~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

«Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800 – 1945»

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Β. Σκολαρίκου     



Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Παρουσίαση τού βιβλίου «Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας  και της Γορτυνίας την περίοδο 1800 – 1945», τού συγγραφέα Βασιλείου Σκολαρίκου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» της «Στοάς Βιβλίου» στο κέντρο της Αθήνας.
Λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Σεβ. Μητρ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. κ. Ιερεμίας με τον Πρωτοσύγκελο Αρχ/τη π. Ιάκωβο Κανάκη και οι κληρικοί: π. Θεόκλητος Μαλεβίτης, π. Συμεών Συνοδινός, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κηφισιάς- Αμαρουσίου & Ωρωπού εφημέριος του Αγ. Δημητρίου Κηφισιάς π. Χρήστος Κυριακόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Αναργύρων Πλάκας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Νεκτάριος Μαμαλούκος και ο π. Παναγιώτης Ρήγας.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ζυγοβιστινή Πολιτικός Επιστήμων κ. Αντωνία Αγγελοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην βιογραφία του συγγραφέως Βασιλείου (Λάκη). Σκολαρίκου.
Στη συνέχεια ο Δρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ενώσεως, από τα Λαγκάδια καταγόμενος Ηλίας Γιαννικόπουλος, ανέφερε για το βιβλίο, πως «δεν είναι μια συνθετική ιστορική πραγματεία. Με όλα τα έγγραφα που εμπεριέχονται στο βιβλίο ανασταίνεται μια εποχή και παρουσιάζεται ανάγλυφη η οικονομική, κοινωνική, και πολιτική ζωή της Δημητσάνας και όλης της επαρχίας Γορτυνίας για ένα περίπου αιώνα (1830-1930). Τα έγγραφα είναι άκρως αποκαλυπτικά για τα ήθη, τη νοοτροπία, τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις εκείνης της περιόδου».
Ο λόγος δόθηκε στην Δημητσανίτισσα Καθηγήτρια Φιλολογίας και Δρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δήμητρα Αγγελοπούλου. Χαρακτήρισε το βιβλίο «σπουδαίο τρίπτυχο, καθώς περιλαμβάνει επιστολές, έγγραφα και φωτογραφίες που καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα σχεδόν 150 ετών. Οι 511 επιστολές που περιλαμβάνει το βιβλίο, αποτελούν αληθινό θησαυρό παρέχοντας στοιχεία πολιτικού, οικονομικού, αλλά και κοινωνικού και λαογραφικού περιεχομένου».
Μεταξύ των ομιλιών των δύο πανεπιστημιακών αναλυτών, ο εκδότης της εφημερίδας «ΖΑΤΟΥΝΑ» Νικόλης Φίλης διάβασε από το βιβλίο έγγραφα του 1902 περί του ελέγχου και της κομματικής κατευθύνσεως ετεροδημοτών από κομματάρχες σε επικείμενες εκλογές καθώς και έγγραφα αναφερόμενα σε ρουσφέτια εκείνης της εποχής, δηλαδή όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα.
Τέλος ο συγγραφέας Βασίλειος Σκολαρίκος εξιστόρησε τον τρόπο με τον οποίο περιήλθε στα χέρια του, το διακοσίων ετών πρωτογενές αδημοσίευτο υλικό το οποίο στη συνέχεια με την χορηγία του Τάκη Ι. Γκιώνη, από την Αυστραλία εκδόθηκε στο μεγάλου σχήματος βιβλίο.
Στη συνέχεια απηύθυνε ένθερμο πατριωτικό χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ Ιερεμίας ο οποίος τόνισε πως με υπερηφάνεια φέρει το όνομα που, θεία βουλήσει του εδόθη, δηλαδή «Ο Γόρτυνος», αλλά και του μεγάλου χρέους που είναι επιφορτισμένος δηλαδή του συνεχιστή και διαδόχου του Εθνομάρτυρος Αγ. Γρηγορίου του Ε΄ του εκ Δημητσάνης.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος εξάροντας την συγγραφική/πνευματική προσφορά του Βασιλείου Σκολαρίκου.
Την εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήριο σύντομο χαιρετισμό η κ. Ροδόπη Ραχμανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνης στο οποίο θα διατεθούν οι εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου.
Την βιβλιοπαρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερθέντων, ο πρώην υπουργός Δημήτριος Κωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πεντέλης Γιάννης Ζώης, ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδίων Ευστάθιος Κούλης, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γεώργιος Κανδηλώρος, η κ. Μαρία Μαντουβάλου, η κ. Άννα Τριανταφυλλίδου και Νικόλαος Τούντας κ.ά.

  










 Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας.




  Αναμνηστική φωτογραφία. Από αριστερά, ο Ηλίας Γιαννικόπουλος, η κ. Δήμητρα
                       Αγγελοπούλου, η κ. Αντωνία Αγγελοπούλου, ο Σεβ. Μητρ. Γόρτυνος και
                     Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, ο  Βασίλης Σκολαρίκος, ο δήμαρχος  Γορτυνίας
                      Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Νικολής Φίλης και ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζώης.



                        Σε πρώτο πλάνο, από αριστερά: ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζώης, ο Σεβ.
                       Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, ο καλλικέλαδος
                      τραγουδιστής ηρωικών δημοτικών τραγουδιών π. Χρήστος Κυριακόπουλος και

                      δεξιά ο αρχ/της π. Θεόκλητος Μαλεβίτης. Πίσω διακρίνεται η κ. Μαντούβαλου.