~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη για την πορεία των μέτρων της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές

Σύσκεψη υπό την ηγεσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελου Μειμαράκη και την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού, του Υφυπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Δημήτρη Κοντού, του Υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Θόδωρου Αμπατζόγλου, της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγέλας Αβούρη, του Διοικητή της IV Μεραρχίας Πεζικού Υποστρατήγου κ. Σπύρου Βούλγαρη, των Νομαρχών Αρκαδίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Λακωνίας κ. Κωνσταντίνου Φούρκα, Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκου, Κορινθίας κ. Νίκου Ταγαρά πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη με θέμα την παρακολούθηση της πορείας των μέτρων της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η παρακολούθηση και η εντατική δουλειά για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγέλα Αβούρη δήλωσε «Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στις δασικές εκτάσεις, αλλά και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές.
Ήδη 170 δασεργάτες εργάζονται στις πυρόπληκτες περιοχές στους τέσσερις νομούς (Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας) και κατασκευάζουν σειρά έργων κορμοφραγμάτων και κορμοδεμάτων για να προστατεύσουμε τις περιοχές.
Έχουν εγκριθεί νέες πιστώσεις προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το αντιδιαβρωτικό έργο και να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα, από το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκονται σε εξέλιξη τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στους μεγάλους χειμάρρους και ποταμούς των λεκανών απορροής.

Στη Μεσσηνία έχει ολοκληρωθεί ήδη ο καθαρισμός της κοίτης του χειμάρρου Νέδοντα και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στον πόταμο Αριος και το χείμαρρο Τσακώνας.

Στην περιοχή της Αρκαδίας, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χείμαρρο «Ξερίλα» του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και των συμβαλλόμενων ρεμάτων σ’ αυτόν.

Οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του χειμάρρου Ξηριά στην Κορινθία έχουν ολοκληρωθεί στο 50% ενώ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες καθαρισμών του ποταμού Ευρώτα και του χειμάρρου Κελεφίνας στην Λακωνία.

Παράλληλα πρέπει να σας πω, ότι ομάδα μελετητών εργάζεται για τα αντιπλημμυρικά κατασκευαστικά έργα που πρέπει να γίνουν σε αυτές τις περιοχές. Μέσα σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι.»

Προς αντιμετώπιση και περιορισμό των πιθανών κινδύνων πλημμύρων στις καμένες εκτάσεις αλλά και κατάντη αυτών, δηλαδή στις περιοχές που η κλίση των εδαφών γίνεται μικρή έχουν ξεκινήσει επείγοντα αντιδιαβρωτικά έργα με την κατασκευή κορμοδεμάτων στις πλαγιές και κορμοφραγμάτων στα ρέματα.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι εργασίες ξεκίνησαν από τις 6 Σεπτεμβρίου με δασικούς συνεταιρισμούς και εργολήπτες δασοτεχνικών έργων. Τα έργα αυτά ευρίσκονται σε εξέλιξη στους νομούς Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Αρκαδία
Επεμβάσεις έχουν γίνει και ευρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιοχή Αραχαμίτες –Ασέα. Στο έργο αυτό εργάζεται ο Δασικός Συνεταιρισμός Ελασσόνας Λαρίσης με 20 υλοτόμους –δασεργάτες. Στην περιοχή του Μακρησίου και την λεκάνη Μεγαλόπολης εκτελούνται εργασίες από το Δασικό Συνεταιρισμό Καλαμπάκας Τρικάλων με 10 υλοτόμους –δασεργάτες και από το δασικό Συνεταιρισμό της Καστάνιτσας Αρκαδίας με άλλους 10 υλοτόμους –δασεργάτες. Συνολικά εργάζονται περί τους 40 υλοτόμους –δασεργάτες.