~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

"Διάζωμα", σειρά έχει το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Αρκαδίας


Αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό έργο εκπονεί η κίνηση πολιτών «Διάζωμα», η οποία έχει θέσει ως στόχο της την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων της ελληνικής επικράτειας.
Μετά τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Δελφών και της Μακύνειας (Δήμος Αντιρρίου), σειρά έχει το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Αρκαδίας. Στη κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής πραγματοποιήθηκε πρόσφατα εκδήλωση σε συνεργασία με την «Παναρκαδική Ομοσπονδία» και τη ΛΘ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την «πλήρη αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου».
Η διδάκτωρ αρχαιολογίας και προϊσταμένη της ΛΘ΄ Εφορίας Άννα Καραπαναγιώτου και η αρχαιολόγος Γαρυφαλλιά Σμέρου παρουσίασαν εξειδικευμένη μελέτη σχετικά με τις ανάγκες του μνημείου. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος παρουσίασε τις προτεινόμενες λύσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, υπό μορφή ενός προγράμματος τριών διαδοχικών φάσεων. Η πρώτη φάση, συνολικού κόστους 50.000 ευρώ, αφορά τις πρώιμες και άμεσες εργασίες αποκατάστασης. Η δεύτερη φάση, συνολικού κόστους 100.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη διενέργεια δοκιμαστικών, ερευνητικών τομών, ενώ η τρίτη και τελευταία, ύψους 50.000 ευρώ, έγκειται στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αναστήλωσης.
Η κίνηση πολιτών «Διάζωμα» εξασφάλισε μια συμβολική χορηγία ύψους 30.000 ευρώ από την Attica Bank για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης των εργασιών, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Μπένος, έχουν ήδη ξεκινήσει. Το κόστος της δεύτερης φάσης των ανασκαφικών εργασιών για την αποκάλυψη του μνημείου θα καλυφθεί από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και από χρήματα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας. Η τρίτη φάση θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του μνημείου. 
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας διέθεσε 200.000 ευρώ με τα οποία διανοίχθηκε ένας σύγχρονος δρόμος πρόσβασης στο θέατρο. Τέλος, ο κ. Μπένος υπογράμμισε την αξία της συμβολής των πολιτών για την αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων της χώρας, στόχο τον οποίο έχει αναλάβει να υπηρετήσει το «Διάζωμα».


Εφημερίδα "kathimerini.gr"
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011