Εμπάργκο στα κονδύλια
Σε γενική παύση πληρωμών προς τους Έλληνες αγρότες φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς διαπιστώνει ότι η κρατική μηχανή δεν είναι σε θέση να ελέγξει αποτελεσματικά τον τρόπο διάθεσης των αγροτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλείται Το Βήμα, για την επόμενη σοδειά οι αρμόδιες για τις αγροτικές δαπάνες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν πλέον αποφασίσει να επιβάλουν εμπάργκο στις εκταμιεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν στην πληρωμή των προκαταβολών (και στη συνέχεια των απευθείας εισοδηματικών ενισχύσεων) στους Έλληνες αγρότες.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δείξει σημάδια συμμόρφωσης προς τις κοινοτικές απαιτήσεις και ο δεύτερος λόγος είναι ότι, με βάση τους νέους κανόνες για την αναμορφωμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν πλέον τη δικαιοδοσία να επιβάλλουν κυρώσεις προς τα κράτη-μέλη τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τα κοινοτικά πρότυπα ελέγχου των αγροτικών δαπανών της ΕΕ.
Αν οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες κάνουν χρήση των νέων δικαιωμάτων τους, τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ στην οποία θα επιβληθεί εμπάργκο πληρωμών στον αγροτικό τομέα, όπως άλλωστε υπήρξε προ διετίας η πρώτη (και μόνη ως σήμερα) χώρα-μέλος στην οποία επιβλήθηκε χρηματική ποινή (550 εκατ. ευρώ) για αδυναμία τήρησης των κοινοτικών προδιαγραφών σχετικά με τον έλεγχο των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη παύση πληρωμών προς τους αγρότες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει επιβληθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά την αναμόρφωση της ΚΑΠ.
Με βάση τη νέα ΚΑΠ, οι αγρότες δεν λαμβάνουν πλέον ενισχύσεις βάσει του όγκου της παραγωγής τους, αλλά κυρίως βάσει των εκτάσεων που καλλιεργούν. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν πλέον να έχουν κάποιας μορφής «αγροτικό κτηματολόγιο» βάσει του οποίου θα ενημερώνονται οι κοινοτικές υπηρεσίες ποιοι είναι οι δικαιούχοι των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων και πόσες είναι οι εκτάσεις που ο καθένας καλλιεργεί.
Στην περίπτωση της Ελλάδας επικρατεί χάος, αφού οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτε για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.
Αποτέλεσμα είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ στην τελευταία έκθεσή του περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την ελληνική περίπτωση και στηλίτευσε τις κοινοτικές υπηρεσίες για την ανοχή που επιδεικνύουν στις «ελληνικές παρανομίες». Το ζήτημα έχει πια λάβει σημαντικές πολιτικές διαστάσεις.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έχει ζητήσει από την αρμόδια για την ΚΑΠ επίτροπο Μάριον Φίσερ Μπόελ να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με το ελληνικό πρόβλημα και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του μέτρου της διακοπής των κοινοτικών ενισχύσεων.
H κυρία Μπόελ έχει ήδη ενημερώσει την Αθήνα για τις προθέσεις της.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου