~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Απόπειρα πώλησης υπεραιωνόβιας ελιάς ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Κουτρούφων

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 μας καταγγέλθηκε ότι από το κτήμα του κληροδοτήματος Παναγιώτου Γιαννούκου, που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Τ.Δ. Κορακοβουνίου, εκριζώθηκε, χωρίς άδεια, μία υπέρ αιωνόβια ελιά, με σκοπό να πωληθεί σε ιδιώτη για καλλωπιστικό σκοπό.
Το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου κ. Δαλιάνη Γεώργιου και του Προέδρου του Τ.Δ. Κουτρούφων κ. Βλάχο Δημήτρη, που με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου Άστρους, κατάφεραν να αποτρέψουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τη φόρτωση και μεταφορά του δένδρου, το οποίο βρέθηκε, ξεριζωμένο, έξω από το γήπεδο του Κορακοβουνίου, δηλαδή εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο όπου φύονταν. Επάνω του υπήρχαν ακόμα οι τεράστιοι ιμάντες με τους οποίους είχε μεταφερθεί μέχρι εκεί.
Από την αυτοψία της γεωπόνου του Δήμου κ. Μαγκλή Ανθούλας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για υπεραιωνόβια ελιά – ηλικίας μεγαλύτερης των χιλίων ετών - με σημαντικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αξιόλογη αισθητική παρουσία, με περίμετρο κορμού 9 και πλέον μέτρα! και ύψος κορμού πάνω από 4 μέτρα.
Το δέντρο αποτελεί ζωντανό μνημείο της φύσης και ήταν άρρηκτα δεμένο με τις οικονομικές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής καθώς η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή έχει ιστορία πολλών χρόνων.
Το ελαιόδεντρο, που θεωρείται το γηραιότερο της ευρύτερης περιοχής, είχε ξεριζωθεί με ύψος μπάλας χώματος και ριζών περίπου 70 εκατοστά και καθώς είχαν κοπεί πολλές από τις ρίζες του, η κάθε ώρα που περνούσε μετρούσε αρνητικά για τη διάσωσή του.
Με κατεπείγουσες διαδικασίες, το δένδρο μεταφυτεύθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, πάνω από την πλατεία των Κουτρούφων, ύστερα από σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, οι οποίοι επέδειξαν αξιοπρόσεχτη ευαισθησία.
Οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

 Από το Γραφείο Τύπου Δήμου Β. Κυνουρίας