~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Με τον «Καποδίστρια 2» τα όρια των επαρχιών θα αποτελούν όρια των ΟΤΑ

Ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας




















Περίπου 400 δήμους θα αποκτήσει η χώρα μετά τον νέο «Καποδίστρια», για τη ανάδειξη των οποίων θα αξιοποιηθούν τα γεωγραφικά όρια των επαρχιών (στο παρελθόν υπήρχαν 150 τέτοιες ενότητες ή 200 αν υπολογισθούν οι διαιρέσεις και στο εσωτερικό των αστικών συγκροτημάτων) και η εμπειρία των 492 Συμβουλίων Περιοχής που θεσμοθετήθηκαν με τον Ν. 2218/94 ως μορφές διαδημοτικών συνεργασιών.
Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ*
Το νέο εγχείρημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης το επωμίζονται πλέον δύο πρόσωπα: ο κ. Γ.Σουφλιάς, ο οποίος εξ αντικειμένου θα σηκώσει το βάρος της μετά την ένταξή της στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν.Κακλαμάνης, ο οποίος, εδώ και καιρό, πιέζει έντονα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον νέο «Καποδίστρια». Αποδυναμώνεται έτσι αισθητά ο ρόλος του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου .

Η αναδιάρθρωση των διοικητικών ορίων των δήμων, όπως και η θεσμοθέτηση των μητροπολιτικών λειτουργιών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται σήμερα,- συγκριτικά με το 1997, όταν ο υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Αλ.Παπαδόπουλος ξεκινούσε τον «Καποδίστρια 1»σχετικά εύκολη... υπόθεση. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, υπάρχει η συναίνεση όλων σχεδόν των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινής γνώμης. Δειγματοληπτική έρευνα που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000

πολιτών στο σύνολο της χώρας, κατέδειξε ότι ποσοστό 48,8% συμφωνεί με τη διατύπωση «η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας (Σχέδιο Καποδίστριας) οδήγησε στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ακόμη ένα 18,6% κρατάει στάση σχετικής συμφωνίας.

Δεύτερον, ο «Καποδίστριας 2» μπορεί να προχωρήσει ανεξαρτήτως του αν θα μεταφερθεί ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης στο επίπεδο της περιφέρειας όπως ζητούν όλοι ανεξαιρέτως οι επιστημονικοί φορείς, τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ή θα παραμείνει στο επίπεδο της Νομαρχίας, όπως επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών, τον οποίο κατηγορούν ότι με τη στάση του εξυπηρετεί απλώς και μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το σχέδιο για τον «Καποδίστρια 2» προβλέπει μείωση στο μισό περίπου των υφιστάμενων δήμων.

Ως τον «Καποδίστρια 1», στη χώρα υπήρχαν 5.318 κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο από 5.000 κατοίκους και 457 δήμοι. Σήμερα υπάρχουν 914 δήμοι και 120 κοινότητες. Με τον «Καποδίστρια 2» τα όρια των ΟΤΑ θα εκτείνονται περίπου ως τα όρια των επαρχιών, καθώς κοινός τόπος είναι η μείωση του αριθμού των δήμων και συνεπώς η συγκρότηση πληθυσμικά και χωρικά μεγαλύτερων γεωγραφικών μονάδων.
Η νέα μεταρρύθμιση, όπως και ο «Καποδίστριας 1», δεν πρόκειται να επηρεάσει ουσιαστικά τα όρια των δήμων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αν και ο δήμαρχος Αθηναίων έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εξετασθούν ορισμένες πλευρές της λειτουργίας τους. Χθες μάλιστα, μετά την παρουσίαση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, ο κ. Κακλαμάνης προειδοποίησε ότι τόσο το θέμα των ορίων όσο και των κονδυλίων που θα συνοδεύσουν τη μεταρρύθμιση συναρτώνται άμεσα με τον τρόπο που θα αντιδράσει η Αυτοδιοίκηση.


* Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 29/2/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: