~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου "Στρατηγός Δ. Πλαπούτας και Αγωνιστές"


ΤΡΙΠΟΛΗ



 Ε ταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου "Στρατηγός Δ. Πλαπούτας και Αγωνιστές". Εκλέχτηκε πρόεδρος ο καθηγητής Πάνος Ηλιόπουλος του εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου στις 17 Μαΐου, στα γραφεία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, με τριετή θητεία. 
Αντιπρόεδρος: Ελένη Θανοπούλου. Ταμίας: Αλέξανδρος Λιακόπουλος. Γραμματέας: Βασίλης Ηλιόπουλος. Μέλος: Γεώργιος Πραχαλιάς. 
Εναρκτήριο έργο η αποκατάσταση του Πύργου Πλαπούτα στο Παλούμπα Γορτυνίας, και στη συνέχεια η δημιουργία Μουσείου. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Καλή αρχή σε όλους.
~~~~~~~~~~~~~~~~

Με έδρα την Τοπική Κοινότητα  Παλούμπα στο δήμο Γορτυνίας

Στην παραχώρηση χώρου στο δημοτικό κτήριο του Παλούμπα στη ΔΕ Ηραίας του δήμου Γορτυνίας, για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της νεοϊδρυθείσας εταιρείας ιστορικής και πολιτισμικής δράσης μουσείου, με την επωνυμία «Στρατηγός Δημητράκης Πλαπούτας και αγωνιστές» προχώρησε με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την εταιρεία συστήνουν μέλη της οικογένειας Πλαπούτα και άλλων αγωνιστών και φίλων που διαθέτουν κειμήλια της ιστορικής οικογένειας και ιστορικά ντοκουμέντα και τα οποία έχουν δεσμευτεί με τη συμμετοχή τους σε αυτήν, να τα διαθέσουν ως εκθέματα στον μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί μέσα στο υπό αναστήλωση ιστορικό κτήριο της οικίας Πλαπούτα.
Η έκθεση των κειμηλίων κατόπιν μουσικολογικής μελέτης είναι προϋπόθεση στην πράξη ένταξης και χρηματοδότησης της μελέτης αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου.
Η εν λόγω εταιρεία είχε ζητήσει να της παραχωρηθεί χώρος του δημοτικού κτηρίου στην Τ.Κ. Παλούμπα για έδρα της. Στους σκοπούς της μάλιστα για την υποστήριξη του έργου αναστήλωσης του ιστορικού κτιρίου και την προβολή του, έχει και την λειτουργία παραδοσιακού καφενείου εντός του οποίου θα προβάλλονται τα ιστορικά τεκμήρια.
Να σημειώσουμε ότι για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε και ημερίδα στις 22 Μαρτίου στο Τ.Κ. Παλούμπα με τη συμμετοχή ιστορικών, ερευνητών, της μουσειολόγου, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής όπου παρουσιάστηκε και η συγκεκριμένη πρόταση.
Ειδικότερα στο σκοπό της Εταιρείας αναφέρεται:
«Σκοπός της Εταιρίας είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση των προσπαθειών που γίνονται για τη μελέτη, προστασία, συντήρηση και αναστήλωση του Πύργου Πλαπούτα και των αρχαιολογικών χώρων που περιβάλλουν την περιοχή και γενικότερο του Δήμου Γορτυνίας, ως μοναδικών δειγμάτων πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργίας, καθώς και η προβολή των μνημείων αυτών και της εν γένει πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 
Η προάσπιση και ανύψωση στη συνείδηση του λαού των ελληνικών λαογραφικών παραδόσεων της Αρκαδικής γης. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις εθνικού ενδιαφέροντος. Η διοργάνωση ημερίδων προς ενίσχυση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Η δημιουργία συλλογής κειμηλίων, ιστορικών εγγράφων από την εθνική δράση των ενδόξων γενών του Έθνους, καθώς επίσης και η συλλογή κειμηλίων και ιστορικών εγγράφων από τη εθνική δράση του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα και άλλων Αγωνιστών. 
Οι παραπάνω συλλογές θα έχουν αποκλειστικό προορισμό να εμπλουτίσουν το μουσειακό χώρο του Πύργου Πλαπούτα για την αναστήλωση του οποίου και τη δημιουργία συναφών χώρων διαλαμβάνει και προβλέπει η σχετική απόφαση ένταξης του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η θέσπιση βραβείων για όσους ερευνούν, προβάλλουν προσωπικότητες ατόμων, που κατάγονται από την Αρκαδία με σημαντική προσφορά στον Ελληνισμό και την Πατρίδα μας»
Ε.Τ.
____________
http://www.arcadia-news.gr/