~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Δραστικές μειώσεις στις ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία



Μείωση επιδοτήσεων στα βιολογικά Βγαίνουν από τον «πίνακα» οπωροκηπευτικά, αρωματικά φυτά, όσπρια, η εκτροφή χοίρων και αγελάδων
Της Τανιας Γεωργιοπουλου*
Δραστικές μειώσεις στις ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο όσον αφορά στο ύψος των κονδυλίων όσο και στα είδη που επιδοτούνται. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που χρηματοδοτείται από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δεν θα επιδοτείται η βιολογική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, αρωματικών φυτών, οσπρίων καθώς και η εκτροφή χοιρινών και αγελάδων για την παραγωγή κρέατος.
Στον «πίνακα» των επιδοτούμενων καλλιεργειών παραμένουν οι ελιές, επιτραπέζιες και για την παραγωγή ελαιολάδου, τα σταφύλια, το καλαμπόκι και το βαμβάκι.
Χαρακτηριστικά, οι ελαιώνες για την παραγωγή ελαιολάδου επιδοτούνται με 41,1 ευρώ το στρέμμα σε σχέση με 72,2 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επιδότηση έως το 2006 και οι ελαιώνες για την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς με 72 ευρώ το στρέμμα, ενώ έως τώρα η επιδότηση ήταν 90 ευρώ ανά στρέμμα. Τα αμπέλια με οινοποιήσιμα σταφύλια επιδοτούνται με 70,9 ευρώ το στρέμμα, ενώ η επιδότηση, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ήταν 90 ευρώ το στρέμμα.
Οσον αφορά τις περικοπές στο ύψος των επιδοτήσεων, ο Ειδικός Γραμματέας υπεύθυνος για το Δ΄ ΚΠΣ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης τονίζει ότι δεν είναι σωστό να συγκρίνει κανείς τα ποσά καθώς έως τώρα στο ποσό της επιδότησης περιλαμβανόταν και το κόστος πιστοποίησης που τώρα θα δίδεται χωριστά. Οσον αφορά τον αποκλεισμό των χοιρινών από την επιδότηση, τα οποία μάλιστα είχαν επιδοτηθεί αδρά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιούργησε πολλά προβλήματα, ο κ. Παπαγιαννίδης τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε να σταματήσει η επιδότηση στα χοιρινά καθώς ο τρόπος εκτροφής τους δεν συνάδει με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος. Οσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, εξήγησε ότι οι παραγωγοί μπορούν να λάβουν ενισχύσεις μέσω άλλων προγραμμάτων ως ομάδες παραγωγών και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα συντάχθηκε σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στις ρυθμίσεις της οποίας οφείλεται ο «αποκλεισμός» κάποιων προϊόντων.
Πάντως σε περιφερειακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη γειτονική Ιταλία η καλλιέργεια βιολογικών κηπευτικών επιδοτείται έως 60 ευρώ το στρέμμα, μήλων με 78 ευρώ το στρέμμα και αρωματικών φυτών έως 40 ευρώ το στρέμμα। H επιδότηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών θεωρείται αναγκαία από τους παραγωγούς καθώς πρόκειται για περισσότερο ευπαθείς καλλιέργειες που είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν βιολογικά.

*από την εφημ। ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ २२.२.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: