~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Για να μην ξαναγυρίσει ο εφιάλτης των πυρκαγιών*

Η μεγάλη καταστροφή στο Μαίναλο και τον Πάρνωνα πριν λίγα χρόνια δεν μας έκανε σοφότερους, όπως έδειξαν οι μεγαλύτερες περσινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Παρά τις πολλές και μεγάλες υποσχέσεις πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κατοίκων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στην γραφειοκρατία αλλά κυρίως είναι πολιτικές. Κατά πρώτο λόγο ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά και σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο.
Επισημαίνουμε: την προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 24 του συντάγματος, την αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών, την εγκατάλειψη των δασικών καλλιεργειών και υλοτομίας. Εξ άλλου, η ερήμωση των ορεινών χωριών οδήγησε στην εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών που είναι εκ των πραγμάτων πυροσβεστικές ζώνες. Και βέβαια οι κάτοικοι και οι δασεργάτες είναι ιδανικοί πυροσβέστες με γνώση του χώρου και των συνθηκών.
Οι κλιματικές αλλαγές, γεγονός αναμφισβήτητο πλέον, αυξάνουν τους κινδύνους και την ανάγκη λήψης μέτρων. Η φετινή άνοιξη με τις βροχές και τη ζέστη ευνόησε την ανάπτυξη των χόρτων που είναι εύφλεκτα και διευκολύνουν την επέκταση των πυρκαγιών. Αυτό άλλωστε δείχνει και η περσινή εμπειρία.

Μετά από αυτά, το ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Πρώτα από όλα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις θεσμικές και οικονο-μικές που δόθηκαν μετά τις περσινές πυρκαγιές. Να σταματήσουν οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, οι οποίοι εξυπηρετούν ημέτερους, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άναρχη δόμηση. Να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες και να αλλάξουν οι δασοκτόνοι νόμοι ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των έτοιμων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για Μαίναλο και Πάρνωνα – υγρότοπο Μουστού. Να προχωρήσουν οι υλοτομίες και οι δασικές καλλιέργειες που λειτουργούν προστατευτικά για το δάσος. Να γίνει επιτέλους ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης. Να προσληφθούν άμεσα οι δασοπυροσβέστες.

Καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να διεκδι-κήσουν τα πιο πάνω αιτήματα και να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των χωριών και των κατοίκων. Τα σχέδια που σε πολλές περιπτώσεις υπάρ-χουν παραμένουν στα χαρτιά και δεν προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Η οργάνωση εθελοντικών ομάδων και η αξιοποίηση τους είναι απαραίτητη όπως έδειξε η εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

*ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ
Ανεξάρτητος Νομαρχιακός Συνδυασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: