~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

«Αφήστε τις ελιές, μπορεί να ξαναβλαστήσουν»



ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΘ: ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Να μην κόψουν και να μην κλαδέψουν τα περίπου 270.000 καμένα ελαιόδεντρα της ποικιλίας κορωνέικη (χαμηλή οξύτητα, υψηλή ελευρωπαΐνη και υψηλή απόδοση) ώς τον Μάρτιο, μέχρις ότου αρχίσουν να βλασταίνουν για να γίνουν τομές στα κατάλληλα σημεία, συνιστούν στους αγρότες του Δήμου Φιγαλείας καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Κλιμάκιο φοιτητών υπό τον καθηγητή Π. Στεφανίδη, στην τελική διευθέτηση του χώρου αντιπλημμυρικών έργων.
Το Αριστοτέλειο υιοθέτησε τον πυρόπληκτο δήμο του νομού Ηλείας και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την παρέμβασή του από την Επιτροπή Ερευνών και από την Εταιρεία Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ διαθέτοντας όλη την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που διαθέτει.
Οι επιστήμονες, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι το ξύλο και το κάμβιο είναι ζωντανά στο 50-60% των δένδρων και προτείνουν στους καλλιεργητές να ενταχθούν στο πρόγραμμα Βιολογική Ελαιοκαλλιέργεια με διπλό όφελος, δηλαδή είσπραξη της στρεμματικής επιδότησης (72 ευρώ/στρέμμα) και παραγωγή προϊόντος καθαρού χωρίς υπολείμματα φαρμάκων και υψηλότερης κατά λίτρο αξίας. Οι ίδιοι τονίζουν ότι, λόγω της αφθονίας αρωματικών φυτών στην περιοχή, οι καλλιεργητές μπορεί να προβούν στην παραγωγή ενός νέου προϊόντος, του αρωματισμένου ελαιολάδου (γεύση σκόρδου, ρίγανης κ.λπ.).


Επανέρχεται η φύση στη Φιγάλεια
«Η προέλευση των δενδρυλλίων πρέπει να είναι από γνωστά φυτώρια και τα δενδρύλλια πρέπει να είναι υγιή, χωρίς προβλήματα από καρκίνο ή βερτιτσίλλιο», τονίζει ο Ιωάννης Θεριός, καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης. «Για αποφυγή του κινδύνου διάβρωσης του εδάφους από τις βροχοπτώσεις, οι ελαιώνες πρέπει να οργωθούν κάθετα προς την κλίση του εδάφους. Αλλες δραστηριότητες που μπορούν να αυξήσουν το εισόδημα των παραγωγών είναι η παραγωγή βιολογικού μελιού και προϊόντων ΠΟΠ (προϊόντα ονομασίας προέλευσης) ή ΠΓΕ (προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη). Το ιδιόμορφο ανάγλυφο της περιοχής με πολλές χαράδρες επιτρέπει τη δημιουργία φραγμάτων, με τη φροντίδα της πολιτείας, για συγκέντρωση του νερού της βροχής και άρδευση ελαιώνων».

«Εχουμε ήδη εξετάσει τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές που θα επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες και θεωρούμε ότι οι πιο σοβαρές θα είναι οι δραματικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Η αύξηση της ανεργίας που θα προκληθεί από τη μείωση της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής και από τη δυσκολία συντήρησης επαγγελμάτων των οποίων η οικονομική επιβίωση βασίζεται αποκλειστικά στην τοπική παραγωγή.

Μετανάστευση

Η πιθανή αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης με επιβάρυνση των μεγάλων αστικών κέντρων», μας λέει ο Σταύρος Πανάς, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αντιπρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της όλης προσπάθειας.

Η επιστημονική ομάδα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς συμφώνησαν: να οριοθετηθούν 3-4 τοποθεσίες πέριξ της Νέας Φιγαλείας για αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα επιβλέψει ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Π. Στεφανίδης. Το έργο θα χρηματοδοτήσει το ΑΠΘ. Τη μελέτη έχουν κάνει ήδη φοιτητές της Δασολογικής Σχολής υπό την επίβλεψη του καθηγητή Π. Στεφανίδη και η κατασκευή τους ξεκινά σήμερα με στόχο να περατωθεί το έργο ώς τις 10 Νοεμβρίου. Σύντομα πρόκειται να κληθεί ομάδα μελισσοκόμων του Δήμου Φιγαλείας για εκπαίδευση και ενημέρωση στο εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ υπό την εποπτεία του καθηγητή Α. Θρασυβούλου.


Εστίες φωτιάς στη Φιγάλεια
Ο κ. Πανάς τονίζει ότι «στόχος είναι η συγκράτηση του πληθυσμού (ιδιαίτερα των νέων) στον τόπο τους και όχι απλά η καταβολή αποζημιώσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να διώξουν τον κόσμο από την παραγωγή. Επομένως, η στήριξη των κτηνοτρόφων θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας πολιτικής απόφασης, της οποίας ο σχεδιασμός και η εφαρμογή θα πρέπει να λάβει υπόψη τοπικές προσαρμογές και ρυθμίσεις ώστε να προκύψουν άμεσα αποτελέσματα. Χρειάζεται: άμεση βοήθεια για τη δημιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων οι οποίες έχουν καταστραφεί, υποστήριξη για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει χαθεί, προμήθεια ζωοτροφών για τις άμεσες ανάγκες διατροφής των ζώων. Την οικονομοτεχνική μελέτη για την κατασκευή σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων έχει ήδη ετοιμάσει το μέλος της Επιτροπής, επίκουρος καθηγητής Γ. Αρσένος, εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Σχολής.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανέλαβε επίσης την επιδιόρθωση του κτιρίου του Λυκείου της Ν. Φιγαλείας υπό την επίβλεψη των καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής Χ. Αντωνόπουλου, Θ. Ξένου και Γ. Συννεφάκη. Τα έργα επιδιόρθωσης των ζημιών έχουν ήδη ξεκινήσει και θα περατωθούν στο τέλος του Οκτωβρίου.
Ο κ. Πανάς τόνισε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για τη στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών και απευθύνεται προς την πολιτεία και τους ιδιωτικούς φορείς με στόχο τη συνένωση δυνάμεων για άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: