Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. Τα νέα μέτρα χαιρέτισαν Βερολίνο και o πρόεδρος του Eurogroup.
Καθολικό λαικό Αίτημα . Τη λήψη σκληρών, αλλά αναγκαίων μέτρων για τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας ανήγγειλε χθές βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να ληφθούν στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εκείνο για το οποίο δέν προιδέασε ο πρωθυπουργός είναι αν τα σημερινά αναγκαία αυτά μέτρα θα αφορούν και συγκεκριμένες άλλες ομάδες συμφερόντων όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις πού λειτουργούν στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν ακόμα και σκληρά μέτρα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, καθώς όπως τόνισε, οι πιστωτές δεν μας δίνουν χρόνο.
Είμαστε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε κατάσταση πολέμου για να σώσουμε τη χώρα και ζήτησε από όλους να δώσουν τη μάχη για την Ελλάδα.
Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δώσει όλο του το είναι σ' αυτή την προσπάθεια και χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους δίνοντας οδηγίες στους υπουργούς προκειμένου να μη χαριστούν σε αυτούς που πλούτισαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα ποιούς εννοεί.
Ανέφερε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους , ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα να ζητήσει δάνειο και να βρει τις πόρτες κλειστές.
Σ' αυτή την περίπτωση, τόνισε, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μόνο ο 14ος και ο 13ος μισθός αλλά πολύ περισσότερα, μαζί και η σύνταξη. Μπορεί, τόνισε, να μοιάζει εφιαλτικό αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Δέν ανέφερε όμως τίποτε για τη μεγάλη αλήθεια που κρύβεται από τον ελληνικό λαό και η οποία αφορά τα υπερκέρδη των τραπεζιτών και των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, την προέλευσή τους από τα εισοδήματα των πολιτών μέσω της χρόνιας ακρίβειας, όπως και την τύχη τους. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε απλά χθές βράδυ ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα εάν δεν καταφέρει να δανείζεται όπως οι άλλες χώρες, ενώ κινδυνεύει και με αδυναμία δανεισμού και ασφυξία πληρωμών.
Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, δίνει έναν αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι είναι σε θέση να τις εφαρμόσει και ότι μπορεί να βγει από την κρίση.
Οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναμένονται με ενδιαφέρον και από την Ευρώπη η οποία επίσης κινδυνεύει και γι' αυτό η ευθύνη που έχει η Ελλάδα είναι ιστορική.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι επιβεβλημένες και θα αποτελέσουν την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για τη χώρα.
Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παλεύει για τη σωτηρία της οικονομίας και για να μην πέσουν όλα τα βάρη στην πλάτη των μισθωτών και συνταξιούχων
Δεν θα επιτρέψω, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να σηκώσουν τα βάρη και εκείνοι που πλούτισαν στην πλάτη τους να πίνουν στην υγειά του κορόιδου.
Δέν διευκρίνησε όμως άν σε αυτά τα πλαίσια πρόκειται σήμερα να εξαγγείλει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων πού δεν επανεπενδύθηκαν και η οποία θα αποφέρει άμεσα στο δημόσιο ταμείο 12,7 δις ευρώ λύνοντας κατά το ήμισυ το άμεσο οικονομικό πρόβλημα της πατρίδας μας.
Διευκρίνισε πάντως ότι απέναντί της η κυβέρνηση δεν έχει τους σωστούς επιχειρηματίες αλλά τον πλούτο που κτίστηκε μέσα από το πλιάτσικο
Ο πλούτος όμως αυτός έχει όνομα και διεύθυνση και αφορά όχι απλά πρόσωπα ,αλλά τις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στίς οποίες περιλαμβάνονται οι τράπεζες και οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις πού αυτάρεσκα μέχρι πρόσφατα ανακοίνωναν τα προκλητικά υπερκέρδη τους πού ήλθε τώρα η στιγμή να φορολογηθούν όπως έχουμε προ εβδομάδων προτείνει με συντελεστή 45%.
Η κυβέρνηση, τόνισε, επίσης αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αλλά δεν θα επιτρέψει οι πολίτες αυτοί να δουν κι άλλη σπατάλη των χρημάτων τους.
Η σωτηρία της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο βήμα αλλά σημείωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ούτε είναι οικονομικό. Πρωτίστως, τόνισε, είναι βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Τελειώνει, πρόσθεσε, για τη χώρα μια εποχή δια παντός και πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η εποχή που ζούμε, πρόσθεσε, φτάνει σε οριστικό και αμετάκλητο τέλος.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι "Ελλάδα σημαίνει αξία" καλώντας ταυτόχρονα και τις κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.
Η απάντηση στό κάλεσμα του πρωθυπουργού είναι ότι η κοινωνία των πολιτών είναι έτοιμη να βάλει πλάτη και να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια της μεγάλης ανατροπής των κοινονικοοικονομικών δεδομένων στη χώρα υπό την προυπόθεση ότι σήμερα κιόλας η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος θα στείλουν το αμετάκλητο μήνυμα στην μέχρι χθές βράδυ θεωρούμενη οικονομική ελίτ της χώρας, ότι η ληστεία τού λαού τελείωσε, ότι η ίδια οφείλει να επιστρέψει το δημόσιο χρήμα πού παράνομα απέκτησε και ότι οι πολιτικοί πού συνειδητά συνήργησαν στό μεγάλο πλιάτσικο θα οδηγηθούν στίς φυλακές.
Κατω απο τίς παραπάνω συνθήκες και μόνο θα έχει αρχίσει η πραγματική απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Γράφει ο Γιώργος Κοσμόπουλος
info@stopcartel.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου