~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

«Πνευματική Αρκαδία», των Θαν. Κυριαζόπουλου και Κώστ. Πανόπουλου


Οι λόγιοι της Αρκαδίας

Προσωπικότητες που διακρίθηκαν στα γράμματα και στις τέχνες, γεννήθηκαν και έζησαν στην Αρκαδία ή έχουν αρκαδική καταγωγή αλλά γεννήθηκαν και έζησαν αλλού, συγκέντρωσαν οι φιλόλογοι Θανάσης Κυριαζόπουλος και Κώστας Πανόπουλος και παρουσιάζουν στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, «Πνευματική Αρκαδία», Τόμος πρώτος, (έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Οδός Αρκαδίας»).

Ο α' τόμος ενός σημαντικού έργου
Από την αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους, την επιθυμία να αποδώσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διάδοση των γραμμάτων -και δεν ζουν πλέον- και παράλληλα να αναδείξουν την αρκαδική συνεισφορά στον πολιτισμό, ξεκίνησαν, πριν από δύο χρόνια, οι δύο συγγραφείς αυτή την έρευνα που κατέληξε σε έναν πλούσιο τόμο 688 σελίδων. «Θα νιώσουμε ικανοποιημένοι και υπερήφανοι εάν με την "Πνευματική Αρκαδία" μας συντελέσουμε κι εμείς στην πιστοποίηση και "διαφήμιση" του αρκαδικού πνεύματος», αναφέρει ο εκδότης, Νίκος Γαργαλιώνης
«Αλίμονο στους λαούς που ξεχνούν τους πνευματικούς τους ηγέτες», σημειώνουν οι συγγραφείς ήδη στον πρόλογο. Και συμπληρώνουν με μια ρήση του ποιητή Σεφέρη, «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνεις αντίστοιχα και ένα κομμάτι από το μέλλον». Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερις θεματικές ενότητες: ιστορική ανασκόπηση της Αρκαδίας, το ιδεολογικό ρεύμα του Αρκαδισμού και η εξακτίνωσή του στην Ευρώπη, προσωπικότητες της Αρκαδίας από τα αρχαία χρόνια και, τέλος, τα νεότερα. Ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την πλούσια αρκαδική μυθολογία και την εξέλιξη του τόπου στο πέρασμα των αιώνων μέσα από ιστορικές καταγραφές.
Οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Κώστας Καρυωτάκης, Γρηγόρης Λαμπράκης, Νίκος Γκάτσος, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Τσαρούχης είναι μερικές μόνο από τις πνευματικές φυσιογνωμίες που αναφέρονται στον τόμο. Παρατίθενται βιογραφικά και δείγματα γραφής για «αμεσότερη γνωριμία και επαφή με το συγγραφέα και την εποχή του και για να δώσουμε ένα ερέθισμα και μια αφορμή να διαβάσει κάποιος κάτι περισσότερο απ' τα έργα των αναφερόμενων συγγραφέων και, μελετώντας τη ζωή τους, να διδαχτεί από τις αρετές και τα επιτεύγματά τους αλλά και από τα λάθη τους».Θα ακολουθήσει δεύτερος τόμος με τους εν ζωή πνευματικούς ανθρώπους της Αρκαδίας και τρίτος με τους συλλόγους και γενικά τους πνευματικούς και πολιτιστικούς φορείς της Αρκαδίας από το 1821 έως σήμερα.
* από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/03/2007