~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.




Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 8.00 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Atelier Πάρνηθος" Πάρνηθος 29 Κυψέλη η εκδήλωση για τα 20 χρόνια εκδόσεων της εφημερίδας μας 1988-2008.
Παραβρέθηκαν φίλοι και συνεργάτες και γιόρτασαν με ποίηση και οίνο.

Για την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" μίλησε ο καπετάν Νίκος Κωστάρας (ο Αρκάς). Αλλά και ο ποιητής Γιώργος Καραντώνης για το περιοδικό "Υφος". Δημοσιεύουμε παρακάτω την ομιλία του κ. Ν. Κωστάρα...


Αγαπητές φίλες και φίλοι του Αρκαδικού Βήματος

Νιώθω μια αρκαδική υπερηφάνεια για την 20χρονη διαδρομή του «Αρκαδικού Βήματος.» , του αγαπητού φίλου , συμπατριώτη αρκαδολάτρη εκδότη και Διευθυντή Πάνου Αιβαλή.

Γιατί μέσα από τις προσεγμένες ποιοτικές σελίδες του Αρκαδικού Βήματος , προβάλλεται ο αρκαδισμός , το Αρκαδικό ιδεώδες , οι ρίζες του διαχρονικού τόπου, που χάνεται στην αχλύ του μύθου και της παράδοσης , και ριζοκρατείται , μέχρι σήμερα.

Ακόμη προβάλλει τους πνευματικούς ταγούς , συγγραφείς , ποιητές και ζωγράφους , που εκθέτουν την λεβεντιά το φιλότιμο και κα τον ψυχισμό των Αρκάδων , επίσης την ομορφιά της Αρκαδίας , που τίμησαν κάποτε και οι ‘’ποιμένες΄΄της Αρκαδίας , όπως ο Πουσέν , ο Γκαίτε , ο Ουγκώ , ο Σίλλερ και άλλοι.

«Αρκάδες εσμέν» είναι η φράση που εκπέμπουν με υπερηφάνεια , όσοι νιώθουν την προγονική τους ρίζα και την μεγαλοσύνη της Αρκαδίας . Μιας Αρκαδίας τυλιγμένης, στο μυστήριο των Αρχαίων Τάφων , μια «χοϊκή» Αρκαδία , που η μυρουδιά τους τρυπάει τα ρουθούνια και γίνεται λιβάνι που μας λιβανίζει , εξαγνίζοντας μας όπως μας ερεθίζει και η αντάρα της κλεφτουριάς και μας γυρίζει προς τα πίσω στα βάθη των αιώνων.

Αυτή είναι η αποστολή του «Αρκαδικού Βήματος» .

Να παρουσιάζει τις σκέψεις των διανοουμένων, που εκφράζουν την ανάσα αυτού του βαθύρριζου τόπου.

Αυτούς τους συγγραφείς , που η αντιπνευματική αλλοτριωμένη καταναλωτική κοινωνία θέλει να τους βάλει στο περιθώριο , να μην ακούγεται η αρκαδική φωνή τους , που γαλβανίζει τη ρωμιοσύνη του Έλληνα.

Ακόμη το Αρκαδικό βήμα και οι διανοούμενοι έχουν χρέος και ευθύνη να εκπέμπουν μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος , να ενθαρρύνουν τους Αρκαδικούς συλλόγους και να προλάβουν να καταγράψουν τις αναμνήσεις από τους εναπομείναντες θεματοφύλακες των χωριών μας , τη βρυσομάνα της λαϊκής παράδοσης , για να γραφτεί η τοπική ιστορία και ντοπιολαλιά που χρειάζονται να μάθουν οι νεότερες καταβολάδες , για να αγαπήσουν τις προγονικές ρίζες και να επισκέπτονται τα χωριά μας , σαν ζωντανά κύτταρα δημιουργίας , για να έχει συνέχεια αυτός ο βαθύρριζος τόπος.

Αγαπητέ Πάνο , σου εύχομαι να συνεχίσεις για πολλά χρόνια την πολιτιστική σου προσπάθεια , ποιοτικά και με φιλότιμο ώστε η ποιότητα να φρενάρει το διαφθαρμένο θόρυβο.

Όλοι είμαστε μαζί σου , συμπατριώτες στο υπέροχο πατριωτικό σου έργο.
Niκος Κωστάρας
Συγγραφέας,

Δεν υπάρχουν σχόλια: