~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική


Προβλέπεται η διοχέτευση των πόρων στους τομείς εργασίας,
 κλιματικής αλλαγής και εξωτερικής πολιτικής





ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Επιπλέον μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και κατάργηση των περιφερειακών ενισχύσεων για τις πλούσιες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει σχέδιο πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο προϋπολογισμό, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στις προτάσεις της Επιτροπής προβλέπεται η διοχέτευση των κοινοτικών κονδυλίων στις «νέες προτεραιότητες» της ΕΕ και συγκεκριμένα στους τομείς εργασίας, κλιματικής αλλαγής και εξωτερικής πολιτικής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προλογίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από το 2014 και έπειτα.

Με το σημερινό πλαίσιο οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελούν τη μερίδα του λέοντος του κοινοτικού προϋπολογισμού, φθάνοντας στο 78% των συνολικών δαπανών.

Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς ή ποσοστά, το προσχέδιο της Επιτροπής τάσσεται υπέρ της μείωσης των κονδυλίων για την ΚΑΠ και της κατάργησης των ενισχύσεων για τις πλούσιες περιφέρειες της Ενωσης.

Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, οι χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 75% του μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ δικαιούνται περιφερειακών ενισχύσεων, οι οποίες ωστόσο κατευθύνονται όχι σε διοικητικές και αναπτυξιακές επενδύσεις αλλά στο να καταστεί πιο ελκυστική η οικονομία τους.

Βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το 80% των συγκεκριμένων ενισχύσεων κατευθύνεται σήμερα στις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, το 13% στις πλούσιες και το υπόλοιπο στη διασυνοριακή συνεργασία.

Μια από τις προτάσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή είναι η μείωση των ενισχύσεων για τα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, καθώς και «ο περιορισμός της προσδοκίας συνεχούς ενίσχυσης για όσα κράτη-μέλη έχουν φθάσει σε ένα εύλογο σημείο ανάπτυξης», όπως γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Αλλη μια προτεινόμενη «λύση» είναι η σύνδεση των περιφερειακών ενισχύσεων με το διάστημα ένταξης των χωρών στην ΕΕ- πρόταση η οποία θα έχει άμεσες συνέπειες για τις χώρες που επωφελούνται σήμερα περισσότερο, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω σημαντική μείωση του συνολικού μέρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον συγκεκριμένο τομέα, απελευθερώνοντας κονδύλια για τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ».

Μια από αυτές τις «προτεραιότητες» είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, το οποίο θα ενισχύσει την κατανομή κονδυλίων για το περιβάλλον και θα «απλοποιήσει» άλλες πολιτικές όσον αφορά την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.

Το προσχέδιο της Επιτροπής προβλέπει «σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό» σε περίπτωση που η Σύνοδος της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο καταλήξει σε «φιλόδοξη» συμφωνία, όπως για παράδειγμα ο καταμερισμός πόρων σε αναπτυσσόμενες χώρες για την επίτευξη των στόχων τους.

* από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ο παραδοσιακός οικισμός των Άνω Δολιανών, μέσα στο πράσινο του Πάρνωνα

Το παλιό σχολείο των Άνω Δολιανών, κτισμένο σύμφωνα με την ντόπια αρχιτεκτονική και αισθητική, με λευκή μαρμαρόπετρα, αναστήλωσε στις αρχές του 2000 ο Δήμος και δημιούργησε έναν παραδοσιακό ξενώνα, από τους λίγους στην Πελοπόννησο.


Είναι ένας ατμοσφαιρικός ξενώνας, διακοσμημένος με ιδιαίτερο γούστο και μεράκι. Τα δωμάτια έχουν το καθένα διαφορετική διακόσμηση, αλλά όλα έχουν υπέροχη θέα στον κάμπο της Τρίπολης και στα γύρω βουνά. Ακριβώς δίπλα στον ξενώνα, σε ένα κτίριο του 1853, λειτουργεί το εστιατόριο, με εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα.

Το 1821 είναι ένας ξενώνας που ξαφνιάζει με την ομορφιά του και την ευγένεια των ανθρώπων που τον λειτουργούν. Όπως ξαφνιάζει και με το πλήθος των επιλογών που προσφέρει στους επισκέπτες, όσον αφορά τις δραστηριότητες στη φύση. Στον ξενώνα έχει την έδρα του ο Ιππικός Όμιλος Δολιανών που διοργανώνει εκδρομές με άλογα στα βουνά και εκμάθηση ιππασίας σε ενήλικες και παιδιά. Επίσης, η Vita Αctiva, εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων που έχει την έδρα της στα Άνω Δολιανά και την οποία στελεχώνουν οι πλέον ενθουσιώδεις φυσιολάτρες, έχει έτοιμα προγράμματα για πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, τοξοβολία και άλλες αθλητικές, αλλά και αγροτουριστικές δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε μάζεμα κερασιών, βύσσινων, κάστανων και ελιάς, κατασκευή γλυκών και εδεσμάτων με τον παραδοσιακό τρόπο κ.ά.

Η ιστορία του σχολείου είναι στενά δεμένη με τους μετανάστες κατοίκους του χωριού. Ο παραδοσιακός οικισμός των Άνω Δολιανών, μέσα στο πράσινο του Πάρνωνα, αντιμετώπισε όπως και τα περισσότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου την εγκατάλειψη και απομόνωση στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Πολλοί κάτοικοί του έφυγαν για την Αμερική, αναζητώντας την τύχη τους ανάμεσα στις θορυβώδεις καραβιές των Ελλήνων μεταναστών. Άλλοι μετακινήθηκαν στα πιο πεδινά, ανεβαίνοντας μόνο το καλοκαίρι στο χωριό με το εξαιρετικά υγιεινό κλίμα που έχουν τα ορεινά του Πάρνωνα. Με τα χρήματα που έστελναν οι μετανάστες κτίστηκε το σχολείο του χωριού το 1927, για να μαθαίνουν γράμματα τα λιγοστά παιδάκια όσων επέμεναν σε πείσμα των δύσκολων καιρών και τη φτώχιας να ζουν στον τόπο τους, να περιποιούνται τις ανθισμένες αυλές τους και να συναντιούνται με τους συγχωριανούς τους όπως πάντα, στη μικρή πλατεία του χωριού, κάτω από τα πλατάνια.




Αξιοθέατα: Πεζοπορία στον Πάρνωνα με τα γραφικά χωριά, τα ιστορικά μοναστήρια της Παλαιοπαναγιάς, Λουκούς, Παναγίας Μαλεβής, Αγίας Τριάδας, Προδρόμου και τα όμορφα φαράγγια. Πεζοπορία στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Δοκιμή κρασιών στο οινοποιείο Τσέλεπου. Επίσκεψη στο Άστρος με τις όμορφες παραλίες και στο γραφικό Λεωνίδιο. Επίσκεψη στο χωριό Πλάτανος με τους παλιούς νερόμυλους και στο γραφικό χωριό Κοσμάς. Ποδηλασία βουνού. Διαδρομές 4x4 στον Πάρνωνα. Επίσκεψη στις αρχαιότητες της Τεγέας.....