ΔΕΗ, "....η οποία αχόρταγα έχει ιδρύσει και "τέταρτη μονάδα" στην Μεγαλόπολη. Από την πλευρά της Καρύταινας, με τα όμορφα πέτρινα σπίτια και την ωραία γραφικότητα του χωριού, αντίκριζες καθαρά και από σχετικά μακριά, τις μονάδες της ΔΕΗ. Ατελείωτοι καπνοί βγαίνουν από τα φουγάρα, τα οποία αμφιβάλω εάν τηρούν έστω και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργούν.
Καταστροφή χωρίς καμία αντίδραση!
Αναρωτιέμαι, οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης, της Καρύταινας και των γύρω περιοχών, πώς ανέχονται αυτή την κατάσταση; Κάποιοι μου λένε ότι ανέχονται αυτή την κατάσταση λόγο των εργατικών θέσεων που προσφέρει η ΔΕΗ, δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Και εγώ ρωτώ, είναι όντως μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ή είναι μόνο γκρεμός την στιγμή που τα λεφτά που βγάζουν εκεί, αργά ή γρήγορα θα τα φάνε στους γιατρούς; Tην προοδευτικότητα και την τεχνολογία γιατί την έχουμε, για να πετάμε στην Σελήνη;
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι και οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του στυγνού εγκλήματος που γίνετε εκεί, μάλλον δεν έχουν ξανακούσει για ανεμογεννήτριες ή ακόμα καλύτερα για φωτοβολταϊκούς πύργους. Όσο για τις θέσεις εργασίας, είναι μάλλον γελοίο να συζητάμε γι αυτό, την στιγμή όπου σε αυτόν τον τόπο μπορούν να ανθήσουν η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, ο αγροτουρισμός και η επένδυση στην φύση και τα φυσικά προϊόντα. Με πιο κράτος όμως θα γίνουν όλα αυτά και με ποίους κατοίκους, την στιγμή που οι περισσότεροι κοιτάζουν κοντόφθαλμα και συμφεροντολογικά. Τα λεφτά "κύριοι" τις Ευρωπαϊκής Ένωσης τι έγιναν, ώστε να καλυτερέψετε την κατάσταση; Πήγαν πάλι στις τσέπες "κάποιων" οι οποίοι "κάποιοι" παίζουν με την φλόγα!; Μιλάω Κινέζικα για "κάποιους" ε; Μάλλον όχι!
Πρέπει όμως πέρα από αυτά να γράφουμε και κάποια καλά που γίνονται σε αυτόν τον ρημαγμένο τόπο.
Την ίδια μέρα στο οδοιπορικό μας, ξέσπασε φωτιά στην Καρύταινα περίπου στις πέντε το απόγευμα από την μεριά του προφήτη Ηλία και στην μεριά του δρόμου για όσους γνωρίζουν. Μάλιστα η μια φωτιά είχε την τάση να πηγαίνει μια προς το Μουλάτσι και μια να κατεβαίνει την κορυφή προς την Καρύταινα, λόγο των δυνατών ανέμων. Όμως η άμεση επέμβαση της εναέριας πυροσβεστικής, με δύο ελικόπτερα από την Μεγαλόπολη και αεροπλάνα που πηγαινοερχόντουσαν με νερό και τους κατοίκους να είναι σε άμεση επιφυλακή ώστε να βοηθήσουν όπως μπορούν ο καθένας, άντρες και γυναίκες, καθήλωσαν την φωτιά η οποία ήταν αρκετά επικίνδυνη και στην συνέχεια την έσβησαν με απόλυτη επιτυχία.
Η άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικής και κατοίκων ήταν καθοριστική, σε αντίθεση με ότι έγινε στην πρόσφατη "γενοκτονία" των δέντρων στην Ανατολική Αττική, όπου η συνεννόηση, η πρόληψη και άμεση επέμβαση πήγαν και για χάρη των συμφερόντων "κάποιων" οι οποίοι "κάποιοι" ήταν από πολλά "στρατόπεδα" για άλλη μια φορά.

* Νίκος Παρ. Αϊβαλής
Kαρύταινα Γορτυνίας
** το οδοιπορικό του συνεργάτη μας Νίκου Αϊβαλή δημοσιεύετε στο "Αρκαδικό Βήμα" στο φύλλο Αυγούστου 2009 που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, με πολλές ειδήσεις και νέα από την Αρκαδία.

Μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για σφαγή εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων στο φως της δημοσιότητας...

Κατά την εισβολή του 1974

Associated Press (φωτ. αρχείου) Λευκωσία


Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για εν ψυχρώ σφαγή 320 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την εισβολή του 1974 δημοσίευσε τη Δευτέρα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Afrika.
O Τουρκοκύπριος, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν ένας από τους συνοδούς των αιχμαλώτων, που μεταφέρθηκαν με οκτώ λεωφορεία -40 αιχμάλωτοι στο κάθε λεωφορείο- στο σημείο όπου είχε γίνει η απόβαση, δυτικά της Κερύνειας, σφαγιάστηκαν από Τούρκους στρατιώτες με λόγχες και ξιφολόγχες.
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων.
Οι Ελληνοκύπριοι μετέβησαν σε εκείνο το σημείο προκειμένου να μεταφερθούν με πλοία σε φυλακές της Τουρκίας.
Όταν έφθασαν εκεί είχε καταπλεύσει ένα πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι μόλις αποβιβάστηκαν και πληροφορήθηκαν ότι στα λεωφορεία βρίσκονταν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με ξιφολόγχες και τους σκότωσαν όλους με τρόπο άγριο.
Δήλωσε επίσης ότι και ο ίδιος φοβήθηκε για τη ζωή του γιατί η μανία των Τούρκων στρατιωτών ήταν τόση που υπήρχε κίνδυνος να σφάξουν και τους Τουρκοκύπριους που συνόδευαν τους Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους.
Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, δήλωσε ότι οι 320 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι ίσως να τάφηκαν σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Maremonte της Κερύνειας, το οποίο είχε λειτουργήσει λίγους μόνο μήνες πριν από την εισβολή.
Στη μαρτυρία του ο Τουρκοκύπριος ανέφερε ότι η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου του 1974, δηλαδή λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εν ψυχρώ δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που έχει καταγραφεί από μαρτυρία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ