~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Επιτυχημένη η Ημερίδα της «Αεί Μαίναλον» για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Περιοχή του Μαινάλου, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα!

  ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ  

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ" διοργάνωσε το Σάββατο 21/4/2018 με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη με την Συνεργασία των Τοπικών Κοινοτήτων στην Περιοχή του Μαινάλου», εκδήλωση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών: «Sustainable Development Solutions Network (SDSN)». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Βυτίνα Αρκαδίας. 
Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της "Αεί Μαίναλον" Βασίλης Κουνέλης και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Γιαννακάκος, με σύντομους χαιρετισμούς. 
Στη συνέχεια, με προεδρεύοντα τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Τρύφωνα Κολλίντζα, τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Παπανδρέου, που εξήγησε την έννοια και τα προβλήματα μέτρησης της αειφόρου ανάπτυξης, όπως και την σχέση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη, που περιέγραψε την μεθοδολογία αξιολόγησης και την εφαρμογή στην πράξη των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη. 
Στην συνέχεια υπό την προεδρία του δημοσιογράφου Κώστα Σπυρόπουλου, ο τεχνολόγος περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων Βαγγέλης Τερζής, περιέγραψε τις δυσκολίες στην διαχείριση των αποβλήτων για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ εκτεταμένες υπήρξαν οι τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του οικοδεσπότη δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου και του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, για την διαχείριση των αποβλήτων στην Περιφέρεια και τους αντίστοιχους δήμους. 
Ο Περιφερειάρχης Πελ/σου Πέτρος Τατούλης τόνισε: "Δεν υπάρχουν μοναχικοί δρόμοι, είμαστε στο τέλος του ΣΔΙΤ, κάναμε διεθνή διαγωνισμό. Όλοι είμαστε ως ένα σύνολο κσι η μέθοδος αυτή που πρώτοι υιοθετήσαμε, εφαρμόζεται πλέον σε όλη τη χώρα". 
Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, τόνισε: "Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στους δήμους και πρέπει να δοθούν λύσεις. Τέτοιες ημερίδες βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση". 
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, στη παρέμβαση του, τόνισε: "Δεν είμαστε αντίθετοι στα ΣΔΙΤ, δίνουμε αγώνα για το μικρότερο τελικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες. Όλοι στο τέλος θα συμβιώσουμε και θα πορευτούμε για το καλό του τόπου". 
Πράγματι η στιγμή αυτή ήταν από τις σημαντικότερες της ημερίδας, διότι παρά τις διαφορετικές θέσεις τους, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Τρίπολης και ο Περιφερειάρχης Πελ/σου, φαίνεται ότι θα συνεργαστούν στην υλοποίηση της λύσης του προβλήματος. Ας είναι η ημερίδα της Αεί Μαίναλον η αρχή της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, για την λύση ενός μεγάλου προβλήματος! 
Στην συνέχεια, μετά από σύντομο γεύμα με κρασιά προσφορά των κτημάτων Καλόγρη και Σπυρόπουλου προβλήθηκε η ταινία: «Losing Hope-Making Hope» των Χρήστου Γιατράκου και Χριστίνας Γαρδικιώτη. Για το θέμα της ταινίας αυτής, που αναφέρεται στην πρόσφατη προσπάθεια πολιτών για «μπλε» οικονομία στον Πάρνωνα και φτιάχτηκε το 2017 στα εργαστήρια του Δήμου Τρίπολης «STORYDOC», μίλησε η Χριστίνα Γαρδικιώτη. 
Στην συνέχεια υπό την προεδρία του επιχειρηματία Γιάννη Μίνογλου, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) Νίκος Δέδες, με εκτενή ανάλυση του για τα ορειβατικά μονοπάτια του Μαινάλου και τον ρόλο του εθελοντισμού στην ανάπτυξη και διατήρηση τους. Στην ίδια ενότητα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διατροφής A.E. Λεωνίδας Καρίγιαννης, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας της Αρκαδίας και εστίασε την προσοχή του, στην μη αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιστρατεύονται την αειφόρο ανάπτυξη με κατάλληλες αγροτικές παραγωγές. Ο Κωσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, έκανε εκτενή παρουσίαση του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής του Μαινάλου και της υστέρησης που παρουσιάζεται στην τουριστική αξιοποίηση τους. Τέλος, στην ενότητα αυτή, ο οινοποιός Νώντας Σπυρόπουλος μίλησε με συγκίνηση για τις βιωματικές εμπειρίες του ιδίου και της οικογένειάς του στην διαδικασία υπέρβασης των εμποδίων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο πραγματοποίησαν το όραμα τους για ένα οινοποιείο παγκόσμιας κλάσης. 
Η ημερίδα έκλεισε με συμπεράσματα από τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο, όπου ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δικές του προσπάθειες στην Ζάτουνα για οικονομική ανάπτυξη με ευαισθησία στο περιβάλλον και αναφέρθηκε στην σημασία της "Αεί Μαίναλον" και της εκδήλωσης για τις τοπικές κοινωνίες και την χώρα. 
Τα πολύτιμα συμπεράσματα της ημερίδας, που παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, συμφωνήθηκε να αποτυπωθούν και να αποτελέσουν βάση για την ευδοκίμηση των στόχων αειφορίας, διατήρησης και ανάπτυξης της περιοχής του Μαινάλου. Ακόμη πολλοί ήταν αυτοί, που πρότειναν την θεσμοθέτηση ανά έτος ή διετία, της ημερίδας αυτής. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. 
Στην ημερίδα απέστειλε θερμό χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ μηνύματα συμπαράστασης τους, απέστειλαν ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη. 
Ακόμη στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελ/σου Ιωάννης Σταματάκος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας Δημήτριος Κολλίντζας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων Ηλίας Τσαρουχάς, ο δημοτικός σύμβουλος δ. Τρίπολης Παναγιώτης Παπαχρόνης, ο δημοτικός σύμβουλος δ. Γορτυνίας Στάθης Κούλης και μέλη του περιβαλλοντικού Συλλόγου Βυτίνας. 
Η "Αεί Μαίναλον" υποδέχθηκε και ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα (την υποδοχή είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Νίκος Καβουρίνος). Επίσης ευχαριστεί τα μέλη και τους εθελοντές της εταιρείας, που βοήθησαν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και όλα τα μέσα ενημέρωσης (ΑΡΚΑΔΙΚΗ TV, SKAI, ΑΜΠΕ, ηλεκτρονικά site, κλπ) που πρόβαλαν την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: