~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ: "ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ"

ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ"ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ"
του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΚΩΤΣΙΑ
Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ. 432, Α' έκδοση Ιούνιος 2009
Ο Πέτρος Χαρίσης θα θυμάται για πάντα εκείνο το πρωινό του 1924, όταν επέστρεφε από την Αμερική. Tα ξερά φύλλα που είχαν σκεπάσει το μονοπάτι του δάσους έτριζαν κάτω από τα πόδια του, και το κυπρί του μουλαριού χτυπούσε ρυθμικά σε κάθε του βήμα. Αναρωτιόταν αν η επιστροφή αυτή θα ήταν η στερνή έπειτα από τόσες περιπέτειες ή, αντίθετα, θα αποτελούσε μια νέα σελίδα στη ζωή του. Κάπως έτσι, κοντά στα βουνά της Μουργκάνας, στα σύνορα Αλβανίας και Ελλάδας, ο Πέτρος Χαρίσης κάνει το καινούργιο του ξεκίνημα. Εκεί, στην όχθη του Ξεριά, αποφασίζει να χτίσει μια παράγκα γύρω από την οποία στη συνέχεια θα αναπτυχθεί το κέντρο του νέου χωριού. Η φαμίλια του αβγαταίνει, το ίδιο και η περιουσία του, ώσπου τα σύνορα που είχαν χωρίσει το χωριό στα δύο έκλεισαν.

Ο Πέτρος Χαρίσης θα θεωρείται πλέον Αλβανός πολίτης. Και η ζωή του, όπως την ονειρευόταν, δε θα είναι ποτέ πια η ίδια. Πολιτικές συγκρούσεις, εθνικοί κατατρεγμοί, διαψεύσεις προσδοκιών, υποθέσεις κατασκοπείας που διαπλέκονται με προσωπικές ιστορίες, ζωές και όνειρα κομμένα στη μέση, οικογενειακά δράματα, όλα ρίχνουν φως σε μια σκοτεινή ιστορική περίοδο τριάντα πέντε χρόνων.


* * * * * *ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗΟ Τηλέμαχος Κώτσιας αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στο σώμα της ελληνικής λογοτεχνίας. Τα κείμενά του δεν είναι ηθογραφικά, είναι ρεαλιστικά, ποτισμένα όμως με το άρωμα ενός βαλκανικού πριμιτιβισμού που δε βρίσκεται στα κείμενα κανενός άλλου Έλληνα συγγραφέα.

Νίκος Μπακουνάκης, εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
* * * * * *
Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Βρυσερά της Δρόπολης, στη Βόρειο Ήπειρο. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως μεταφραστής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Εκδόσεις Ψυχογιός http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=22730

60 χρόνια στον ..αέρα ΕΡΑ Τρίπολης

* 1949 - 2009 *

Γενέθλια για τον ιστορικό σταθμό της Πελοποννήσου


Ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός της Πελοποννήσου κλείνει ακριβώς 60 χρόνια, ανελλιπούς, παρουσίας στα ερτζιανά κύματα, αχώριστος σύντροφος χιλιάδων ακροατών όλης της περιφέρειας.

Ήταν η 10η Ιουλίου του 1949 όταν βγήκε στον ..αέρα, για πρώτη φορά, η φωνή του σταθμού που έμελλε να είναι η καλύτερη παρέα των φίλων του ραδιοφώνου στην Τρίπολη, στην Αρκαδία, αλλά και στην Πελοπόννησο γενικότερα.Ένας νεαρός, τότε, Σπαρτιάτης , ο Φάνης Ανδριώτης, ήταν ο εμπνευστής του σταθμού και με το μεράκι που διέθετε δημιούργησε ένα μικρό – τότε- πομπό που λίγο αργότερα τον παραχώρησε στο κράτος.

Ο σταθμός πέρασε από διάφορα στάδια, ως θυγατρικός της κεντρικής κρατικής ραδιοφωνίας, μεταδίδοντας τα παλιότερα χρόνια το αθηναϊκό πρόγραμμα και ελάχιστες εκπομπές τοπικού περιεχομένου.Από τη δεκαετία του 80 και μετά το ραδιόφωνο της ΕΡΤ "απλώθηκε" στην περιφέρεια με τον τότε διευθυντή περιφερειακών σταθμών Κώστα Βαλέτα να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους δημοσιογράφους και παραγωγούς εκπομπών οι οποίοι, πραγματικά, έδωσαν άλλο αέρα στα περιφερειακά ραδιόφωνα.
Έτσι και στην Τρίπολη ο σταθμός "ζωντάνεψε" με εκπομπές ενημερωτικές, μουσικές , ζωντανές μεταδόσεις, με παραγωγή εκπομπών λόγου κλπ.Τα μικρόφωνα ανοίχτηκαν στην κοινωνία της Πελοποννήσου, οι ακροατές και οι φορείς βρήκαν βήμα διαλόγου και μια φωνή για τα θέματα της καθημερινότητάς τους. Παναγιώτης Καρούτζος, Βασίλης Ζαχαρόπουλος, Νίκος Θεοδωράκης και ο ( σημερινός ) Γιάννης Φούτρης είναι οι άνθρωποι που έχουν διευθύνει το σταθμό της ΕΡΑ Τρίπολης τα τελευταία 25 χρόνια, βάζοντας ο καθένας τη δική του σφραγίδα στην πολύχρονη αυτή πορεία.Από κοντά η ομάδα των τεχνικών, των δημοσιογράφων, οι μουσικοί παραγωγοί και το διοικητικό προσωπικό συμβάλλουν καθημερινά στη "μάχη" για την άμεση ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία."Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", έτσι στην Τρίπολη η προσπάθεια είναι συνεχής. Σε μια εποχή με πολλά ΜΜΕ, με το τοπίο να αλλάζει ραγδαία και η τεχνολογία να προσφέρει ποικιλία επιλογών η ΕΡΑ Τρίπολης, στους 95,3 των FM και στους 1314 των AM (σύντομα και στο διαδίκτυο) μεταφέρει πάντα τον παλμό της τοπικής κοινωνίας, είναι δίπλα στον πολίτη-ακροατή, με έγκαιρη πληροφόρηση και ψυχαγωγία για όλους.10 Ιουλίου 1949- 10 Ιουλίου 2009. 60 χρόνια….


Η ΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ γιορτάζει.
Μαζί και οι ακροατές της.
Κι εύχονται ο αγαπημένος τους σταθμός να γιορτάσει πολλές ακόμη επετείους.
Γιατί ο τόπος χρειάζεται μια δυνατή "φωνή" με συνέπεια και συνέχεια.
Χρόνια Πολλά.

τηλ. 2710 -224857, 223939