~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Tο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου προστέθηκε στον κατάλογο των εκκλησιών της Βλαχέρνας

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, μία ακόμη εκκλησία στη Βλαχέρνα άνοιξε για κάθε προσκυνητή
Με την τελετή των θυρανοιξίων που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου, το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου προστέθηκε στον κατάλογο των εκκλησιών της Βλαχέρνας.


Ήταν πραγματικά μια κατανυκτική τελετή με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που συγκίνησε όλους όσους την παρακολούθησαν. Έκπληξη προκάλεσε το πανέμορφο εκκλησάκι αλλά και ο καταπληκτικός περιβάλλον χώρος.
Στην τελετή χοροστάτησε, όπως είχε προαναγγελθεί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος και συνλειτούργησαν οι Ιερείς Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος (ενορίας Βλαχέρνας) και ο Κωνσταντίνος Πανουσόπουλος (ενορίας Λεβιδίου). Έψαλλαν ο Βαγγέλης Δρούζας, ο Κώστας Πανούσης και ο Γιώργος Κουτσούγερας.

Απόλυτα ικανοποιημένοι αλλά και συγκινημένοι από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του κόσμου ήσαν οι διοργανωτές.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλέξανδρος μίλησε κατά τη διάρκεια της τελετής και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ίδρυση μιας νέας εκκλησίας για μια τοπική κοινωνία, ενός ακόμη τόπου λατρείας αφιερωμένου στην Παναγία. Επιβράβευσε επίσης με τα καλύτερα λόγια τους ιδρυτές αυτής της συγκεκριμένης εκκλησίας εξάροντας την πρωτοβουλία τους αλλά και τη ευαισθησία τους να μοιραστούν τη χαρά μιας τέτοιας προσπάθειας με όλους τους συντοπίτες τους καλώντας τους να συμμετάσχουν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως είναι η τελετή των θυρανοιξίων.
Ο κ. Θανάσης Κουτσούγερας σε σύντομη παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το εκκλησάκι αυτό χτίστηκε με μεράκι από τους καλύτερους τεχνίτες, ο καθένας στο είδος του. Είναι δε σήμερα όλοι εδώ. Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Ηλίας Παπουτσής, ο Μιχάλης Κατσαργύρης, ο Γιώργος Τσέκος, ο Μηνάς Τσαρουχάς και η Καθηγήτρια αγιογράφος Κωνσταντίνα Παπαδημητροπούλου».
Σήμερα εδώ -επεσήμανε ο κ. Κουτσούγερας- «δεν υπάρχουν οικοδεσπότες. Οικοδεσπότης είναι η Παναγία που μας υποδέχτηκε όλους. Η Παναγία δεν έχει αφεντικά. Γι’ αυτό η εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή για όποιον θελήσει να την επισκεφθεί ή σκεφθεί να κάνει οποιαδήποτε τελετή».
Εντύπωση έκανε σε όλους που ο κ. Κουτσούγερας ξεκαθάρισε ότι παρότι, όπως είπε, το κερί θα είναι δωρεάν πιθανόν κάποιοι να θελήσουν να αφήσουν χρήματα. Εάν προκύψουν χρήματα αυτά θα τα παραλάβει ο επίτροπος της κεντρικής εκκλησίας που παρευρίσκεται στην τελετή και θα τα παραδώσει με τη διαδικασία που πρέπει στο ταμείο της κεντρικής εκκλησίας ώστε η εκκλησιαστική επιτροπή να τα διαθέσει όπου έχει ανάγκη. Αυτό θα γίνεται πάντα κάθε φορά που πιθανόν να προκύπτουν χρήματα από προσκυνητές κατά τη διάρκεια μιας τελετής ή ακόμη και σε περιπτώσεις μεμονωμένων επισκεπτών.

Ευχαρίστως αποδέχτηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι την επιθυμία-πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου και των ιερέων να γιορτάζεται η συγκεκριμένη εκκλησία την άλλη ημέρα από τη γιορτή της Παναγίας δηλαδή κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου και αυτό καθιερώθηκε. Ένα από τα επιχειρήματα της απόφασης αυτής ήταν να δοθεί η δυνατότητα και σε όσους δεν μπορέσουν, για διάφορους λόγους, να ανέβουν στο μοναστήρι, να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία που θα γίνει, πάλι φυσικά για όλους, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου την άλλη ημέρα.

Στο τέλος της διαδικασίας η οικογένεια Αθανασίου Κουτσούγερα προσέφερε γλυκά (παραδοσιακές δίπλες) και αναψυκτικά καθώς και μια αναμνηστική μικρή εικόνα της Παναγίας στον καθένα κατά την αποχώρηση.

Την τελετή παρακολούθησαν επίσης ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Δημήτρης Ρέππας, ο Δήμαρχος Λεβιδίου κ. Θανάσης Καβουρίνος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Λεβιδίου κ. Πάνος Κουτσούγερας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βλαχέρνας κ. Τάσος Τσαρουχάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων κα. Σμαρούλα Τσαρουχά, ο Αντιπρόεδρος του ιδίου Συλλόγου κ. Γιώργος Κουτσούγερας και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βαγγέλης Τσέκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχερναίων Τρίπολης κ.Τάσος Τζιώλας και η Ειδική Γραμματέας κα Φρόσω Τζιώλα, εκπρόσωποι των τοπικών εφημερίδων «Τα νέα των Βλαχερναίων» και «Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου», εκπρόσωποι άλλων φορέων και πολύς κόσμος των εκκλησιών της Βλαχέρνας.*Διαβάστε περισσότερα στην τοπική  εφημερίδα  «Τα Μαντάτα του Μπεζενίκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: