Προβλέπεται η διοχέτευση των πόρων στους τομείς εργασίας,
κλιματικής αλλαγής και εξωτερικής πολιτικής
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Επιπλέον μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και κατάργηση των περιφερειακών ενισχύσεων για τις πλούσιες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει σχέδιο πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο προϋπολογισμό, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στις προτάσεις της Επιτροπής προβλέπεται η διοχέτευση των κοινοτικών κονδυλίων στις «νέες προτεραιότητες» της ΕΕ και συγκεκριμένα στους τομείς εργασίας, κλιματικής αλλαγής και εξωτερικής πολιτικής.
Το συγκεκριμένο σχέδιο προλογίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από το 2014 και έπειτα.
Με το σημερινό πλαίσιο οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελούν τη μερίδα του λέοντος του κοινοτικού προϋπολογισμού, φθάνοντας στο 78% των συνολικών δαπανών.
Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς ή ποσοστά, το προσχέδιο της Επιτροπής τάσσεται υπέρ της μείωσης των κονδυλίων για την ΚΑΠ και της κατάργησης των ενισχύσεων για τις πλούσιες περιφέρειες της Ενωσης.
Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, οι χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 75% του μέσου όρου των κρατών-μελών της ΕΕ δικαιούνται περιφερειακών ενισχύσεων, οι οποίες ωστόσο κατευθύνονται όχι σε διοικητικές και αναπτυξιακές επενδύσεις αλλά στο να καταστεί πιο ελκυστική η οικονομία τους.
Βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το 80% των συγκεκριμένων ενισχύσεων κατευθύνεται σήμερα στις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, το 13% στις πλούσιες και το υπόλοιπο στη διασυνοριακή συνεργασία.
Μια από τις προτάσεις που αναφέρονται από την Επιτροπή είναι η μείωση των ενισχύσεων για τα κράτη-μέλη τα οποία δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, καθώς και «ο περιορισμός της προσδοκίας συνεχούς ενίσχυσης για όσα κράτη-μέλη έχουν φθάσει σε ένα εύλογο σημείο ανάπτυξης», όπως γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.
Αλλη μια προτεινόμενη «λύση» είναι η σύνδεση των περιφερειακών ενισχύσεων με το διάστημα ένταξης των χωρών στην ΕΕ- πρόταση η οποία θα έχει άμεσες συνέπειες για τις χώρες που επωφελούνται σήμερα περισσότερο, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω σημαντική μείωση του συνολικού μέρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον συγκεκριμένο τομέα, απελευθερώνοντας κονδύλια για τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ».
Μια από αυτές τις «προτεραιότητες» είναι το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα-Πλαίσιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, το οποίο θα ενισχύσει την κατανομή κονδυλίων για το περιβάλλον και θα «απλοποιήσει» άλλες πολιτικές όσον αφορά την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
Το προσχέδιο της Επιτροπής προβλέπει «σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό» σε περίπτωση που η Σύνοδος της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβριο καταλήξει σε «φιλόδοξη» συμφωνία, όπως για παράδειγμα ο καταμερισμός πόρων σε αναπτυσσόμενες χώρες για την επίτευξη των στόχων τους.
* από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου