~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Άνω Δολιανά: Ένας παραδοσιακός οικισμός-αποκάλυψη









Όταν οι εκδρομείς κατακλύζουν τα τουριστικά χωριά της Πελοποννήσου, εσείς μπορείτε να «χαθείτε» για να βρεθείτε κάπου που το θρόισμα των φύλλων και ο καλπασμός των αλόγων είναι οι μοναδικοί ήχοι που διαταράσσουν την ησυχία του βουνού. Αποκάλυψη παραμένει το νοικοκυρεμένο χωριό της Αρκαδίας, τα Άνω Δολιανά.

Από τη Θάλεια Αργείτη

Σε αργούς ρυθμούς
Θα το βρούμε αμφιθεατρικά χτισμένο σε πλαγιά του Πάρνωνα, ενώ στον ορίζοντα ξεχωρίζουν οι κορυφές του Μαινάλου, του Χελμού, του Ερύμανθου και του Αρτεμισίου. Ανεπιφύλακτα θα το συνιστούσα, αφού εδώ συνδυάζεται το σκιερό δάσος από καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές και πυκνά πλατάνια με έναν παραδοσιακό οικισμό φτιαγμένο με μάρμαρο, πέτρα και κεραμίδι. Οι μέρες μας θα περάσουν ήρεμα μαζί με τους λιγοστούς μονίμους κατοίκους. Θα κάνουμε βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια και θα αράξουμε στην πλατανοσκέπαστη πλατεία μπροστά στο αρκαδικό οροπέδιο για καφέ και ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Για λαγοτό και χειροποίητες πατάτες
Η κυρία Βάσω θα μας καλοδεχτεί στον «Πλάτανο» [2710-243178], για να μας σερβίρει κουνέλι με σκόρδο [λαγοτό], λουκάνικα, σουτζουκάκια, χειροποίητες πατάτες αλλά και αγριογούρουνο. Αυτά που θα κάνουμε μέσα στον οικισμό είναι να μπούμε στην πετρόχτιστη εκκλησία του Αϊ-Γιώργη ή να δούμε το σπίτι του Χριστοφίλη, που πήρε το όνομα Τουρκοφάγος όταν ταμπουρωμένος εδώ μαζί με άλλους Δολιανίτες αντιστάθηκε στους Τούρκους.



Ένα σαλέ στον Πάρνωνα
Τη διαφορά στο χωριό την κάνει το πού θα μείνεις και η απόλαυση της φύσης. Ένας πανέμορφος «Ξενώνας 1821» [2710-234080], το παλιό πέτρινο σχολείο, θα μας φιλοξενήσει στα καλαίσθητα ρουστίκ δωμάτιά του μεταφέροντάς μας νοητά στο παρελθόν. Εγώ, βέβαια, θα πρότεινα και κάτι πιο «βουκολικό». Λίγο πάνω από το χωριό, στη θέση Χορευταρού, το «Δασικό Χωριό» [2710-222194, 6978971575] απλώνει τα 20 ξύλινα σπιτάκια του, σε μια έκταση 29 στρεμμάτων. Ξύλο, λιτότητα και ζεστή ατμόσφαιρα χαρακτηρίζουν το συγκρότημα που υπόσχεται όμορφες στιγμές στο κεντρικό σαλέ, γύρω από τη φωτιά με κουβέντα, επιτραπέζια παιχνίδια, πολύ τσίπουρο και σπιτική κουζίνα. Ο ιδιοκτήτης μάς προτείνει να βγούμε στην ύπαιθρο κάνοντας εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού ή πεζοπορία. Θα αποχαιρετήσουμε τον Πάρνωνα ιππεύοντας ένα από τα άλογα του Ιππικού Ομίλου [2710-234027], απαραίτητη εμπειρία για τη φυσιολατρική μας εξόρμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: