~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Άστρος Κυνουρίας: Γαλάζιο και πράσινο σε γκρίζο φόντο


Το καλοκαίρι στα νησιά, το χειμώνα στα βουνά. Αυτό τον κανόνα ακολουθούν, συνήθως, οι έλληνες, αφήνοντας παραπονεμένες σ' αυτές τις εποχές του χρόνου περιοχές που συνδυάζουν και τα δύο. Υπάρχουν, ωστόσο, η Άνοιξη και το Φθινόπωρο, με τα μαγευτικά χρώματα και τις μεθυστικές τους μυρωδιές, όταν στην προσπάθεια για μια απόδραση από την καθημερινότητα, όλοι αναζητούμε κάτι όμορφο και κοντινό στην Αθήνα (τουλάχιστον όσοι ζουμε σε αυτή). Μία από τις περιοχές που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις είναι και η ανατολική πλευρά του νομού Αρκαδίας, στο Άστρος με τις ελιές, τα πορτοκάλια, τις μεγάλες αμμουδιές, αλλά και τη δυνατότητα για κοντινές εκδρομές στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, με τα γραφικά χωριουδάκια.

Η περιοχή αναπτύχθηκε με βάση δυο ιστορικά χωριά, το Άστρος και το επίνειό του, το Παράλιο Άστρος. Είναι κτισμένα στο μεγάλο κάμπο που βρίσκεται μετά το τελείωμα του Πάρνωνα, στο βορειοανατολικό του τμήμα και αυτή, ακριβώς η αντίθεση στο τοπίο είναι και η πρώτη εικόνα που θα τραβήξει την προσοχή του επισκέπτη, καθώς στην παραλιακή διαδρομή στα ανατολικά της Αρκαδίας, στο δρόμο που καταλήγει στο Λεωνίδιο, στο τοπίο κυριαρχούν, από τη μία πλευρά οι επιβλητικές βουνοπλαγιές του Πάρνωνα και από την άλλη ο κάμπος του Άστρους με τα λιόδεντρα που καταλήγουν στην καταγάλανη θάλασσα, μπροστά από το Παράλιο, μια πολιτεία καθαρά θαλασσινή. Το Παράλιο Άστρος είναι μια πανέμορφη κωμόπολη που ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι κτισμένη στις πλαγιές ενός αστεροειδούς υψώματος που οι ντόπιοι αποκαλούν νησί. Για τους κατοίκους της Αθήνας, το Παράλιο Άστρος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν ιδανικό προορισμό για μια σύντομη απόδραση.

Ο Όρμος του Άστρους είναι μια κλειστή θάλασσα, προφυλαγμένη από το βοριά, με το μόλο για τα καίκια και τα τουριστικά σκάφη και μια εντυπωσιακή αμμουδιά πολλών χιλιομέτρων. Όσοι αρέσκονται στην κοσμικότητα ή και την πολυκοσμία προτιμούν ένα κομμάτι αμμουδιάς μπροστά από τα σπίτια, ενώ για τους πιο μοναχικούς η συνέχεια της παραλίας στα νότια κρύβει πολλά σημεία ερημικά. Το «νησί» του Παράλιου Άστρους στεφανώνεται από το κάστρο του, ένα εντυπωσιακό κτίσμα που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και κτίστηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, πάνω σε προϋπάρχον βενετσιάνικο για να προσφέρει προστασία στον ντόπιο πληθυσμό σε δύσκολες ώρες. Αξίζει να κάνετε ένα μικρό περίπατο στο γραφικό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα ή και μέσα στα δρομάκια του οικισμού, μέχρι το κάστρο. Θα δείτε, ανάμεσα σ' άλλα, το υπαίθριο θέατρο που αυτή την εποχή φιλοξενεί εκδηλώσεις για ντόπιους και επισκέπτες και το Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο με τη σχολή ανοικτής θαλάσσης.

Αφήνοντας το Παράλιο Άστρος, θα ήταν καλό να αφιερώσετε ένα απόγευμα για μια βόλτα στην κωμόπολη του Άστρους, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε το χώρο στον οποίο πραγματοποιήθηκε η ιστορική Β' Εθνοσυνέλευση, στη Σχολή Καρυτσιώτη, που στεγάζει, σήμερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Εκτός απ' αυτά που θα δείτε στο μουσείο, μπορείτε να δώσετε λίγο χρόνο και για μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Εύας, στον οποίο συνεχίζονται, ακόμη και σήμερα, οι ανασκαφές και βρίσκεται βορειοδυτικά του Άστρους, κοντά στην Ιερά Μονή Λουκούς. Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, με κτίσματα των Ρωμαϊκών χρόνων. Εδώ θα δείτε, μεταξύ άλλων, και την Έπαυλη που έκτισε ο Ηρώδης ο Αττικός, το 2ο μ.Χ. αιώνα.

Η περιοχή της βόρειας Κυνουρίας, όμως, κρύβει και φυσικούς θησαυρούς, μοναδικά μνημεία της φύσης, όπως τον υγροβιότοπο του Μουστού που ορίζεται από την ομώνυμη λίμνη νοτιοανατολικά του Άστρους και είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή. Η λίμνη συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια, το μεγαλύτερο από τα οποία κτίστηκε από Βαυαρούς μηχανικούς επί Όθωνα, με σκοπό την αποξήρανσή της. Το χειμώνα είναι τόπος διαχείμασης αποδημητικών πουλιών, ενώ φιλοξενεί και ψάρια, ερπετά, μικρά θηλαστικά και μικρό αριθμό χελωνών καρέτα - καρέτα, που πολλαπλασιάζονται εδώ και ακολουθούν το δρόμο της ανοικτής θάλασσας.

Στην ενδοχώρα, μακριά από τη θάλασσα, σε περιοχές που απλώνονται στις πλαγιές του καταπράσινου Πάρνωνα, υπάρχουν όμορφες διαδρομές που περνούν από γραφικά χωριουδάκια, πυκνά δάση και υγρές χαράδρες. Στην τοποθεσία Ασπίδα, ανάμεσα στα χωριά Πλάτανος και Άγιος Ιωάννης, νοτιοδυτικά του Άστρους και σε ψηλότερα τμήματα του Πάρνωνα, θα βρείτε εντυπωσιακούς καταρράκτες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον στη διάσχισή του παρουσιάζει το Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας, που ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Άγιος Ανδρέας (10 χιλιόμετρα νότια του Άστρους). Η διάσχισή του φαραγγιού τους μήνες Μάιο και Ιούνιο γίνεται μέσα από μικρούς καταρράκτες και έντεκα λίμνες, ενώ σε κάποια σημεία γίνεται τόσο στενό που μπορεί κανείς να αγγίξει και τις δυο πλευρές, απλώνοντας τα χέρια. Στο χωριό Πλάτανος αξίζει να κάνετε και μια περιήγηση στα στενά δρομάκια και να απολαύσετε ένα δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Χωριό με έντονα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι και η Καστάνιτσα, από τα ψηλότερα του Πάρνωνα, στην οποία θα φτάσετε μέσα από δρόμο με στροφές, που περνά αντικριστά της κορυφής του, της Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας,, που βρίσκεται στα 1934 μέτρα.
Στην περιήγησή σας, τέλος, μπορεί να έχει μια θέση και ο Βυζαντινός Πολιτισμός, που απαντάται σε εκκλησιές και μοναστήρια, όπως την Ιερά Μονή Λουκούς, 4 χιλιόμετρα από το Άστρος, με επιβλητικό ναό του 12ου αιώνα, ή την Αγία Τριάδα Μελιγούς, στο δρόμο για τον Άγιο Πέτρο, που γιορτάζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής (του Αγίου Πνεύματος).

Θα πάτε…Κατηφορίστε με αρχικό προορισμό σας το Άργος, είτε μέσω της Εθνικής Κορίνθου - Τρίπολης είτε μέσω της παλιάς οδού Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου. Συνεχίστε με κατεύθυνση νότια προς Μύλους - Κιβέρι - Ξηροπήγαδο και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα δείτε τον κάμπο του Άστρους.

Θα φάτε…Αναζητήστε το ντόπιο αρνί και κατσίκι του Πάρνωνα, με όποιο τρόπο κι αν το βρείτε μαγειρεμένο. Επίσης στο Παράλιο έρχονται από τα καίκια θαλασσινά κάθε είδους, ενώ το φαγητό θα συνοδεύσετε με ελιές από τα λιόδεντρα του Άστρους και σαλάτες με ζαρζαβατικά από το κάμπο και τοπικό λάδι. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος, που δεν είναι καθαρά τουριστικά, αλλά είναι ανοικτά όλο το χρόνο. Ρωτήστε γι αυτά και επιλέξτε τα, για την καλή, παραδοσιακή κουζίνα, με ντόπιους μεζέδες.

Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους
Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα για το νεοελληνικό Κράτος και την εξέλιξή του έλαβαν χώρα στο Άστρος, το 1823. Η Β' Εθνοσυνέλευση έγινε στις 29 Μαρτίου, υπό την Προεδρεία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στις 13 Απριλίου ψήφισε το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Επαναστατημένης Ελλάδας, που ονομάστηκε Νόμος της Επιδαύρου, αφού βασίστηκε στο Σύνταγμα της Επιδαύρου. Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης έγιναν στο «Αγροκήπιο» του Άστρους, δίπλα στη Σχολή Καρυτσιώτη. Σήμερα ο χώρος έχει διατηρηθεί για να θυμίζει στις επόμενες γενιές ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, ενώ από το 1899 είναι τοποθετημένη σχετική αναθηματική πλάκα. Στη Σχολή Καρυτσιώτη είναι στεγασμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους με ευρήματα από τη γύρω περιοχή και κυρίως από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Εύας.

* από την εφημ. "H KAΘHMEPINH"

H μοναδικότητα της Τσακωνιάς...



Πρόταση ανάπτυξης για την Κυνουρία
Η Κυνουρία πληρώνει την έλλειψη μίας αναπτυξιακής πολιτικής για την περιφέρεια και την αδυναμία ή την έλλειψη βούλησης της πολιτικής εξουσίας να χαράξει και να υλοποιήσει μια στρατηγική προοπτικής που θα αναδείξει τον πλούτο της, τη μοναδικότητα της Τσακωνιάς και θα περιορίσει την ερήμωση των χωριών.
Ειδικά για έναν τόπο με τόσες ιδιαιτερότητες, τόσο εξαίσιο φυσικό κάλλος όπως η επαρχία μας, πρέπει να τον γνωρίσεις και να τον αγαπήσεις γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να προσφέρεις.
Η Κυνουρία και ο Πάρνωνας πρέπει να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης। Δεν θα πάψω ποτέ να λέω ,μέχρι να υλοποιηθεί, πως το ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επαρχίας μας.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κυνουρίας είναι η φυσική της ομορφιά και η ιστορία της. Το μέλλον της στηρίζεται σε μορφές ήπιας ανάπτυξης που θα έχει ως βάση αυτά τα δυο οικονομικά μεγέθη, τη φύση και τον πολιτισμό.
Η αξιοποίηση τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του τουρισμού όπου σε συνάρτηση με την αγροτική ανάπτυξη, την κτηνοτροφία και την αλιεία μας θα καταστήσουν την επαρχία μας κέντρο ανάπτυξης και τουρισμού.
Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου ανάπτυξης απαιτεί :
- Την ανάδειξη και προβολή της φυσικής ομορφιάς με ήπιες μορφές παρέμβασης στα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ώστε να προστατευθούν και να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό (Υγροβιότοπος Μουστού κλπ).Με διάνοιξη δρόμων, χάραξη πεζοπορικών-ορειβατικών μονοπατιών, διαμόρφωση χώρων αναψυχής σε ποτάμια, γεφύρια, εξωκλήσια, με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος βουνό-θάλασσα.
- Την διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Όλα τα χωριά μας είναι πετρόκτιστα με ξεχωριστή προσωπικότητα και πρέπει να διατηρήσουν ή να επανεύρουν την παλιά τους όψη.
Να υπάρξει φροντίδα να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή βρύσες, γεφύρια ,σχολεία.
- Να υπάρξει προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων .Να αναστηλωθούν –συντηρηθούν τα μνημεία (κάστρα, ναοί, μοναστήρια, γεφύρια)
- Την προβολή-ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του τόπου.
- Την διατήρηση και προβολή εθίμων.
- Την προσφορά αγνών-τοπικών προϊόντων.
- Την δημιουργία ξενώνων.
-Τη δημιουργία διαδρομής προσκυνήματος(Ελωνα-Σίντζα-Μαλεβή-Αρτοκωστά-Καρυά Πρόδρομος-Λουκού-Παλαιοπαναγιά)
-Τη διαφήμιση του τόπου μέσω ΤΒ- διαδίκτυο-έντυπα.

Χρέος και υποχρέωση όλων μας είναι να προστατεύσουμε τα πλεονεκτήματα μας και να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση ή τρίτον να καταστρέψει το φυσικό μας πλούτο, να παραγκωνίσει και να διαστρεβλώσει την Ιστορία μας

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Νατάσας Πετρούλια στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και στην εκπομπή «Επί της ουσίας», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Μανιατάκο και Μηνά Αρτόπουλο (20/3/2007) για την ανάπτυξη της Κυνουρίας μπορείτε να ακούσετε εδώ: http://boomp3.com/listen/bzvr6iqur_y/ραδιοφωνική-συνέντευξη-20-3-07)

Άνω Δολιανά: Ένας παραδοσιακός οικισμός-αποκάλυψη









Όταν οι εκδρομείς κατακλύζουν τα τουριστικά χωριά της Πελοποννήσου, εσείς μπορείτε να «χαθείτε» για να βρεθείτε κάπου που το θρόισμα των φύλλων και ο καλπασμός των αλόγων είναι οι μοναδικοί ήχοι που διαταράσσουν την ησυχία του βουνού. Αποκάλυψη παραμένει το νοικοκυρεμένο χωριό της Αρκαδίας, τα Άνω Δολιανά.

Από τη Θάλεια Αργείτη

Σε αργούς ρυθμούς
Θα το βρούμε αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά του Πάρνωνα, ενώ στον ορίζοντα ξεχωρίζουν οι κορυφές του Μαινάλου, του Χελμού, του Ερύμανθου και του Αρτεμισίου. Ανεπιφύλακτα θα το συνιστούσα, αφού εδώ συνδυάζεται το σκιερό δάσος από καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές και πυκνά πλατάνια με έναν παραδοσιακό οικισμό φτιαγμένο με μάρμαρο, πέτρα και κεραμίδι. Οι μέρες μας θα περάσουν ήρεμα μαζί με τους λιγοστούς μονίμους κατοίκους. Θα κάνουμε βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια και θα αράξουμε στην πλατανοσκέπαστη πλατεία μπροστά στο αρκαδικό οροπέδιο για καφέ και ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Για λαγοτό και χειροποίητες πατάτες
Η κυρία Βάσω θα μας καλοδεχτεί στον «Πλάτανο» [2710-243178], για να μας σερβίρει κουνέλι με σκόρδο [λαγοτό], λουκάνικα, σουτζουκάκια, χειροποίητες πατάτες αλλά και αγριογούρουνο. Αυτά που θα κάνουμε μέσα στον οικισμό είναι να μπούμε στην πετρόχτιστη εκκλησία του Αϊ-Γιώργη ή να δούμε το σπίτι του Χριστοφίλη, που πήρε το όνομα Τουρκοφάγος όταν ταμπουρωμένος εδώ μαζί με άλλους Δολιανίτες αντιστάθηκε στους Τούρκους.



Ένα σαλέ στον Πάρνωνα
Τη διαφορά στο χωριό την κάνει το πού θα μείνεις και η απόλαυση της φύσης. Ένας πανέμορφος «Ξενώνας 1821» [2710-234080], το παλιό πέτρινο σχολείο, θα μας φιλοξενήσει στα καλαίσθητα ρουστίκ δωμάτιά του μεταφέροντάς μας νοητά στο παρελθόν. Εγώ, βέβαια, θα πρότεινα και κάτι πιο «βουκολικό». Λίγο πάνω από το χωριό, στη θέση Χορευταρού, το «Δασικό Χωριό» [2710-222194, 6978971575] απλώνει τα 20 ξύλινα σπιτάκια του, σε μια έκταση 29 στρεμμάτων. Ξύλο, λιτότητα και ζεστή ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν το συγκρότημα που υπόσχεται όμορφες στιγμές στο κεντρικό σαλέ, γύρω από τη φωτιά με κουβέντα, επιτραπέζια παιχνίδια, πολύ τσίπουρο και σπιτική κουζίνα. Ο ιδιοκτήτης μάς προτείνει να βγούμε στην ύπαιθρο κάνοντας εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού ή πεζοπορία. Θα αποχαιρετήσουμε τον Πάρνωνα ιππεύοντας ένα από τα άλογα του Ιππικού Ομίλου [2710-234027], απαραίτητη εμπειρία για τη φυσιολατρική μας εξόρμηση.